CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bogdan Teodorescu: ”Basescu da semnalul intoarcerii la mesajul anti-coruptie”

0 comentarii / 1348 vizualizări / 28 ianuarie 2011

Dupa ce a fost huiduit ca la usa cortului la inceputul saptamanii, presedintele Traian Basescu vrea sa demonstreze ca, orice s-ar intampla, el tot ce vrea face, si, astfel se explica, printre altele, arestarea presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, explica analistul politic Bogdan Teodorescu, in exclusivitate pentru Inpolitics.

“Basescu ne arata ca face exact ceea ce vrea”
De fapt, el trece in revista cinci motive in virtutea carora arestarea lui Nicolescu aduce fericire in tabara lui Traian Basescu si PDL. “In primul rand, sa nu uitam ca presedintele Traian Basescu nu a avut deloc o saptamana usoara. A fost huiduit din plin luni si marti, la scena deschisa. Asta s-a intamplat in doua locatii, Iasi si Galati, si, apoi, la mitingul de la Mioveni. Pentru un om a carui principala calitate era puterea, a fost un lucru extrem de negativ. Huiduielile i-au subminat autoritatea lui Traian Basescu, i-au subminat autoritatea ca forma de expresie a puterii. Acum, la finalul saptamanii, seful statului vrea sa arate ca, indiferent de ce s-a intamplat, el este in stare sa faca exact ceea ce vrea, fara sa aiba nici o problema in sensul asta. Arestarea lui Constantin Nicolescu poate fi interpretata in aceasta cheie”, precizeaza Bogdan Teodorescu.

“Vor urma si alte arestari”
Totodata, continua el, arestarea presedintelui CJ Arges reprezinta si un semn ca Basescu si PDL incearca, treptat, sa controleze teritoriile in care PSD este cel mai puternic partid. “In al doilea rand, ne-am putea astepta ca si alti presedinti de CJ sa fie arestati in perioada imediat urmatoare. Este foarte posibil. Constantin Nicolescu este seful uneia dintre cele mai puternice organizatii ale PSD, intr-un judet in care celelalte partide nu respira. Arestarea lui aduce probleme organizatiei. Este o strategie prin care puterea incearca sa isi faca simtita prezenta in zone in care, din punct de vedere politic, nu exista”, sustine analistul.

“Obsesia mesajului anti-coruptie si nucleul dur al electoratului”
“In al treilea rand, Traian Basescu si PDL aduc din nou in prim plan un mesaj anti-coruptie. Sa nu uitam ca mesajul fundamental care l-a facut presedinte pe Traian Basescu a fost unul anti-coruptie. Seful statului se intoarce la o tema care e primita bine macar de nucleul dur al electoratului PDL. Faptul ca premierul Emil Boc a iesit, astazi, cu declaratii, demonstreaza ca exista o strategie in acest sens”, subliniaza Teodorescu.

“Basescu si PDL creeaza false teme de dezbatere”
“In al patrulea rand, puterii ii pica cum nu se poate mai bine o mutare a agendei. Daca nu se mai discuta de faptul ca Traian Basescu a fost huiduit, este foarte bine pentru seful statului si pentru PDL. O arestare reprezinta un risc mai mic pentru putere. Romanul este mai indiferent la agresarea celuilalt decat la agresarea propriului portofel. In al cincilea rand, este foarte convenabil ca cei de la putere sa poata discuta si ei pe anumite teme. Cand toate merg prost, cand nemultumirile izbucnesc peste tot si seful statului este huiduit, cand din punct de vedere extern Romania inregistreaza esec dupa esec, pentru Basescu si PDL este bine ca au si ei teme in care sa se pronunte. In cazul de fata, evident, puterea acuza coruptia”, conchide Bogdan Teodorescu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998