CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

BNR, constatare amara: Romania se imprumuta din banii pe care ii exporta in Vest

3 comentarii / 2835 vizualizări / 8 decembrie 2021

Verdict dur al prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu: în loc să investească local într-o ţară ce are nevoie de investiţii străine, băncile exportă capital, plasamentele externe depăşind 10 miliarde de euro.

Deşi România înregistrează deficite comercial şi valutar accentuate, ceea ce determină o nevoie stringentă de importuri de capital de la nerezidenţi sub forma investiţiilor străine directe şi a împrumuturilor, în prezent, prin sistemul bancar, ţara noastră exportă capital, plasamentele externe ale băncilor fiind în creştere şi depăşind 10% din total active, susţine Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, potrivit ZF, citat de Mediafax.

„Plasamentele externe ale instituţiilor de credit au cres­cut accentuat (depăşind 10% din activele bancare în sep­tembrie 2020). Valuta plasată de băncile româneşti în străi­nătate la randamente foarte reduse se întoarce în scurt timp de la corporaţiile financiare internaţionale (com­paniile-mamă) sub formă de împrumuturi către sta­tul român la dobânzi de 7-8 ori mai ridicate comparativ cu cele încasate de instituţiile de credit autohtone la «exportul» iniţial de valută, ceea ce încarcă în mod total ne­jus­tificat, dar cu continuitate în timp cheltuielile buge­tare“, a explicat Georgescu într-o prezentare de la lan­sarea cărţii „Capitalism şi capitalişti fără capital în România“.

Practic, în loc să investească local, într-o ţară ce plâge după investiţii străine, băncile exportă capital, plasamentele externe depăşind 10% din activele bancare, adică peste 60 mld. lei (peste 12 mld. euro).

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. BNR a patronat dependenta de creditarea externa, iar acum Georgescu se ia de băncile străine. Seamana cu politica de privatizare care-i permitea investitorului sa vândă și cerul de deasupra unei foste întreprinderi de stat după ce o distrugea complet. Evident, doar investitorul era de vina. Tot în cartea cu pricina Georgescu zice ca modelul economic din Romania, dominat de capitalul strain, si-a atins limita de creștere. Dar oare nu era clar lucrul asta de la bun început, de când s-au pus bazele statului developmentalist dependent in Romania? Asteptam soluțiile locale pentru dezvoltarea economica, altele decât firmele de partid care vor folosi banii din PNRR pentru a construi terenuri de fotbal în panta sau telegondole pe care nu le folosește nimeni.

  2. Si Consiliul de Administratie al BNR, ce mai face? Doar contemplă! Guvernele nu au luat nici un fel de masuri. A incercat Dragnea cu Vâlcov, dar bine, nu se pune, ăia erau corupti! Ce stiau ei? Ii cam deranjau pe băieți, care nu trebuiau deranjati in nici un fel.

  3. Eminenta tuciurie a BNR a descoperit apa calda abia acum. Vrajeala, mai degrabă li s-a pus Sula în coaste, ca s-au cam împuțit cu cururile pe fotoliile BNR ului și au inceput și ei să-și arate colții. Mai stai și pe acasă bai pensionarule, ajunge căti bani ai halit, cu polonicul, de la stat, teoreticianul și expertul lui peste prăjit. Asta este rezultatul „viziunii” voastre economice, falimentul României.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998