CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba atomica: Avocatul Poporului contesta la CCR ”arestul” la domiciliu din pandemie

3 comentarii / 4756 vizualizări / 27 mai 2020

Avocatul Poporului a înaintat azi Curții Constituționale o sesizare privind neconstituționalitatea Legii Sănătății nr.95/2005, care a permis în actula pandemie luarea unor măsuri de restrîngere a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, începînd cu ”arestul” la domiciliu.

Restrângerea exerciţiului drepturilor şi libertăţilor de către un membru al puterii executive, contravine atât principiului securităţii juridice, cât şi principiului legalităţii restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi se arată în sesizarea Renatei Weber. Mai exact, AP atrage atenția că legea a permis abuziv ministerul Sănătății să ia măsuri de restrîngere a respectivelor drepturi prin simple acte administrative.

”Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare și cele ale art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Avocatul Poporului apreciază că dispozițiile menționate sunt neconstituționale, în măsura în care permit dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului libertății individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (Ministrul Sănătății).

În esență, Avocatul Poporului apreciază că lipsa reglementării la nivelul legislaţiei primare a măsurilor generate de epidemii (carantină, izolare/internare obligatorie a persoanelor în contextul bolii transmisibile Covid-19) lasă la latitudinea Ministrului Sănătății emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinţa generată de această stare vizând drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuală și dreptul la viață intimă, familială și privată, cu încălcarea prevederilor art. 53 din Constituţie.

Avocatul Poporului consideră că trebuie să existe o reglementare juridică la nivel de lege, în sensul identificării clare a persoanelor şi situațiilor în care şi faţă de care măsura carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituționalizată/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, în ce condiţii şi pe ce perioadă, deoarece toate aceste situații presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului.

Dispozițiile legale criticate, fără a stabili în concret garanții adecvate menite să asigure respectarea caracterului inviolabil al libertății persoanei, lasă unui organ administrativ, Ministrul Sănătății, posibilitatea să legifereze și să restrângă drepturi fundamentale, prin impunerea unor măsuri privative de libertate.

Legea este cea care trebuie să reglementeze procedura de instituire și încetare a măsurilor restrictive de libertate, aplicarea graduală a măsurilor în funcție de severitatea cazului, atribuțiile fiecărei autorități publice în executarea măsurilor.
Mai mult, normele legale supuse controlului de constituționalitate, care reglementează dispunerea unor măsuri, trebuie să fie elaborate în mod previzibil şi în limitele unor repere concrete, care să elimine riscul ca, prin ingerinţa autorităţilor administrative, măsurile să capete caracter abuziv sau restrictiv al unor drepturi sau libertăţi. Pentru a fi respectată de către destinatarii săi, şi anume de autorităţile administrative, normele legale care permit acestora să ia măsuri necesare şi proporţionale, trebuie să îndeplinească anumite cerinţe de claritate şi previzibilitate, astfel încât aceşti destinatari să îşi poată adapta în mod corespunzător conduita” se arată în sesizarea AP. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Un exces de legiferare va duce la paralizarea Ministerului Sanatatii. Dreptul colectiv la viata si sanatate este mai presus decat dreptul individual la viata intima, familiala si alte bazaconii liberale. Nu suntem indivizi izolati, ci traim intr-o retea de interconexiuni stranse. Nu suntem liberi prin insasi biologia noastra!!! Viata sociala se compune din realitati biologice, nu din chichite juridice. In Suedia, unde nu s-au luat masuri de carantinare, multe familii isi plang mortii. Acolo unde nu se poate impune interesul colectiv, descreieratii jubileaza, iar ceilalti plang in pumni de neputinta. Avocata poporului nu-si putea gasi o tema mai tembela pentru a sesiza Curtea!!!

    • Tocmai ăsta este rolul avocatului poporului. Securiști sunt nevoiți să caute soluții legislative constituționale. Heirupismele bolșevice generează tocmai reacțiile prostești ale descreieraților care se cred imuni.

  2. se pare ca Romania a avut nevoie de 30 de ani pentru a „nimeri” (in sfarsit!) un avocat al poporului care sa-si exercite mandatul cu buna-credinta si, absolut inimaginabil, in folosul poporului!!!

    sa o tina Dumnezeu sanatoasa pe dna Weber si sa-i pastreze nealterat simtul datoriei pe care actiunile sale il demonstreaza din plin…

    Felicitari, dna Weber!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998