CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9752 RON UP | 1 USD = 4.7387 RON UP | 1 GBP = 5.7500 RON UP

Bomba: americanii dau unda verde modificarii Codurilor Penale

4 comentarii / 4620 vizualizări / 26 iunie 2015

În timp ce, în țară, președintele, opoziția ori acoperiții din presă se dau de ceasul morții să păstreze intacte codurile penale ca pe un soi de sfinte moaște intangibile, în ciuda dovezilor tot mai numeroase că ele conțin probleme zdravene, surpriza vine de peste ocean. În Raportul international privind situatia respectarii drepturilor omului în România în 2014, al Departamentului de Stat american, se vorbește deschis despre petele negre din cele două coduri recent intrate în vigoare, ca și despre necesitatea ”remedierii” acestora de către Parlament.

”În luna februarie, Guvernul a pus în aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala în scopul reducerii numarului de cazuri trimise în instanta. Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, însa autoritatile nu au achizitionat înca astfel de dispozitive. De asemenea, noile coduri stabilesc diferente între categoriile de judecatori si functiile acestora: judecatorul de camera preliminara, care analizeaza probele si motiunile preliminare; judecatorul de drepturi si libertati; judecatorul de caz, care, conform legii trebuie sa fie diferit de judecatorul de drepturi si libertati. Cu toate acestea, unele instante nu au avut suficienti judecatori pentru a separa functiile. Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau în dezbatere în Parlament” se arată în raportul dat ieri publicității pe siteul ambasadei americane la București.

O poziție care aruncă în aer solidarizarea unei părți a clasei politice și a presei întru apărarea noilor coduri și a ideii că orice modificare a lor este, automat, un act împotriva campaniei anticorupție.

Reamintim că actualul cod penal a fost adoptat prin procedura asumării răspunderii de către guvernul Boc, ceea ce a făcut imposibilă dezbaterea sa atentă în parlament și corectarea erorilor, extrem de numeroase, din cîte se pare, dovadă numărul mare de verdicte de neconstituționalitate a unor articole date de CCR numai pînă acum. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Nicicand poporul asta nu a fost mai slugarnic si mai lipsit de onoare si demnitate ca in acesti ultimi 25 de ani. Cand s-a mai intamplat in istoria noastra ca romanii sa-si vare de buna voie tara intr-un imperiu, sa vanda totul si pe nimic strainilor, sa-si distruga armata si sistemul de aparare pentru a intra intr-o organizatie politico-militara si sa faca jocurile geopolitice ale altora riscand un razboi prostesc cu un alt imperiu?

  2. da, se vor modifica, dar doar cele pe care le-a declarat curtea constitutionala ca fiind anticonstitutionale. nu si cele pe care le vrea grupul infractional organizat PSD, adica dezincriminarea traficului de influenta, anularea arestului preventiv pentru borfasi si alte asemenea mizerii de tip iliescu.

  3. […] sursa: inpolitics.ro […]

  4. […] sursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998