CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bogdan Olteanu, asul din mineca lui Basescu?

0 comentarii / 1675 vizualizări / 23 noiembrie 2012

O declarație ciudată și neavenită a lui Crin Antonescu pare să ascundă multe dedesubturi: ”Dacă Tăriceanu va fi desemnat premier, va fi exclus din PNL”. De ce ar simți nevoia Crin să facă acest anunț atît timp cît Tăriceanu nu e propus de nimeni, nici măcar teoretic, pentru acest post, e un mister. Unul explicabil, însă, prin aceea că liderul actual al PNL ar putea avea probleme după alegeri și fără ca fostul premier să fie reinvestit în funcție.

Asta pentru că, de ceva vreme, la bursa zvonurilor privind noul premier urcă încet și sigur un alt nume, în aparență neașteptat, cel al fostului lider al Camerei, Bogdan Olteanu.

În prezent viceguvernator al BNR, Olteanu ar reprezenta o garanție a susținerii viitorului guvern de către BNR-ul lui Mugur Isărescu, cel curtat personal atîta timp, dar care refuză categoric să se mai implice direct în treburile palatului Victoria.
Pe de altă parte, Olteanu nici nu poate fi considerat un fan al lui Băsescu, ceea ce e un avantaj în plus pentru președinte în fața celor care l-ar acuza de subiectivism.

Politic vorbind, însă, nu trebuie uitat că Olteanu e un apropiat al lui Tăriceanu, astfel că o desemnare a sa în fruntea guvernului l-ar propulsa în mod cert în primele rînduri ale partidului și pe nașul său de cununie.
Nici nu mai e de mirare, în aceste condiții, că Antonescu pare să fie obsedat, în ultimele zile, de persoana fostului premier, culminînd cu declarația de aseară, care nu pare să aibă nicio legătură cu realitatea, la o analiză sumară.
Prețul numirii lui Olteanu premier ar fi, din perspectiva lui Băsescu, conform informațiilor noastre, desprinderea PNL de alianța cu PSD și alipirea la o alianță nouă, PNL-ARD-UDMR. Este, practic, singura manevră pe care o mai poate încerca Băsescu pentru prezervarea partidului său la putere, în condițiile în care scorul electoral al ARD e mediocru.

Dacă Antonescu nu agreează varianta lui Băsescu, el poate contracara declanșînd o suspendare a președintelui – dar care ar fi destul de greu de explicat occidentului – sau o trîntire la vot a noului guvern. În ambele variante, însă, el ar avea nevoie de votul tuturor liberalilor în parlament. Unul care s-ar putea să nu mai vină, atît timp cît perspectiva de a deveni principalul partid de guvernămînt și nu anexa lui Ponta & comp. s-ar prezenta ca foarte îmbietoare pentru liberali. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998