CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba de la CCR: privatizarea sanatatii clocita de guvernul Orban e neconstitutionala

3 comentarii / 9911 vizualizări / 2 iunie 2020

Avocatul Poporului a repurtat azi o victorie mare la CCR după ce judecătorii au decis în unanimitate că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății,e neconstituțională în ansamblul ei.

Reamintim că Avocatul Poporului a sesizat CCR afirmînd că OUG încalcă dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat.

”În condiţiile în care mare parte din finanţarea de la bugetul de stat va fi transferată către sectorul privat, efectele pe termen mediu şi lung vor conduce la sărăcirea accentuată a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-şi permit accesarea serviciilor private. Avocatul Poporului atrage atenţia asupra faptului că domeniul reglementat de către OUG este unul de interes public, iar în privinţa serviciilor medicale de urgenţă chiar un domeniu de interes strategic al statului” se arăta în sesizarea Renatei Weber.

„Avocatul Poporului mai observă faptul că nu există un sistem concurenţial corect între furnizorii publici de servicii de sănătate şi cei privaţi, primii fiind supuşi unor condiţionări legale şi administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achiziţionează materialele şi medicamentele după reguli proprii, fără a fi obligat să respecte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislaţia achiziţiilor publice, iar depunerea contestaţiilor, de către oricine, inclusiv de către concurenţi, este unul din motivele blocării multora din aceste achiziţii şi întârzierii lor. Ca atare, în situaţii de finanţare similară sau chiar de subfinanţare a spitalelor publice, există riscul unui fenomen de migraţie a medicilor şi a pacienţilor dinspre spitale publice înspre spitalele private”, se mai arăta în document.

Judecătorii CCR au stabilit azi, cu unanimitate de voturi, că ”Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său.” (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Stiam…stiau si ei, dar, basist, s-au bazat pe tunurile date cata vreme Curtea inca nu se pronuntase…smenarie groasa…in toata aceasta perioada actele normative date de ei au functionat, banii de la Casa au fost sifonati… legal…Acum, era nevoie de o ancheta serioasa, sa fie identificati cei care au avut interese, care s-au folosit de functia publica, in dispretul legii, pentru servirea intereselor particulare, ori de grup…nu vorbim de DNA, anticoruptia, oricum e privatizata pe partid, vorbim de un grup infractional organizat, devoalat public, cu inregistrari scapate in presa, cu un nucleu dur de intocmirea actelor parate, altundeva decat la Ministerul Sanatatii…apoi, lamurita problema avizelor de legalitate pe aceste acte…e caz de puscarie grea, doar ca nu intereseaza pe nimeni, atata vreme cat Polisano e condus (si) de seful FDGR…

  2. FELICITARI, domana Weber!

  3. @ Cum ați comenta și despre faptul că la pensii singurul criteriu reglementat de Constituție este „criteriul traiului decent”, „criteriul contributivităţii” nefiind precizat în textul Constituției, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998