CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Bomba lui Tariceanu: secretul prabusirii ALDE in alegeri

4 comentarii / 3759 vizualizări / 30 august 2019

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a aruncat aseară o bombă de proporții într-un interviu acordat în cadrul emisiunii ”Gîndurile lui Ion Cristoiu”, care explică unul dintre marile mistere ale politicii din ultimii ani. Interesant e că Tăriceanu nu a vorbit explicit despre respectivul mister, ci doar a prezentat informații care conduc, indirect, la rezolvarea lui: e vorba de strania ratare de către ALDE a Parlamentului European, pe 26 mai.

După alegeri, pînă și cei mai înverșunați adversari ai ALDE își recunoșteau stupefacția în fața rezultatului care sfidase absolut toate sondajele de opinie, scorul sub pragul electoral obținut de partidul lui Tăriceanu, după ce era cotat în cele mai rău caz cu 9-12%, iar pe alocuri chiar în jur de 15%.
Teoria conspirației a acreditat, ulterior, fie teza sancționării din soft a ALDE pentru așa-zise poziții anti-europene, fie nevoia promovării, tot prin mutări de voturi din softul STS, a altor partide aflate sub prag, gen UDMR ori PMP.

Aseară, Tăriceanu a schițat cadrul unei cu totul alte variante, mult mai spectaculoasă, fără a puncta explicit lucrurile.
Concret, liderul ALDE a vorbit pe larg despre relația sa cu PSD și despre înțelegerea pe care a avut-o cu acest partid pentru a candida la Cotroceni cu susținerea coaliției de guvernare.

O înțelegere cu leadershipul PSD veche de un an, care nu a mai fost respectată de Viorica Dăncilă.

„Dăncilă a spus la un moment dat „Domnule, haideţi să gândim cum ar fi să securizăm această Coaliţie printr-o înţelegere pe termen lung”. A fost această discuţie şi i-am spus „Nu mai am încredere pentru că noi am discutat ceva împreună. Dumneavoastră când aţi preluat şefia partidului aveţi două opţiuni: să consideraţi că sunteţi legată de înţelegerea prealabilă vizând un singur candidat la prezidenţiale cu PSD-ul sau să spuneţi sunt preşedinte, am propria responsabilitate, sunt liberă de orice angajamente şi acest subiect se pune pe masă”. Doamna Dăncilă mi-a spus „Nu, păstrăm înţelegerea, dar va trebui să facem nişte sondaje ca să am o motivaţie internă pentru a desemna un candidat unic. Știu că sunteţi cel mai bine plasat, dar îmi trebuie acest lucru”. Bine. Asta era în iulie”, a declarat preşedintele ALDE, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Chestionat în legătură cu momentul de cînd datează respectiva ”înțelegere prealabilă”, Tăriceanu a replicat:

„De anul trecut, din august. A fost CEx PSD la finele lunii august, când Liviu Dragnea s-a dus la CEx şi a anunţat „Am discutat şi am hotărât cu domnul Tăriceanu să mergem cu un candidat unic şi acel candidat să fie Călin Popescu Tăriceanu”. Eu i-am spus lui Liviu Dragnea atunci că nu sunt de acord să anunţăm candidatura pentru că mă expune cu un şi jumătate înainte şi nu e bine. Avea alte socoteli, era un moment tensionat în PSD. Şi asta a fost discuţia care a rămas. Doamna Dăncilă sigur că ştia”.

Ulterior, preşedintele PSD s-a răzgândit, potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Am discutat cu doamna Dăncilă şi am spus „Ok doamna Dăncilă, faceţi sondajele, facem şi noi sondajele” şi am aşteptat ca doamna Dăncilă să vină cu sondajul. Şi apoi zice „Nu, lăsaţi, mai facem încă unul săptămâna viitoare, peste o săptămâna nu e gata ăla, mai vine încă unul”…şi la un moment dat am văzut că s-a dus în două-trei locuri din ţară şi au făcut un CEx în care au hotărât să o susţină. Şi în momentul ăla i-am spus „Să ştiţi că eu în momentul ăsta mi-am pierdut încrederea pentru că era mult mai simplu să spuneţi că nu e o problemă de sondaje, nu e o problemă de nimic, e o problemă politică pe care eu nu pot să o tranşez decât în felul ăsta”.

Ulterior acestor discuții, de acum se știe, Dăncilă și-a asumat personal candidatura, iar Tăriceanu a ales să iasă din coaliția de guvernare, cu propriile planuri de acțiuni în alegerile prezidențiale.

Comentariile liderului ALDE pe tema înțelegerii cu PSD s-a oprit aici.

Dar ele deschid drum unei analize cu spectaculoase concluzii.

Să o luăm metodic.

Deci, Liviu Dragnea și Tăriceanu bătuseră în cuie candidatura președintelui Senatului la Cotroceni încă din vara lui 2018, dar, la cererea expresă – justificată de nevoia de autoprotejare – a candidatului s-au pus de acord să o țină la secret pînă la momentul care va fi considerat oportun.

Pe 21 mai, cu cinci zile înaintea alegerilor europene, Liviu Dragnea, ne amintim, declară într-o emisiune televizată că în seara alegerilor va face mult așteptatul anunț.

”După alegeri. Chiar duminică seara o să anunțăm. PSD se va pronunța duminică seara”, a declarat Dragnea, la Adevărul Live.

Analizele se încheiaseră, decizia era bătută în cuie. Mai trebuia doar prezentată publicului larg, într-un cadru optim.

În zilele următoare, presa a explodat pe subiectul ”Dragnea candidat”.

„Este aproape indiscutabil că își va lansa candidatura domnul Liviu Dragnea duminică seară. Alte posibilități nu sunt de luat în considerare, gen Călin Popescu Tăriceanu, Dăncilă sau ce-am mai auzit, Firea, Ecaterina Andronescu. E simplu de demontat fiecare din aceste variante” declara, la Digi 24, jurnalistul C.T.Popescu.

În paralel, se specula intens pe ideea unui anunț care să ajute la victimizarea lui Dragnea. Conștient că riscă o condamnare chiar a doua zi după alegeri – ceea ce s-a și întîmplat – liderul PSD ar fi beneficiat, măcar în planul imaginii, de scenariul unei condamnări doar pentru a fi eliminat din cursa electorală.

Numai că în seara alegerilor, Dragnea nu a mai făcut marele anunț. În loc de asta, el a scăldat-o, stupefiind opinia publică:

„În legătură cu anunțul privind candidatul la prezidențiale… N-am spus niciodată că o să candidez la funcția de președinte… Mi-au cerut-o mulți oameni, cu miile, zeci de mii și mulți colegi, dar ceea ce vreau să spun cu totul întâmplător, la mine termenele sunt programate înainte de evenimente politice. PSD foarte curând trebuie să își desemneze un potențial candidat. Am înțeles că ALDE îl susține pe Tăriceanu și trebuie să se facă analiza care dintre cei doi potențiali candidați de la PSD și ALDE au cele mai mari șanse să scape România de acest om care este la Cotroceni. Din partea PSD nu hotărăsc eu, sper să particip la ședința CEx unde se decide. Cred că analiza trebuie făcută între Gabriela Firea și Călin Popescu Tăriceanu. Nu știu dacă Gabi mai vrea după situația prin care a trecut”.

Greu de înțeles la acea vreme.
Marți avea anunțul ferm, duminică vorbea de nevoia unor analize.

Acum, devine limpede.

Candidatul anunțat urma să fie Călin Popescu Tăriceanu, conform înțelegerii vechi de luni bune.
Chiar dacă Dragnea ar fi fost condamnat a doua zi, anunțarea lui Tăriceanu ar fi fost potrivită, pentru că liderul ALDE ar fi fost beneficiar indirect al sancțiunii din justiție. Efectul de victimizare a liderului PSD ar fi putut crește și mai mult cota candidatului propus de el, iar Dragnea avea tot interesul ca la Cotroceni să ajungă un prieten și nu un adversar.

În aceste condiții, pentru sistemul care nu îl agrea pe Dragnea devenea crucială o chestiune: blocarea cu orice preț a anunțării lui Tăriceanu drept candidat, în seara alegerilor.

Și s-a reușit asta prin cea mai simplă și eficientă metodă, una pe care nici unul dintre cei doi lideri nu o luaseră în calcul înaintea campaniei.
ALDE a fost împins prin transmutări de voturi sub pragul electoral de 4%.

Tăriceanu a recunoscut, tot aseară, că primise, în ultima săptămînă înaintea alegerilor, informații neașteptate: ”Am primit cu o săptămână înainte de alegeri informaţii că rezultatul va fi prost” a spus el, fără a avansa explicații.
E clar, însă, pentru oricine, că numai un eveniment de mare anvergură ar putea schimba radical scorul unui partid în ultimele zile de campanie, și nu a fost cazul, la momentul respectiv. Probabil nici Tăriceanu nu și-ar fi imaginat că se va ajunge chiar sub pragul electoral.

Revenind, cum ar mai fi putut Dragnea în seara lui 26 mai, după exit-poll-uri, să anunțe drept candidat al marii alianțe PSD-ALDE pe liderul unui partid incapabil măcar să treacă pragul electoral?

După lovitura de măciucă, Dragnea a mai apucat să îngaime ceva despre analize viitoare, despre decizii ale CExN, despre Firea bla-bla-bla, știind că partida e pierdută.
La fel cum și Firea știa jocurile, dovadă reacția rapidă din acea seară, prin care l-a plesnit peste bot pe cel care o propusese, amintind cum a fost transformată de el în ”sac de box” în ultimul an.

Dacă sistemul s-a mobilizat puternic în luna mai și a sacrificat un partid întreg doar pentru a-l bloca pe candidatul Tăriceanu, înseamnă că acesta chiar era perceput ca un pericol pentru actualul președinte.
Și devine mult mai lesne de înțeles abandonul de acum al liderului ALDE, care continuă să provoace discuții ample. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Un nesimtit.

  2. Ciudat este că nici Dragnea, nici Tăriceanu nu au contestat rezultatul alegerilor parlamentare și nu au cerut (re)numărarea voturilor. Miorița?

  3. Ce a zis Mark Twain despre vot?

  4. Nu inteleg ce rost mai au comentariile despre Dragnea si Tariceanu astazi, cand amandoi sunt oale si ulcele din punct de vedere politic. Doi prosti.
    Unul respectat de hotii de rand din organizatia lui, dar care s-a evalut singur pe sine ca „ultimul prost” (care merge la mititica) iar celalalt, considerat de toata lumea ca fiind ultimul prost si care, chiar s-a dovedit a fi atat de prost incat e singurul care nu-si da seama.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998