CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba de la CCR: Starea de alerta e neconstitutionala

6 comentarii / 4760 vizualizări / 20 octombrie 2021

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au admis, azi, sesizarea făcută de 50 de parlamentari AUR și PSD și au constatat că hotărârea de încuviințare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieșirea din starea de urgență, este neconstituțională.

„Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional”, transmit judecătorii CCR, conform Mediafax.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

„Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020”, explică CCR motivele pentru care HG nr. 394/2020 rămâne în vigoare.

Decizia CCR nu înseamnă, însă, că problema a fost tranșată, în condițiile în care legislația românească nu permite Parlamentului să aprobe hotărîri de guvern și acesta e și mesajul CCR.
Anulînd hotărîrea parlamentului privind aprobarea hotărîrii de guvern, CCR lasă guvernul în ofsaid, pentru că drepturile constituționale nu pot fi restricționate prin HG, ci doar prin lege.
Cum surogatul de lege numit HP 5/2020 devine nul prin decizia CCR, HG-ul cu declararea stării de alertă poate fi, de acum, atacat în contencios administrativ ca fiind în afara legii, cu șanse totale de reușită. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Si ce sa facem acum? Sa ne intoarcem in mai 2020? Au fost foarte rapizi cei de la CCR….Oricum in colonie nu functioneaza nici o lege, asa ca ce mai conteaza?

  2. ROMANI CRESTINI CITITI PSALMUL 108. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU DUPA INIMA NOASTRA

  3. Legile functioneaza daca le cunosti. Cati oameni au citit Conventia de la Olviedo inainte de a merge la vaccinare?Cati oameni stiu ca exista o lege a drepturilor pacientilor? Aceasta populatie inghite orice fiindca este o populatie ABUZATA de sute sau mii de ani. Si, dupa cum se cunoaste din psihologie, cel ABUZAT nu recunoste faradelegea si nu-l identifica pe ABUZATOR. Crede ca asa e normal si bine !

    • Te referi la populatia portugheză? Asturienii te-ar pune să ștergi babe la cur.

  4. Vai de pl.. vstr.de romani!jeguri aici vb si cand apare strainul pupam talpile

  5. & Meci disputat între vișini și verzii de la „Verde înrourat” , ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998