CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba momentului – ”Regele” Pfizer dă bir cu fugiții în ancheta contractelor secrete pentru vaccinuri

1 comentariu / 6983 vizualizări / 30 septembrie 2022

Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a decis brusc să nu se mai prezinte la audierea programată în octombrie în fața comisiei speciale a Parlamentului European pentru afacerea vaccinurilor COVID-19, la care era de așteptat să se confrunte cu întrebări dificile cu privire la modul în care au fost încheiate contractele secrete privind vaccinurile, scrie Politico.eu. În locul său, va compărea în fața comisiei președintele companiei pentru piețele internaționale de dezvoltare, Janine Small.

Decizia vine în urma unui raport de audit al strategiei UE de achiziție de vaccinuri publicat la începutul lunii, care a ridicat noi întrebări cu privire la contactul dintre Bourla și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a precedat un contract de vaccinuri de miliarde de euro.

Șeful gigantului farmaceutic american, cel mai mare furnizor de vaccinuri împotriva COVID-19 în UE, era programat să apară în fața comisiei pe 10 octombrie. Comitetul se întâlnește cu oficiali cheie implicați în procesul de achiziție de vaccinuri din UE pentru a dezbate în privința reacției la viitoare pandemii. Președintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, a declarat pentru Politico faptul că „regretă profund” decizia luată de Pfizer.

După o vizită la sediul BioNTech săptămâna trecută, Van Brempt declarase public că așteaptă cu nerăbdare discuțiile „cu alți directori executivi”, inclusiv „dl Albert Bourla, CEO-ul Pfizer”, pe 10 octombrie.

Raportul Curții de Conturi Europene a constatat că von der Leyen a fost direct implicată în negocierile preliminare pentru cel mai mare contract de vaccin al UE, de până la 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, care a fost încheiat în mai 2021. Procedura a fost considerată o abatere de la cea tradițională și a fost urmată cu alte contracte, în care o echipă comună de negociere formată din oficiali ai Comisiei și ai țărilor membre a purtat discuții exploratorii.

Organismul de supraveghere al UE a remarcat, de asemenea, că respectiva Comisie a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese-verbale, de nume ale experților consultați, de condiții convenite sau de alte dovezi.

Încă de anul trecut, New York Times a relatat despre relația aparent confortabilă dintre Bourla și von der Leyen, cei doi făcând schimb de mesaje text în perioada premergătoare înțelegerii. (B.T.I.)

Sursa foto: Colaj ladepeche.fr | cshl.edu

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Se joacă un teatru prost cu aceste anchete. Au procurori europeni().De ce nu-i lasă pe ei să cerceteze?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998