CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba din presa israeliana: Black Cube si Cambridge Analytica au acelasi fondator

7 comentarii / 5455 vizualizări / 23 august 2018

Vincent Tchenguiz, un antreprenor britanic născut în Iran și magnat de proprietate, care până în 2015 a fost cel mai mare acționar al societății-mamă a firmei Cambridge Analytica, a jucat, de asemenea, un rol proeminent în fondarea controversatei companii Black Cube, căreia i-a acordat o finanțare vitală, după cum a reieșit din dosarul unui proces israelian din 2013 intentat de Tchenguiz.

După cum relatează ziarul ”Times of Israel” de azi, Tchenguiz, a cărui familie este de origine iraniano-evreiască, a intrat în conflict cu compania israeliană și fondatorii ei și a dat-o în judecată pentru fraudă și alte presupuse infracțiuni, cerînd aproape un milion de lire sterline daune. Conflictul, care a primit foarte puțin atenție din partea media la momentul respectiv, a fost în cele din urmă soluționat în afara instanței.

Cambridge Analytica, în prezent defunctă, și societatea-mamă SCL Group au făcut obiectul unui scandal imens după ce s-a aflat că prima a utilizat oneros în alegerea lui Trump ori în Brexit datele a peste 50 de milioane de persoane cu cont de Facebook, determinînd anchete ale FBI și ale Departamentul de Justiție american.

În procesul din 2013, care a fost înaintat de Tchenguiz la câteva zile după ce Black Cube l-a dat, la rîndul ei, în judecată pentru încălcarea contractului și neplata facturilor, avocații magnatului au susținut că clientul lor a jucat un rol major în etapele fondatoare ale Black Cube și au furnizat și probele de rigoare.

Dacă Tchenguiz, cel mai mare acționar al SCL Group până în iunie 2015, a jucat într-adevăr un astfel de rol în Black Cube în 2011-12, acest lucru aruncă o lumină nouă asupra a două companii misterioase despre care se presupune că au fost implicate în campanii de influență politică la nivel mondial, mai scrie ziarul israelian.

El o citează, totodată, pe MK Tamar Zandberg, președintele partidului Meretz, care susține că „Black Cube face parte dintr-o veritablă industrie israeliană de export de arme și know-how în materie de securitate și care urmărește obiective dubioase pe toată planeta. Suntem îngrijorați de implicarea unor israelieni în epurări etnice, persecuții ale cetățenilor și spionarea jurnaliștilor „.

Un alt critic al Black Cube, Dr. Avner Barnea, director al Israeli Forum of Competitive Intelligence, afirmă că respectiva companie aplică metodele pe care o agenție de informații de stat le folosește, în general, pentru a combate teroriștii, iar poliția israeliană nu face nimic pentru a stopa acest fenomen. „Nu există domnia legii în Israel, astfel încât asemenea companii fac tot ce vor”, spune el.

În noiembrie 2017, Biroul israelian de investigații private a depus o plângere împotriva Black Cube împreună cu poliția israeliană, susținând că aceasta a efectuat investigații private fără licență și a strâns probe în Israel, folosind mijloace ilegale. Black Cube a negat acuzațiile.

”Times of Israel” a cerut, la rîndul său, Poliției israeliene să spună public dacă investighează Black Cube. Un purtător de cuvânt al poliției a răspuns că „nu furnizăm informații despre existența sau inexistența unor asemenea investigații”.

Întrebat de ce astfel de firme par să fi erupt în Israel, Barnea a răspuns: „Israelienii învață câteva dintre aceste tehnici în armată. Unii veterani militari din Israel sunt bucuroși să împărtășească experiența lor oamenilor care le plătesc mulți bani. Nu există domnia legii și, pe de altă parte, sunt în joc o mulțime de bani”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. aaa, deci black cube e cercetata de netanyahu…. pai parca dragnea era prieten cu netanyahu, dragnea si black cube sunt dusmanii lui kovesi, deci black cube trebuia sa fie cu netanyahu, nu? inca o minciuna de tip antena 3…
  iar cambridge analytica nu a avut nicio contributie la alegerea lui trump, s-a ocupat de ted cruz(care a pierdut impotriva lui trump) si a lucrat cu trump putin doar ca obligatie fata de miliardarul pro-cruz care a devenit pro-trump.

  • ABBA = LABA = abc = securitate

  • Vezi ca ti s-a inegrit partea cenusie din cap..

   • Ai ochi albastri, ”abc”.

 2. Canbridge Analytica a folosit (oneros) datele unor clienti facebook pentru a face unele evaluari sociologice si a concepe strategii pentru echipa lui Trump sau pentru alti clienti.Asta nu inseamna ca a influentat alegerile din SUA, acest gen de analize se fac de catre toate echipele de campanie din lume, si echipa d-nei Clinton a lucrat la fel!E drept ca s-au folosit anumite informatii despre posesorii de cont facebook (adresa, opinii politice si sociale, preferinte de shopping, etc) in mod ilegal, dar lucrul asta este facut chiar de Facebook si Goolgle si de alte mari companii din IT!

 3. Mai, baieti si fete, ABBA sau Abc e ofiterul de obiectiv dedicat inpolitics.Castiga si el o bucata de paine si va avea o pensie nesimtita postand tot felul de imbecilitati!Cei ca el sunt cancerul societatii, niste tradatori de cea mai joasa speta, care ar vinde-o si pe ma-sa pentru functie si bani…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998