CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Bombă: Cazul Elenei Udrea ar putea duce la schimbarea legii de executare a pedepselor

7 comentarii / 7381 vizualizări / 11 august 2022

Elena Udrea a denunțat zilele trecute politica absurdă a închisorii Tîrgșor, cu referire la interdicția de a-și vedea copilul altfel decît printr-un geam, fără posibilitatea contactului direct. Apelul ei a determinat autosesizarea, în această săptămînă a Avocatului Poporului, care ia în calcul să solicite ministerului Justiției modificarea actualei legislații de executare a pedepselor și alinierea la normele europene.

”O sa aduc in discuții o știre absurda creată de prevederea legală care face ca un copil sa își vadă mama aflată in detenție doar printr-un geam numit “dispozitiv de protecție”, fără sa poată atinge, fără sa ii poată sta in brate, fără sa poată simți iubirea mamei, care ii lipsește atât de mult. Cine a putut gândi o tâmpenie ca asta? Prin aceasta regula, o mama, condamnata eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz in serviciu, are același regim de primire a vizitelor ca un criminal in serie condamnat pe viața. Despre ce protecție poate fi vorba și a cui când vorbim de întâlnirea unei mame cu copilul ei??? S-au creat momente dramatice, când copii au început sa urle și sa lovească cu pumnii și picioarele geamul care ii împiedica sa ajungă la mamele lor. Dacă tot exista o camera special amenajată pentru astfel de întâlniri “mama și copilul”, de ce nu se permit aceste vizite aici fără sa fie nevoie de nenumărate avize, aprobări și semnături ajungând pana la cea a directorului penitenciarului?” a scris Udrea pe Facebook, săptămîna trecută.

Problema e că încă de acum doi ani Avocatul Poporului a solicitat directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Tiberiu Ungureanu, ca vizitele deţinuţilor cu copii minori să se desfăşoare fără dispozitiv de separare, în situaţiile în care nu există motive temeinice care să nu permită acest lucru. AP a formulat recomandarea având în vedere prevederi privind interesul copilului din Convenţia Naţiunilor Unite din 20 noiembrie 1989 cu privire la drepturile copilului, ratificată de România prin Legea nr. 18/1990 şi din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată. S-a ţinut cont de Regula nr. 43 alin. 3 din Anexa la Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală pe 17 decembrie 2015 – Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite pentru tratamentul deţinuţilor, care stipulează că sancţiunile disciplinare sau măsurile restrictive nu presupun interzicerea contactelor cu familia.

În Recomandare, AP puncta:

”Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor va avea în vedere dispunerea măsurilor ce se impun pentru ca, în aplicarea și respectarea principiului interesului superior al copilului, vizitele persoanelor private de libertate cu copii minori să se desfășoare fără dispozitiv de separare, în situațiile în care nu există alte motive temeinice care să nu permită desfășurarea vizitelor în aceste condiții. Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor îl va informa pe Avocatul Poporului cu privire la însușirea Recomandării și la măsurile dispuse”.

În răspunsul dat la acea vreme AP, directorul Administrației Penitenciarelor a invocat legea 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate, care, prin Regulamentul de aplicare, lasă organizarea derulării vizitelor la latitudinea conducătorilor de penitenciare.
Totuși, Tiberiu Ungureanu a promis că va ține cont de recomandarea AP.

Cazul Elenei Udrea a demonstrat, însă, că nu a ținut cont, motiv pentru care AP a transmis azi o solicitare oficială către Administrația Penitenciarelor să informeze asupra măsurilor care au fost luate sau asupra motivelor pentru care nu au fost luate.

”În funcție de răspunsul Administrației o să iau în calcul sesizarea Ministerului Justiției pentru modificarea legislației actuale” a declarat azi Renate Weber pentru Inpolitics, adăugînd că totul ține doar de dorința protejării copiilor cu părinți în închisori. Copii care, așa cum studiile au demonstrat, pot fi sever traumatizați din cauza practicilor de izolare din penitenciarele românești, de femei sau de bărbați, fără deosebire. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Foto: Facebook

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Să fim serioși. Excludem cazul de față dar, oamenii care vor să aibă o viață normală și liberă respectă legile. Rolul pușcăriei este de pedeapsă și deci nu prea au ce căuta „drepturile” omului aici. Vrei să te bucuri de copii, de viață, de drepturile tale ca om liber, atunci nu furi, nu minți, nu jefuiești, nu…. Dacă un pușcăriaș are toate drepturile, atunci de ce mai e „pușcăriaș”?
  Sunt cazuri unde pușcăriașii au condiții mai bune la răcoare decât au acasă.
  Condițiile de detenție și drepturile acestor scursuri sunt o palmă dată celor ce respectă legile. OR, AȘA CEVA NU ESTE CORECT.

  • Sa traiti domnu’ colonel Craciun!

   • i-ar prinde bine la răcoare, să-i fie mai bine ca acasă.

  • Bă!!!

 2. CE VA MAI ZBATETI PENTRU HOATA ASTA! PENTRU O TANTI CARE A FURAT O PAINE SAU UN SALAM NU VA BATETI CAPUL, CA NU VA POATE PLATI SPAGA…PENTRU CUTRA ASTA JOSNICA SI PERVERSA VA JUCATI CU FOCUL! PLODUL EI SE VA INDOPA CU TOT CE O SA II CARE EA MAI BUN DIN LUME, ARE BANI, CA A JUPUIT ROMANIA…IAR COPIII VOSTRI O SA MOARA DE FOAME, DACA CUMVA DATI COLTU MAI RAPID…LA ASTA NU VA GANDITI? DE CE SA FIE EA SCUTITA DE UMILINTELE LA CARE AU FOST OBLIGATE ATATEA SI ATATEA FEMEI, MAME, SOTII, GAGICI, ETC?! CA VRETI SA O FACETI VOI CALUGARITA? A PUS STRAIE DE CALUGARITA SI S-A KKAT PE EA CA FACE MASTERAT IN TEOLOGIE?! LASA CA PUSCARIA EDUCA, FU…O DRACII DE SCARBA NESATULA…AU MURIT OAMENI DE OFTICA LA CAT I-A JUPUIT MATRACUCA…SA NU CREDETI CA BLESTEMELE ALORA CAD NUMAI PE LEANA..SI PE APARATORII EI…AVETI 2 MASURI IN VIATA..
  PE MA-TA O FACEM POSTA…PE MAMA O DUCEM LA STATIUNE…SIKTIR SI RUSINE VOUA!

 3. Sobolanii,securisti expirati,se baga singuri in seama.Dau intr-o femeie cazuta.Pensie fericita ,jegosilor.

 4. Toți oligofrenii își dau cu părerea, dehh sportul nostru național!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998