CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Boc, primul la reciclat

0 comentarii / 1575 vizualizări / 15 februarie 2011

Reciclarea politica incepe cu premierul. Cu Emil Boc. Cu cel mai slab prim-ministru din trecut, prezent si viitor. Si va continua cu Presedintele. Cu Traian Basescu. Cu seful de stat care a produs cele mai mari pagube Romaniei. Pana la limita la care insasi democratia poate fi pierduta.

Ce urmareste marele „jucator”, initiind o schimbare de guvern intr-un moment in care puterea PD-L este pe cale de a se sfarama? Poate castiga Romania cu alta Marie, dar cu aceeasi palarie? Dar PD-L? Are ceva de castigat? Ce rost are aceasta tevatura?
Sunt multe luni de zile de cand puterea de la Bucuresti si-a pierdut orice urma de credibilitate interna si externa. Iar fara credibilitate, un executiv devine cu desavarsire ineficient. In absenta credibilitatii, investitorii interni si externi o iau la sanatoasa. Iar statele europene nu fac altceva decat sa izoleze Romania. Pentru ca, daca puterea care conduce Romania nu este credibila, atunci Romania nu mai este un partener demn de luat in seama. Dupa atat amar de vreme de cand ne-am pierdut cu desavarsire credibilitatea, iata ca se trezeste si domnul Traian Basescu si, in marea sa intelepciune, constata ceea ce toata lumea a constatat de mult si decide ca ar fi timpul sa schimbe Guvernul. Pentru a aduce sange proaspat in venele unei puteri muribunde. Pentru a incerca, in ceasul al treisprezecelea, sa recastige un dram de credibilitate.
Cred ca domnul Traian Basescu nu a inteles un fapt esential. Sau, daca l-a inteles, incearca sa-l ignore, din lipsa de solutii. Si anume ca decredibilizarea nu s-a produs exclusiv in raport cu Guvernul Emil Boc. Si nici macar in raport cu Executivul in ansamblul sau, din care si seful statului este parte. Decredibilizarea vizeaza puterea in ansamblul ei. Iar puterea este reprezentata in primul rand de PD-L, in al doilea rand de UDMR si in al treilea rand de UNPR. Aceasta este puterea care trebuie sa plece pentru ca Romania sa-si poata recastiga macar o parte din credibilitatea pierduta. Orice cosmetizare este pe cat de tardiva, pe atat de inutila.
Cat priveste operatia in sine de schimbare a unui guvern, cea initiata de domnul Traian Basescu, nu am cum sa nu semnalez faptul ca a pornit cu stangul. In ce sens? In sensul ca actiunea preliminara, cea de consultari, a fost initiata in mod anticonstitutional. Deci ilegal si ilegitim. De ce afirm acest lucru? Pentru ca, in conformitate cu Legea fundamentala a tarii, atunci cand se pune problema unei schimbari de guvern, seful statului are obligatia de a se consulta cu toate partidele. Prima sa indatorire este sa vada daca alianta aflata la putere mai intruneste conditiile necesare formarii unui guvern. Daca nu cumva exista posibilitatea crearii unei alte majoritati. Care sa aduca un plus de prospetime vietii politice si un plus de credibilitate. Abia dupa ce seful statului are consultari pe aceasta tema cu toate partidele, el poate sa incerce identificarea unei solutii, facand analize in interiorul unei coalitii. Domnul Traian Basescu a procedat pe dos. In mod deliberat. Incalcand astfel litera si spiritul Constitutiei. In fine, majoritatile, coalitiile de guvernare si solutiile vizand formarea unui nou guvern sunt identificabile in Parlament. Nicidecum in filialele unor partide. Ce drept are seful statului sa negocieze, peste capul grupurilor parlamentare si chiar peste capul partidului, cu bosii PD-L din judete?
Pana una alta, ceea ce nu mai poate fi contestat de nimeni e ca Emil Boc, si daca ramane in functie, si daca pleaca, este dat la reciclat. Urmeaza Traian Basescu. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998