CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba lui Rusanu: Basescu, spaguit cu milioane de dolari de ”Regele tutunului”

3 comentarii / 11190 vizualizări / 18 aprilie 2017

Fostul secretar de stat liberal al Finanțelor, Dan Radu Rușanu, face dezvăluiri-bombă în cartea de memorii ”Mai sunt judecători la Berlin”, pe care o va lansa luna viitoare, între ele cea potrivit căreia Traian Băsescu a încasat în campania electorală din 2004 cîteva milioane de dolari, bani murdari, de la controversatul afacerist Florin Anghelescu, a cărui soție a devenit apoi consilier prezidențial. Ulterior, pentru că Anghelescu nu a beneficiat de protecția scontată din partea noului președinte, acesta, cum se știe, s-a sinucis.

”În primăvara anului 2004, un coleg de partid m-a anunţat că vrea să-mi facă o vizită cu un prieten, care să poarte o discuţie cu mine, în calitatea de vicepreședinte al PNL; înţelesesem că era vorba de cineva care voia să facă o sponsorizare pentru Alianţa DA. Eram atunci în campania pentru alegerile locale și, toate pârghiile de putere aflându-se în mâinile PSD, care era la guvernare, situaţia financiară a Alianţei DA era precară. Am acceptat. În ziua întâlnirii, avenit la mine, la birou, un domn cam la 50 de ani, cu o pălărie texană pe cap, puţin cam extravagant pentru vârsta lui, plin de sine și care avea ceva ce-mi displăcea, fără să înţeleg prea bine despre ce-i vorba – oricum, nu-mi inspira încredere. S-a prezentat: Florin Anghelescu, fabricant de ţigări, om de afaceri în industria tutunului, simpatizant al „dreptei“ și care zicea că sprijină din tot sufletul Alianţa DA. M-a întrebat dacă am auzit de el. „Nu“ – i-am răspuns. Dânsul mă cunoștea; știa că lucrasem înainte la Finanţe. Zicea că are mai multe afaceri, dar cea mai importantă era o fabrică de ţigări.
…și – a continuat el destăinuirea – tot timpul sunt controlat de Garda Financiară, care, abuziv, îmi dă tot felul de amenzi, ba pentru accize, ba pentru TVA, ba pentru neplata impozitului pe profit. Ca să scap de amenzi, trebuie să dau șpagă celor din Garda Financiară.După reacţia mea, Anghelescu și-a dat seama că nu înţelesesem prea bine despre ce era vorba și care-i scopul vizitei sale. A început să-mi explice. După vreun sfert de oră, păream să fi înţeles problema pe care o avea. S-a avântat în a-mi spune că speră ca Alianţa DA să câștige alegerile, să nu mai fie această teroare a guvernării Năstase și a PSD, iar el să nu mai fie nevoit să îi mituiască pe cei de la „gardă“, ca să îl lase în pace. Susţinea că, fiind un om de afaceri, avea convingeri de dreapta și că nu „simpatizase“ niciodată cu stânga. Într-un cuvânt, voia să-i înlesnesc o întrevedere cu Theodor Stolojan, în scopul de a face o sponsorizare – una foarte mare – pentru alegerile locale ce urmau să aibă loc peste o lună, o lună și jumătate” scrie fostul parlamentar.

Rușanu relatează că nu a primit cu prea multă încredere personajul, dar acesta părea foarte hotărît:

”La un moment dat, plin de emfază, a bătut cu palma în geanta-diplomat cu care venise, spunându-mi:
”Vreau să fac Alianţei DA, pentru alegerile locale, o donaţie de un milion de dolari”. M- am uitat la el mirat și oarecum surprins de această declaraţie, precum și de mărimea sumei; era o sumă absolut uriașă, în condiţiile în care majoritatea donaţiilor mai mari pe care Alianţa DA le primea la acea dată ajungeau la câteva mii de dolari. Și, dintr-odată, iată un om care vrea să facă o donaţie de un milion. Văzând neîncrederea ce mi se citea pe faţă la auzul sumei propuse, musafirul a insistat, lovind iar cu palma geanta- diplomat: Dispun de această sumă. Vreau să merg la Stolojan, să-i fac această donaţie”.

O donație penală din capul locului, dat fiind că legea reglementează strict sumele maxime pe care le poate cineva dona în campanie.

Ce a urmat?

I-am spus:
Domnul Stolojan nu se ocupă cu această problemă. Șeful de campanie este domnul Traian Băsescu, copreședintele Alianţei DA și primarul general al Capitalei; în mod normal, dânsul se ocupă de aceste probleme. Nu aţi vrea să aveţi o întâlnire cu el, dânsul fiind șeful de campanie? După un moment mai lung de cumpănire, Florin Anghelescu a răspuns:
Da, accept să mă întâlnesc și cu dânsul, să am o discuţie, dar după aceea vreau să mă văd și cu domnul Stolojan”.

O ”tranzacție” de succes

Rușanu continuă dezvăluirile șocante: ”După circa trei săptămâni, am avut o ședinţă de campanie pentru alegerile locale. Traian Băsescu era cel care conducea ședinţa. Mai participau Stolojan și alţi lideri PNL și PD din Capitală. La finele ședinţei, când să ne despărţim, Traian Băsescu mi-a întins mâna, spunându-mi:
–Mi-a plăcut băiatul ăla. E un om foarte serios. Dacă-l mai vezi, spune-i să mai treacă pe la mine. Îl aștept; e oricând bine- venit. E un om serios, mi-a plăcut de el – mi-a repetat”(…)

La două săptămâni după instalarea lui Băsescu la Cotroceni, am văzut pe lista de consilieri prezidenţiali numele Anghelescu Stana, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale – era soţia celui care venise la mine cu geanta-diplomat în care susţinea că are un milion de dolari.
Prin ianuarie 2005, la sărbătorirea victoriei în alegeri a Alianţei DA, l-am reîntâlnit pe Florin Anghelescu; era acum un om important, un apropiat al Palatului Cotroceni; avea ușa deschisă la președintele Băsescu, după cum se lăuda. Ne-am dat mâna. L-am întrebat ce mai face. – Bine, mulţumesc! Vedeţi – mi-a spus plin de sine –, chiar nu credeaţi atunci c-o să fac sponsorizările pe care le-am promis. Acum e altceva…
Spunea peste tot că a sponsorizat cu peste trei milioane de dolari alegerile locale și prezidenţiale. Nu știu dacă era adevărat, dar faptul că soţia lui fusese numită imediat consilier prezidenţial după instalarea lui Traian Băsescu la Cotroceni spunea ceva”.

Din păcate pentru afacerist, punctează Rușanu în carte, lui Băsescu nu-i plăcea să i se reamintească obligațiile, astfel că afaceristul s-a trezit executat fără milă, la un moment dat, de către organele financiare, într-un moment delicat pentru evoluția businessului său, astfel că, în 2006, și-a pus ștreangul de gît, o sinucidere rămasă pînă azi cu numeroase semne de întrebare. (B.T.I.)

 

foto: Kanal D

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Domnul presedinte Basescu trebuie anchetat cum a primit bani de la Florin Anghelescu si apoi tot cu acesti bani a finantat campania electorala din 2004 eu cred ca trebuie sa se implice Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie.De aceea rog Parlamentului si Senatului ancheta parlamentara privind campania electorala din 2004.Cu aceasta dezvaluire domnul Basescu va infunda puscaria.

  2. Din păcate pentru afacerist, punctează Rușanu în carte, lui Băsescu nu-i plăcea să i se reamintească obligațiile … Alo, Codruto, Codruto, vine Viitorul peste dumneata si nu-ti va fi usor… Nu te mai scapa nici Donald Trump ! Nici Angela Merkel !

  3. pune-te in pielea personajului, si cu banii luati si cu nevasta luata (consiliera) de un betiv fustangiu, sigur iti pui streangul de gât!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998