CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Blocarea cabinetului Negoita, arma anti-Geoana a PDL

0 comentarii / 1635 vizualizări / 4 martie 2010

Situația lui Mircea Geoană se complică vertiginos: azi a fost depusă oficial cererea de revocare a sa de la şefia Senatului, semnată de 57 de senatori, dintre care 48 ai PDL, doi ai UDMR şi şapte de la independenţi.

PDL a anunţat încă de ieri că demarează procedurile pentru revocarea lui Mircea Geoană, motivînd că acesta încalcă regulamentul Camerei Superioare. Din informațiile Inpolitics, una dintre acuzațiile majore la adresa lui Mircea Geoană va fi aceea că a blocat votarea cabinetului Liviu Negoiță, anul trecut, în noiembrie, sub pretextul că se află în concediu. În paralel, PDL intenționează să speculeze la maxim anumite lacune din legislație, inclusiv faptul că regulamentul Senatului nu a fost modificat nici pînă azi în acord cu deciziile Curții Constituționale de acum cinci ani. Dacă regulamentul ar fi propus spre modificare acum ar însemna o tărăgănare aproape sine die a debarcării lui Geoană, pentru că asta ar presupune formarea unei comisii speciale pentru regulament, ale cărei lucrări și vot final ar putea fi boicotate, trimiterea la votul în plen, contestarea unor prevederi, din nou, la Curtea Constituțională etc. De asemenea, PDL scontează pe faptul că, în cazul în care procedura pentru demiterea lui Geoană, așa cum este ea interpretată de juriștii partidului, va fi contestată la C.C., ea se va aplica numai pentru viitor, ceea ce îl va lăsa pe Geoană, oricum, fără funcție. Articolele din Regulamentul Senatului care prevedeau posibilitatea revocării preşedintelui acestui for înainte de expirarea mandatului au fost declarate neconstituţionale prin decizia 601/14 noiembrie 2005 a CCR. Curtea a decis că revocarea membrilor Biroului Permanent al unei Camere (între care şi preşedintele Camerei respective), înainte de îndeplinirea mandatului se poate face doar cu titlu de sancţiune, iar procedura poate fi declanşată doar cu acordul grupului parlamentar care i-a propus. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: PSD adoptă strategia tergiversării și cere comisie de modificare a regulamentului Senatului

PSD nu stă cu mîinile în sîn și demonstrează că mai are profesioniști ai guerrillei politice: senatorul PSD Dan Şova a anunţat că formaţiunea va solicita Biroului Permanent al Senatului sesizarea Comisiei de Regulament pentru a adapta documentul la decizia CCR din 2005.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998