CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Boc 5 si opozitia, in varianta cinica

0 comentarii / 1441 vizualizări / 1 septembrie 2010

Din trei, una. Fie va pleca tripleta Blaga-Videanu-Berceanu, fie vor pleca cei plasati intamplator de PD-L in Executiv, fie vor pleca, si dintr-o tabara si din alta, unii. Va rezulta o operatie de cosmetizare. Sau cel putin asa isi doresc autorii.

Si va iesi, prezentandu-se cu fala opiniei publice, in fotografie istorica, Guvernul Boc 5. O varianta cinica, prin care populatia va fi ametita, in sensul ca lucrurile se schimba in bine. Dincolo, peste drum, opozitia isi freaca si ea mainile. Ce rost avea sa riste acum daramarea Guvernului, printr-o motiune de cenzura? De ce sa nu astepte prapadul cel mare? Pentru a culege mai multi lauri. Si a se instala, desi mai tarziu, mai lejer si mai temeinic la putere.
Cinismul in politica nu este o noutate. Si, pentru mine cel putin, nu poate fi niciodata o surpriza. Nu mi-am imaginat vreo secunda ca Traian Basescu, atunci cand se batea pentru Cotroceni sau acum, cand se bate ca sa ramana, transpira fiindca iubeste aceasta tara. Fiindca ii iubeste pe romani. Fiindca vrea sa ii slujeasca. Sa se faca servitorul lor. Sa lucreze pentru binele natiunii. E clar ca niciodata Traian Basescu nu a gandit in acest fel. El a fost sedus doar de deliciile puterii. Fiindca puterea este un drog. Care-l poate zapaci si pe un om normal. O hiena politica devine, luand drogul puterii, si mai agresiva. Si mai sangeroasa. Si mai cinica. Emil Boc, la randul lui, este si el, indiferent cat de ridiculizat ar fi, un drogat. Adica o persoana sedusa si zapacita de mirajul puterii. Nu-i asa ca e bine sa fii prim-ministru? Si sa ramai in aceasta functie, chiar daca e singurul caz in istorie de prim-ministru dat afara printr-o motiune de cenzura? Si impins apoi, pe gaura cheii, in ceas de noapte, de marele protector care este seful statului? Cum ar putea Boc reactiona altfel decat dupa modelul sefului sau?
Adevarata surpriza vine, insa, dinspre opozitie. Conform regulii jocului politic, si asta se intampla de mii de ani, cei care stau la panda pentru a veni la putere, propunand un scenariu mai bun, gandesc pragmatic, dar mai putin cinic. Si, tocmai in acest fel, devin mai convingatori. Si pot beneficia de sustinere populara pentru a castiga puterea si pentru a-si impune, apoi, propriile proiecte politice. Jocul de sah politic este de inteles. Nu am cum sa nu inteleg ca PSD impreuna cu PNL doresc sa nu riste un esec. Intr-o sesiune parlamentara au dreptul sa faca doar o motiune de cenzura. Si vor sa o faca abia atunci cand sunt siguri ca vor reusi.
Daca riscul este prea mare, atunci liderii celor doua partide de opozitie au dreptate. Trebuie sa mai astepte. Estimarile mele, si nu numai ale mele, arata insa ca riscul nu este atat de mare. Cu orice formula va veni Emil Boc, tot vor fi suficienti nemultumiti printre parlamentarii puterii pentru ca sansele unei motiuni reusite sa fie mai mari decat cele ale unei motiuni respinse.
Iar daca asa stau lucrurile, ei bine, atunci rezulta ca nu numai Basescu este cinic, ci si adversarii sai. Pentru ca nu avem dreptul sa uitam o secunda ca fiecare zi de rea guvernare aduce si mai multa saracie in casele oamenilor. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998