CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba din PSD: Ponta va fi executat cu dosarul Megapower

0 comentarii / 4024 vizualizări / 15 octombrie 2014

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al Apărării, aruncă o bombă azi, într-un interviu la RFI, susținînd că următorul pas al lui Băsescu în scandalul Ponta – ofițer acoperit va fi acuzarea premierului în legătură cu un dosar penal de acum un deceniu și mai bine.

”Această deconspirare e legată de pasul următor, legarea numelui Ponta de un mega-scandal cu Megapower de prin anii 90 în care să i se impute dlui,Ponta că a făcut scăpați cîțiva ofițeri acoperiți ai SIE, care ulterior s-au devoalat singuri. E de așteptat să apară al doilea capitol al acestei încercări disperate a dlui.Băsescu de a împiedica alegerea dlui.Ponta ca președinte” a spus Pașcu.

Despre ce e vorba în afacerea respectivă explică, pe scurt, un text apărut anul trecut în Gîndul:

”Pe 11 septembrie 2000, procurorul Victor Ponta îl trimite în judecată pe Cornel Moldovan directorul companiei de stat IIRUC SA pentru abuz în serviciu şi un prejudiciu de 12 milioane dolari cauzat statului.

Practic, dosarul viza afacerea Megapower din 1990. Mai precis, în 1991, premierul Petre Roman, acum deputat PNL, a aprobat, printr-o Hotărâre de Guvern, asocierea statului român prin compania IIRUC SA cu compania americană Megapower într-o companie mixtă care urma să producă echipamente electronice în România. Acestă afacere a fost iniţiată de Robert Deutsch şi Cristian Lazarovici, iar HG au fost avizată de Petre Roman, Theodor Stolojan, Victor Stanculescu, ministrul industriilor, şi avizată favorabil de Eugen Dijmarescu, ministrul economiei şi finanţelor, şi de Victor Babiuc- ministrul Justiţiei de la acea vreme. În acestă afacere a fost vehiculat şi numele lui Florin Georgescu, fostul ministru al Finanţelor în guvernul Ponta 1. Niciunul dintre demnitarii menţionaţi mai sus nu a fost trimis în judecată.

Afacerea viza înfiinţarea companiei mixte care a beneficiat de un credit guvernamental de 12 milioane de dolari.

Procurorul Victor Ponta a început ancheta în 1998 după ce SRI a descoperit în Portul Constanţa arhiva companiei Megapower. Potrivit rechizitoriului întocmit de Victor Ponta în acestă afacere singurul vinovat este directorul IIRUC SA, Cornel Moldovan.

Potrivit procurorului Ponta, Cornel Moldovan a decis să vireze cei 12 milioane de dolari în conturile companiei Megapower înainte ca firma mixtă să se înfiinţeze. Astfel că statul român a pierdut cei 12 milioane de dolari fără ca în România să se realizeze vreo fabrică de componente electronice. În 2002, Cornel Moldovan a fost condamnat la 10 ani de închisoare, dar prejudiciul nu a fost recurperat”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998