CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba: Ponta il impinge pe Geoana spre o candidatura independenta?

0 comentarii / 2284 vizualizări / 29 mai 2014

O declarație aparent banală a lui Ponta, azi, mai degrabă strecurată decît rostită cu toată gura, are potențialul unei bombe de mare calibru, cu imprevizibile consecințe politice din perspectiva alegerilor din toamnă.

Prezent la festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de-a treia ediții a concursului Olimpiada de Comunicare Politică, organizat de TSD București, Ponta a făcut o dezvăluire stupefiantă prin implicații: aceea că, în 2009, el a votat la prezidențiale cu Crin Antonescu și nu cu Mircea Geoană, candidatul PSD.

Nu din greșeală, ci pentru ”îl consideram pe Crin Antonescu schimbarea de care avea nevoie România” spune Ponta.

Declarația e halucinantă de oriunde ai apuca-o. La vremea respectivă, Ponta era nimeni altul decît șeful de campanie al lui Mircea Geoană, dar și vicepreședinte și purtător de cuvînt al PSD.

Un șef de campanie care nu crede – atenție mare! – nu în șansele candidatului pe care îl ”antrenează”, ci, efectiv, în calitățile acestuia de potențial președinte, iată o dezvăluire fără precedent, probabil.

S-a spus adesea despre Geoană că a pierdut și pentru că nu ar fi fost capabil să adune toate voturile pesediștilor; nimeni nu și-ar fi putut închipui însă că împotriva lui a votat chiar mîna sa dreaptă, omul de maximă încredere.

Să trecem, însă, peste toate acestea pentru a ajunge la adevărata, marea întrebare: de ce a simțit Ponta nevoia să facă asemenea mărturisiri exact în cel mai nepotrivit moment, cînd în PSD problema la ordinea zilei e găsirea celui mai potrivit candidat prezidențial? Un lider care anunță că – fie și din punctul propriu de vedere – la precedentele alegeri partidul său a desemnat candidatul nepotrivit, iată o lovitură destul de mare pentru social-democrați.

În opinia noastră, o singură ipoteză stă în picioare: președintele PSD a dat azi un mesaj clar că Mircea Geoană trebuie să-și ia gîndul, cît e el lider al partidului, de la nominalizarea drept candidat prezidențial.

A spune că Geoană nu era potrivit de candidat nici măcar cînd era lider de partid și avea o influență infinit mai mare asupra poporului pesedist e totuna cu a spune că azi, aflat mai degrabă pe tușa politicii, și după o excludere rușinoasă de un an din partid, pentru acțiuni împotriva intereselor acestuia, candidatura acestuia nu ar fi bună nici de glumă.

Numai că Mircea Geoană are cu totul alte opinii și planuri.

De luni de zile, el nu mai prididește să se ofere drept candidat al stîngii, profitînd de ezitările lui Ponta și să susțină că ar fi cel mai îndreptățit să candideze, în cazul unui forfait al liderului PSD.

„In interiorul PSD in acest moment sunt doua nume – Victor Ponta si cu mine – care au atributele, calitatile, experienta si sustinerea din partid si in opinia publica ce ne-ar permite sa candidam la Presedintia Romaniei”, declara el, în martie, la PRO TV.

Întrebat dacă realmente își dorește o nouă candidatură, el răspundea fără să ezite:

„Mai exista vreo urma de indoiala fata de cineva care a candidat si a obtinut atat de multe voturi si care a castigat alegerile in Romania ca nu este un obiectiv firesc pentru mine? Da!”.

„Nu m-au pus la pamant, sunt astazi mai puternic, mai intelept si mai tenace decat oricand altcandva. Omul invata si din greseli”, completa el.

Colac peste pupăză, Geoană are o puternică susținere dintr-o direcție neașteptată: președintele Traian Băsescu.

Întrebat, nu demult, într-o emisiune TV, pentru cine ar opta între Victor Ponta, Mircea Geoană şi Sorin Oprescu, ca potenţiali candidaţi din partea PSD la prezidenţiale, Traian Băsescu a răspuns: „Dacă ar fi să optez pentru unul dintre ei, aş opta pentru Geoană, pentru că este un om care ştie jocul Americii, îl înţelege. Între cei trei, opţiunea mea este Mircea Geoană, indiscutabil”.

Punînd în aceeași ecuație declarațiile lui Băsescu și Ponta, pare că Geoană este invitat subliminal la o candidatură pe cont propriu, mai ales că tizul său Mircea Diaconu tocmai a demonstrat că se poate face performanță și ca independent.

Numai că o candidatură a lui Geoană riscă să ia tocmai din voturile PSD; să nu conștientizeze asta Victor Ponta ?

Ori poate liderul PSD e gata să ”voteze” pentru a doua oară consecutiv împotriva propriului partid?

Greu de crezut, dar nu pe de-a-ntregul imposibil. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: dcnews.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998