CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba din Codul Penal: comunistii respectau mai mult drepturile omului

3 comentarii / 6174 vizualizări / 8 aprilie 2016

La 26 de ani de la căderea regimului odios securisto-comunist apar tot mai des constatări amare cum că democrația de tip nou se plasează, uneori, sub nivelul dictaturii. Dacă Ion Iliescu spunea, cîndva, că proprietatea privată ”e un moft”, iată că și drepturile omului par să se încadreze cam tot pe acolo.

O constatare de felul celor sus pomenite e aceea că, în regimul comunist, adică acea dictatură care nu dădea doi bani pe drepturile omului, violarea corespondenței private era sancționată mult mai aspru decît în codul lui Predoiu & comp.

Și asta nu ar fi nimic…

Dar, să o luăm metodic.

Prima ciudățenie este că în noul cod penal, violarea secretului corespondenței a fost mutată de la capitolul ”Infracțiuni contra libertății persoanei” la ”Infracțiuni de serviciu”.

Dacă, în codul comunist din 1968 violarea corespondenței se sancționa, conform art.195, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, în varianta actuală, art.302, pedeapsa a scăzut pînă la între 3 luni și un an.

Adevărata bombă este, însă, o prevedere total nouă privind violarea corespondenței:

Art.302
”(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.”

Altfel spus, dacă deschideți mailurile ori scrisorile vecinului și aflați că vrea să taie un copac de pe domeniul public, scăpați nepedepsit pentru că, nu-i așa?, ați surprins o faptă cu semnificație pentru viața comunității.

Oare aici să adaste secretul din spatele comunicatului în care Black Cube, fără a nega acuzația de spargere a corespondenței șefei DNA, a susținut că a respectat întru-totul legislația din România?
La urma-urmei, de interes public ar fi și să aflăm, ipotetic vorbind, din mailurile obținute de israelieni, că Laura Kovesi avea o relație neprincipială cu vreun ștab din servicii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Stabul din servicii fiind nimeni altul decat C… Pentru a afla asta nu era nevoie de infiltrarea unor spioni Mossad, ci de conspectarea presei autohtobe, relatia dintre cei doi fiind de notorietate publica. In rest, demonocratia este in multe privinte mai diabolica decat comunismul.

  2. Fapta mosadistilor e, parca, descrierea articolului 302. Si atunci, de ce, naiba, sunt astia in puscarie?! Despre dosarul fratelui, problemele de securitate nationala ale exului si traficul de influenta al tatalui stia toata presa. Si despre amantlac s-a scris destul. La cat de pamaantie era la TV asta seara, as zice ca e ceva mult mai grav. Si ceva dezamagitor pentru protectorul de la ambasada, care a chemat-o la sediu sa-i multumeasca pentru intreaga activitate (la fel si Cameliei Bogdan), dar fara sa-i dea vreun premiu. Cel putin, asa sper. Nici Iohanis nu pare sa fie in apele lui, chiar daca i-au fost luate jucarii noi (vezi stramutarea procesului la Pitesti). Singurul care pare sa castige din asta e Basescu. El ii stia pe mosadisti, mai lucrase cu unii dintre ei, tocmai i-a fost spart calculatorul (cred ca informatiile de care se teme tarina de aici vin, nu de la baietii arestati) in care „nu avea date clasificate, decat rapoarte prezidentiale”. Si fratele e nevinovat, ca tocmai a descoperit el niste dovezi pe care nu le da, asteapta sa vada ce hotaraste instanta…bla, bla… Ce, naiba, toti suntem idioti?! Pe baiatul asta nu-l intreaba nimeni nimic?!Sau faptul ca „guvernul meu” e mai ales „guvernul MRU 2, deci Basescu” ii prelungeste imunitatea pe viata? Si daca mai era vreun dubiu, revedeti veninul cu care recita la TV raportul sefului Corpului de control al lui Ciolos (un apropiat al sau), raport, care , departe de realitate, nu facea decat sa-i aduca lui Base argumente pentru privatizarea sistemuluio medical, un adevarat delir mistic…

  3. Cine a scris acest articol e probabil destul de tanar si stie doar din povesti epoca comunista sau din ceea ce era scris pe hartie. Pe vremea aceea oamenii aveau toate drepturile pe hartie dar in realitate nu le era respectat niciunul!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998