CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE: Blaga out! Ii ia locul Falca

0 comentarii / 4576 vizualizări / 28 septembrie 2016

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, este istorie. Pus sub acuzație de către DNA și plasat sub control judiciar, fostul fesenist va fi nevoit să debarce din toate funcțiile, în zilele care urmează, iar în PNL se așteaptă un cutremur de proporții.

Vasile Blaga a fost audiat azi la DNA Ploiești într-un dosar de trafic de influență, faptele fiind comise în perioada 2009-2012.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

”La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte”.

Acuzația e de o gravitate infernală: Blaga ”vindea”, efectiv, la tarabă funcții în companiile statului în folosul partidului.

La ieșire, co-președintele PNL avea calitatea de urmărit penal și era plasat sub control judiciar.
Chiar dacă respectivul control e semnul că DNA nu preconizează arestarea lui Blaga și, deci, nici cererea de ridicare a imunității parlamentare, liderul PNL e obligat de cutumele propriului partid să demisioneze urgent din toate funcțiile și chiar să se retragă de pe listele pentru Senat, după ce fusese anunțat chiar aseară drept cap de afiș pe lista de Timiș. Pentru mult mai puțin, Ludovic Orban a făcut un gest similar, acum cîteva luni.
Deocamdată, Blaga trage de timp: chestionat de ziariști la ieșire asupra respectivei demisii, el a pasat decizia partidului, susținînd că se va supune, disciplinat, respectivei hotărîri, oricare ar fi ea.

Soarta lui Blaga e ca și pecetluită, însă. Nu mai departe de acum trei zile, celălalt co-președinte al PNL, Alina Gorghiu, declara la Antena 3: ”Suntem singurul partid care a priceput că dacă nu ținem ritmul cu schimbările din societate, nu o să putem să ne conservăm bazinul electoral. Pe listele PNL nu se vor regăsi persoane condamnate, nici persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție. Va fi un melanj de oameni cu experiență și oameni noi. E nevoie de o reformă a Parlamentului”.

În consecință, Blaga va demisiona în următoarele zile sau ore de la șefia PNL.
Problemele nu se încheie aici, însă.
Locul lui Vasile Blaga va trebui ocupat rapid de altcineva, conform înțelegerii de la fuziunea cu liberalii, plus că e exclus ca foștii pedeliști să accepte comanda unică a Alinei Gorghiu.

În acest moment, cel mai bine plasat e Gheorghe Falcă, cel care pare, oricum, să fi simțit ceva, dovadă ieșirile mediatice la rampă din ultima perioadă, după o absență foarte îndelungată.

Ideea unui partid condus în alegeri de tandemul Falcă-Gorghiu va enerva, însă, și mai tare vechii liberali, și așa nervoși (vezi ieșirea tăioasă de ieri a lui Ludovic Orban).
S-ar putea ca dezbaterile din jurul succesorului lui Blaga să reaprindă puternic scandalurile din partid într-un moment cănd acesta, și așa, nu stă prea strălucit în sondaje. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

UPDATE: La o oră după ieșirea de la DNA, Blaga și-a anunțat demisia de la șefia PNL și din funcția de șef de campanie pentru alegerile din iarnă.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998