CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Boc 5 e condamnat la moarte!De ce?

0 comentarii / 1595 vizualizări / 5 septembrie 2010

Nu stiu daca Guvernul Boc 5 va avea o viata mai scurta decat celelalte guverne Boc. Si, pentru moment, nici nu este interesanta durata. Sunt insa absolut convins ca noul Executiv nu are nici cea mai mica sansa de a scoate Romania din criza. Pur si simplu pentru ca nu se bucura de credibilitate.

De suport popular. In acest moment, Boc 5 nu poate convinge decat cel mult 15 la suta dintre cetatenii Romaniei ca masurile pe care le ia sunt bune. Si un procent mult mai neinsemnat al investitorilor romani sau straini. In cele ce urmeaza, voi arata cum stam si de ce vom sta mult mai rau in viitorul apropiat.
Calcule pe care nu le-am facut eu, ci oamenii de finante, pe deplin calificati pentru o asemenea operatie, arata ca, in fiecare ora, pentru a supravietui, Guvernul Boc este silit sa se imprumute cu 2 milioane de euro. Este adevarat, prea putini din acesti bani sunt imprumuturi de la populatie. Cei mai multi sunt de la banci. Populatia nu mai are ce imprumuta intrucat, sub cele patru guverne Boc, a fost adusa la sapa de lemn. In general, nici mediul de afaceri romanesc nu mai poate imprumuta statul. Tot ce mai poate sa faca Guvernul e sa ia cu japca bani de la societatile comerciale, cum se intampla cu TVA-ul nerestituit. Asadar, ne imprumutam de la banci si fonduri de investitii.
Acesti 2 milioane pe ora – la care voi adauga mai tarziu imprumuturile de la FMI, Banca Mondiala, Uniunea Europeana si banci, facute sub guvernarile Boc, in valoare totala de circa 30 miliarde de euro – ii va plati, mai devreme sau mai tarziu, cetateanul. Intrucat noi nu avem sansa de a fi americani si de a vedea cum, in inima New York-ului, in fiecare secunda este afisata evolutia datoriei pe care o are fiecare cetatean, pentru ca toti sa stie daca Guvernul este mai bun sau mai rau, voi face atat cat pot. Voi socoti eu insumi.
Si iata ce rezulta. Ca zilnic, fiecare roman, incluzand si copiii si batranii si persoanele cu aceasta cetatenie plecate in bejanie, se indatoreaza, gratie Guvernului Boc, cu cate 5 euro. Pe an, asta inseamna 1.825 euro. In patru ani de guvernare, 7.300 euro. Sa punem langa acesti bani – care, mai devreme sau mai tarziu, vor trebui sa fie restituiti – cele 30 miliarde de care am vorbit mai sus si sa le impartim din nou la numarul de cetateni. Rezulta ca fiecare, fie copil, fie adult, fie batran, va trebui sa plateasca, in medie, inca 1.500 euro. In total, guvernarea Boc apasa asupra viitorului fiecarui cetatean cu suma de 8.800 euro. Ea este purtatoare de dobanzi. Cumularea acestora reprezinta ea insasi o suma uriasa pentru ca, daca am alege cea mai convenabila dobanda cu putinta, de 5 la suta, numai dobanzile reprezinta o noua povara de 440 euro pe an pentru fiecare cetatean.
O familie se compune din patru persoane. Rezulta ca o familie are, in acest moment, o datorie de 35.200 euro, la care trebuie sa plateasca anual o dobanda de 1.760.
Ce inseamna acest lucru? Daca transformam in lei la cursul la zi, inseamna ca numai pentru a plati dobanda, in fiecare an, in medie, fiecare familie va trebui sa restituie 5 salarii medii, daca ar fi sa socotim acest minim la 1.500 lei net. Iar daca ar fi sa restituie tot, fiecare familie ar trebui sa dea, pe aceeasi logica – trebuie sa recunoasteti, generoasa – 105 salarii. Adica peste opt ani si jumatate, si asta in conditiile in care cetatenii nu ar consuma nimic.
Catastrofa descrisa mai sus, care este absolut reala, nu poate fi evitata decat de un guvern credibil. Maine voi explica de ce si cum. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998