CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Blatul Basescu-Ponta

2 comentarii / 4319 vizualizări / 24 iulie 2014

Senatorul Ioan Ghise a plecat din PNL, intrucat doreste sa-si incerce sansele, ca independent, in alegerile prezidentiale. Intr-una din ultimele sale interventii intr-o emisiune de televiziune, el a facut un rationament extrem de interesant. Si anume ca Victor Ponta, in masura in care decide definitiv sa candideze, risca sa piarda totul, daca nu castiga. Si conducerea partidului si functia de premier. Dar, pentru a castiga, are nevoie de cele cateva procente pe care i le-ar putea oferi Traian Basescu. De aceea, spune Ghise, Ponta este dispus sa faca trocul. El presedinte, Traian Basescu premier. Sa analizam acest scenariu.

In timpul celor doi ani de la instalarea Guvernului Ponta, s-au petrecut suficiente evenimente pentru a putea sa tragem unele concluzii privind natura reala a relatiei Ponta-Basescu. Dar, inainte, sa vedem care sunt intentiile reale ale celor doi oameni politici. In ceea ce-l priveste pe Basescu, acesta si-a exprimat, nu o data, intentia de a ajunge premier. De altfel, el a si incercat sa joace un rol de prim-ministru pe vremea Guvernelor Boc. Asa s-a si ajuns la sintagma “presedinte jucator”. Pentru cei care nu sunt convinsi ca locatarul de la Cotroceni se face luntre si punte pentru a se muta in Palatul Victoria, poate fi util si un alt argument, care si el se bucura de credibilitate. Si anume ca faptele penale ale domnului Traian Basescu, savarsite inainte si in timpul mandatelor prezidentiale, l-ar putea aduce sub incidenta justitiei si, in masura in care, dupa un timp, nu va mai fi capabil sa o influenteze, el ar putea ajunge, asa cum spune Victor Ponta, dupa gratii. Inca un motiv pentru a face o intelegere de natura sa-i asigure, in viitorii ani, o protectie. Dar cu cine poate face intelegeri Traian Basescu?

Un simplu rationament de logica formala ne conduce la concluzia ca singura solutie pentru acesta, fie pentru a ajunge premier, fie pentru a-si prelungi, sub o forma sau alta, starea de imunitate, fie pentru realizarea ambelor obiective, este o alianta cu cei care ar putea detine puterea dupa ce el isi incheie mandatul. Cine sunt acestia? Ar putea fi PNL. In masura in care Klaus Iohannis va castiga alegerile prezidentiale. Dar puterea pe care o va avea Klaus Iohannis, din punctul de vedere al intereselor domnului Basescu, va fi o pura fictiune. De ce? In primul rand fiindca domnul Klaus Iohannis nu va fi un presedinte jucator. Ci unul constitutional. El nu-si va folosi prerogativele pentru a raspunde unor intelegeri murdare, de natura electorala. El nu este si nu va fi intr-un blat cu Traian Basescu. Si chiar daca, prin absurd, Iohannis ar face un blat cu Basescu, acesta, ajuns chiar presedinte, nu are nicio influenta asupra procurorilor din marile Parchete si nu are niciun ascendent asupra doamnei Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cea care, pana la urma, prin cele doua complete din subordine, finalizeaza, intr-un fel sau altul, marile dosare penale. Nu Klaus Iohannis a participat la impartirea puterii in marile Parchete. Si nu Klaus Iohannis este cel care l-a numit pe actualul ministru al Justitiei. Ajuns presedinte, Klaus Iohannis nu va putea si nici nu va dori sa ii creeze imunitate lui Traian Basescu sau sa rastoarne in asa fel majoritatea parlamentara, incat sa-l poata instala pe acesta in functia de prim-ministru. Ultimul si nu cel mai neinsemnat argument este ca, atunci cand imprejurarile politice vor fi favorabile si in deplin respect fata de Constitutie, daca liberalii vor da presedintele castigator, atunci actualul PDL va da candidatul de premier. Din nou, Traian Basescu este exclus.

Cea de-a doua ipoteza posibila si singura care ramane in picioare este o intelegere intre Traian Basescu si Victor Ponta. Daca Victor Ponta va mai avea nevoie de unu-doua procente pentru a castiga, in final, competitia prezidentiala, el nu va ezita sa-l nominalizeze pe Traian Basescu. Continuand si, mai exact, finalizand trocul cu acesta. Este unul dintre motivele pentru care PSD, desi are obligatia morala si politica de a desemna un tandem in alegeri, intarzie sa faca acest lucru. Cat timp pozitia de viitor premier ramane vacanta, avem toate motivele sa il suspectam pe Victor Ponta.

Ei bine, si acum sa incercam un recurs la istoria recenta. Cred ca nu se mai indoieste nimeni ca intre PNL si Traian Basescu nu a existat si nu exista vreun aranjament. Pana si Victor Ponta stie asta. Desi afirma contrariul. In schimb, avem o lunga lista de blaturi Ponta-Basescu. Inceputul a fost pactul de coabitare. A continuat cu eliminarea concertat de cei doi a profesorului Marga de la sefia Ministerului de Externe. A urmat asaltul asupra Ministerului Justitiei. Scoaterea pe horn a Monei Pivniceru, pentru a-i face loc domnului Cazanciuc, vechi colaborator al presedintelui, dar si al doamnei Laura Codruta Kovesi. La rand, a venit impartirea, in stil camataresc, a conducerilor marilor Parchete. Este vorba de numiri a zeci de procurori, palsati in toate functiile ierarhice. Si multe, multe alte blaturi. Inclusiv la Curtea Constitutionala. Blaturi interne si blaturi externe. Culminand chiar acum, in aceste zile, prin ping-pongul executat cu Legea reducerii CAS. Ce face Traian Basescu de fapt? Ii face jocul lui Victor Ponta – utilizand un pretext teoretic corect –, pentru a amana sine die promovarea actului normativ. Sa vedem cum reactioneaza PSD la solicitarea si la oferta PNL de a fi convocat imediat Parlamentul in sesinue extraordinara, astfel incat Legea CAS sa treaca si sa se aplice neintarziat.

Cum spuneam, lista blaturilor este foarte lunga. Candva o vom parcurge integral. Dar fie si numai enumerarea de mai sus, cred ca afirmatia ca intre Traian Basescu si Victor Ponta exista o intelegere politica pe termen lung si cu o substantiala incarcatura machiavelica rezista si se va dovedi, pana la urma, in fata intregii opinii publice, ca fiind cea reala. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Ce propagandist prost. De parca votantii lui basexu ar da fuguta sa-l voteze pe Ponta, si votantii lui Ponta ar da fuguta sa-l mai voteze daca ar avea cel mai mic semnal ca basexu va fi premier. Cu ce majoritate parlamentara va fi premier basexu bai, securila? Va deveni el seful PSD dupa ce se va uni Udrea cu PSD? Hai, meri si fa-ti propaganda infecta la aia cu oligofrenie avansata, poate ei te cred.

    • termenii in care faci comentariul si tonul impertinent confirma cele scrise in articol…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998