CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Bomba cu neutroni: fost inalt oficial face praf serviciile secrete

0 comentarii / 9500 vizualizări / 16 august 2016

În SUA, o asemenea afirmație, cu subiect și predicat, venită din partea unui fost oficial de asemenea nivel, la Casa Albă, ar produce în mod cert un taifun care s-ar lăsa cu audieri masive în congres ale capilor serviciilor secrete. La noi, va trece, probabil, neobservată, ceea ce nu îi scade, însă, din importanță.

Fostul șef al cancelariei prezidențiale, Cătălin Avramescu, adică omul aflat la dreapta președintelui timp de cîțiva ani de zile, afirmă, într-un articol postat pe ziare.com, că marile servicii secrete de la nu furnizează diriguitorilor statului nicio informație cu adevărat importantă.

”Am fost trei ani si jumatate seful Cancelariei prezidentiale. Am fost patru ani si 11 luni ambasador al Romaniei in Finlanda si Estonia. In tot acest timp nu am vazut niciodata nici o pagina – nici un paragraf, nici un rand macar! – de la SRI sau de la SIE care sa aiba o utilitate in exercitiul functiilor pe care le-am avut” scrie Avramescu.

El adaugă, în sprijinul spuselor sale:
”Nu trebuie sa ma credeti neaparat pe mine. Iata declaratia doamnei Codruta Kovesi, sefa DNA: „In 2013, 2014 si 2015, de fapt, de cand am inceput mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem ca tot mai multi inculpati isi deschid afaceri in strainatate. Se isca intrebarea de ce niciodata nu am primit astfel de informari despre aceste activitati. Nu am primit sesizari nici despre conturile din strainatate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux” (26 aprilie 2016).
Pot sa confirm aceasta declaratie. Mai grav: in cei peste 8 ani in care am ocupat functiile de consilier de stat si de ambasador, am cunoscut multi alti oficiali cu functii importante (ministri, secretari de stat, etc). Nici unul dintre acestia nu primea informatie relevanta, utila, de la SRI sau SIE. Multi, in discutii private, si-au exprimat frustrarea si indoielile cu privire la activitatile acestora(…)
SRI si SIE ar fi trebuit sa permita sa raspundem, cu un grad rezonabil de probabilitate, daca nu cumva cu certitudine, la unele intrebari esentiale.
Ce activitati au serviciile secrete ruse in Romania? Care este nivelul lor de penetrare, care sunt tintele specifice si obiectivele? Niciodata, in acesti ani, SRI si SIE nu mi-au furnizat nici un gram de informatie despre acest subiect. Nici mie si nici oficialilor cu care am interactionat.

Care sunt vulnerabilitatile Romaniei in materie de terorism? Cine si ce face pentru sporirea securitatii reale in spatiul public? Iarasi, nimic. Zero”.

Și totuși, ce fac serviciile secrete în România?
O întrebare la care tot Avramescu răspunde:

”Sub pretextul apararii „interesului national”, SRI si SIE (create in 1990 de regimul autoritar al lui Ion Iliescu pentru a proteja interesele Securitatii) au acaparat resurse uriase. Generalii si-au luat vile, coloneii si-au facut firme, toti si-au luat „dottorate”. Iar jaful a continuat. Cine sa ii controleze? Un Parlament populat cu infractori? A fost nevoie de arestarile operate de DNA pentru ca publicul sa afle ca sefii „serviciilor” stateau la cafele cu personaje penale(…) SRI si SIE nu sunt servicii de informatii, ci asociatii de interese. Daca clasa politica din Romania arata cum arata – oarba si lacoma – este si vina acestora. Este momentul unei reforme profunde, care sa lase in urma institutiile „socialismului de tranzitie” al regimului Iliescu si care sa ne ridice la standardele statelor occidentale” mai scrie fostul consilier cotrocenist.

Concluzia?
”SRI si SIE trebuie desfiintate. In locul acestora trebuie infiintat un adevarat serviciu de informatii”.

În această ultimă frază să se ascundă cheia problemei?

Vom vedea, probabil, în anul care urmează. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998