CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba lui Tariceanu: romanii, adusi de trei ori la urne in trei saptamini?

4 comentarii / 9756 vizualizări / 8 septembrie 2014

Acțiunile lui Călin Popescu Tăriceanu privind suspendarea președintelui conțin cel puțin două mistere majore, care ar fi trebuit analizate cu mai multă atenție.

Primul dintre acestea e faptul că, potrivit calendarului propus de fostul premier, suspendarea în parlament a lui Traian Băsescu ar avea loc pe 23 septembrie, iar referendumul de rigoare concomitent cu primul tur al alegerilor, pe 2 noiembrie.
Numai că, potrivit Constituției, referendumul se organizează în cel mult 30 de zile de la suspendare, ceea ce înseamnă că el va avea loc, obligatoriu, cel tîrziu pe 23 octombrie.

O simplă scăpare a lui Tăriceanu, ori mai mult de atît?

Menținerea datei de suspendare pe 23 septembrie ar însemna aducerea românilor la urne de 3 ori în 3 săptămîni: 23 septembrie, 2 și 17 noiembrie. O situație fără precedent, care va conduce în mod categoric la absenteism masiv la unul dintre aceste scrutinuri. Or, absenteismul la urne avantajează partidul cu cel mai mare aparat propriu, recte PSD.

Să fie asta miza secretă a demersului lui Tăriceanu?
Nu e imposibil.

Dacă, dimpotrivă, suspendarea e amînată pentru ca data referendumului să pice în ziua alegerilor, ea ar trebui să aibă loc, cel mai devreme pe 3 octombrie, în prima zi de campanie electorală, ori Parlamentul se va afla atunci deja în vacanță, conform obiceiului împămîntenit de ani și ani de zile.

Pe de altă parte, în ultima perioadă, ca și azi, de altfel, Tăriceanu a anunțat public că în cazul în care Parlamentul va adopa suspendarea lui Traian Băsescu nu va accepta funcţia de preşedinte interimar pentru că este înscris în cursa electorală.

Numai că funcția de președinte interimar nu e o minge de baseball, să fie aruncată după bunul plac.
Constituția spune clar că președintele Senatului devine automat înlocuitorul de drept al șefului statului, în caz de demitere a celui din urmă, după care intervin în schemă aceleași prevederi pentru vacanța funcției de președinte, respectiv demisia din funcție, demiterea din funcţie, imposibilitatea definitivă a exercitării atribuţiilor sau decesul.

Asta înseamnă fie că Tăriceanu va demisiona din funcție în ziua suspendării, caz în care succesorul firesc va deveni, într-adevăr, Valeriu Zgonea, șeful Camerei, fie actualul lider al Senatului știe în avans că se va îmbolnăvi suficient de grav încît să pretindă că nu mai poate asigura, temporar, conducerea statului.
Ambele variante sunt destul de improbabile și ridică serioase semne de întrebare legate de intențiile reale ale fostului lider PNL. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Andrei, chiar sper ca cineva va veni ci o inttiaii-va de genul acesta, asa eu voi raspunde prezent!deputatul Horia Grama, este de părere că ceea ce s-a votat ieri een CJ este ilegal și că o astfel de hotăre2re ar trebui atacată negreșit de către Prefectura Covasna. ”Pentru configurarea și reconfigurarea granițelor administrative ar trebui un referendum la nivel național, dacă s-ar dori legalitatea unei asemenea hotăre2ri. Ideea este că Guvernul și Parlamentul au een atribuție propunerea de legi, iar schimbarea granițelor administrativ-teritoriale nu se face printr-un simplu referendum de doi bani. Și dacă dintr-o comună vrea să se desprindă o localitate, referendumul se face een eentreaga comună, nu doar een localitatea care vrea să se separe – pe acest principiu, e logic că dacă se vrea modificarea granițelor administrativ-teritoriale, este nevoie de referendum la nivel național een acest sens. cen altă ordine de idei, această hotăre2re nu are suport legal, plus că este o sfidare la adresa Rome2niei și a rome2nilor”

  2. După Saaaaaaakaşvili cravatofagul năucit de elplriteoece excesiv de invizibile, Iuşcenko otrăvit de vodca uitată la soare e doar parfum de lobodă.Unde mai pui ca la ei blonda i-o trage preşedintelui een loc să şi-o tragă cu el.

  3. citeste pe blogul Miscarii Violet. 10 oirmobtce a fost ieri. Un experiment interesant, care a confirmat ca traim intr-un stat politienesc. :) Nu ca nu stiam. Dar ne trebuiau si dovezi ca ni se urmaresc mesajele de pe facebook, conversatiile private, telefoanele. Traian Basescu e absolut disperat. Ii e o frica de moarte sa nu fie dat jos.

  4. Un motiv aici, un altul la Dragos. O alta chestie isatrenenta de care nu stiam aici (o apreciaza si Dragos pe buna dreptate). Voi ce votati, daca votati? Eu recunosc ca ma aflu intr-o dilema, nu prea imi convin optiunile si cred ca la urmatoarele alegeri voi vota indubitabil ceva de genul Partidul Ecologist. Sau ne reorientam spre monarhie

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998