CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Bomba pregatita la Bruxelles: Dupa vaccinuri, statele UE vor fi obligate sa cumpere si arme la comun

4 comentarii / 6147 vizualizări / 18 mai 2022

Mecanismul folosit în pandemie prin care vaccinurile anti-Covid au fost negociate de conducerea Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre UE se pregătește să fie aplicat și în cazul achizițiilor de armament. Un plan în acest sens urmează să fie analizat azi, la Bruxelles, relatează Politico.

Confruntați cu perspectiva reînarmării continentului, oficialii și diplomații spun că planul „Apărarea UE”, de azi, ar urmări să acorde Bruxelles-ului un rol în asigurarea unei eficiențe mai mari a cheltuielilor cu armele, permițând cumpărătorilor europeni să se asocieze pentru obținerea de contracte mai avantajoase.
Diplomații spun că desfășurarea de arme în valoare de 2 miliarde de euro pe care UE a acceptat până acum să le furnizeze Ucrainei înseamnă că, în multe cazuri, țările membre, în special cele cu muniții din epoca sovietică, din Est, și-au golit stocurile, care acum trebuie reumplute.
Într-un rezumat succint al ceea ce UE urma să realizeze, șeful politicii externe, Josep Borrell, a spus: „Europenii trebuie să cheltuiască împreună, mai mult și mai bine”, mai punctează Politico.

Doar că sunt obstacole majore în calea acestui nou mecanism.

Tratatele UE au fost mult timp interpretate ca interzicând Comisiei să folosească bugetul său comun pentru a cumpăra arme. Alți oficiali și diplomați au spus că achizițiile comune ar putea fi finanțate folosind un nou fond extrabugetar.

Conceptul general de achiziție comună a fost discutat pe scurt în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles, marți. UE are deja un Fond european de apărare (FED), care este utilizat pentru finanțarea programelor comune de cercetare și dezvoltare. Există, de asemenea, o Agenție Europeană de Apărare (EDA), care ajută la coordonarea politicii de securitate. În completarea listei, există o Facilitate europeană pentru pace în afara bugetului, care este folosită pentru a oferi ajutor militar, inclusiv arme, țărilor partenere. Ucraina, de la începutul războiului, a fost principalul beneficiar al acestuia.

Dar UE nu a coordonat niciodată până acum cheltuielile comune de apărare între țările membre, mai remarcă analiștii Politico.

Într-o ședință de informare care a urmat întâlnirii de marți, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a spus că următorii pași – inclusiv câți bani ar putea fi investiți într-un program comun de cheltuieli și mecanismele legale care îl guvernează – vor depinde în mare măsură de nevoile de securitate identificate de Comisie.

„Cred că mâine, Comisia va prezenta un raport privind deficitul de capacitate”, a spus Ollongren reporterilor. Ollongren a spus că o mai bună coordonare și cheltuieli mai eficiente sunt imperative urgente, având în vedere revenirea războiului în Europa și amenințarea reprezentată de Rusia. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Pe motiv de pandemie/razboi/criza economica…iti intra dictatura in casa, cand invocam si drepturile ¨defavorizatilor¨ ii facem loc si sub plapuma…¨Nu spera si nu ai teama…¨ Mare e Eminescu si pare ca numai el ne-a ramas…alaturi de speranta la Dumnezeu

 2. Pentru achizitia de bunuri produse in Europa, da. Industria europeana trebuie sa creasca si sa se ridice mai mult. In special industria romaneasca.

  Pentru achizitizia de bunuri produse in America? Mai bine nu. Inflatia de institutionalizare a statutului de teritoriu militar ocupat a Europei nu mai serveste securitatii europene, dovada fiind Cipru-Turcia, Yugoslavia, Serbia, Kosovo, Transnistria, Georgia, Ucraina si conflictul mocnit dintre Grecia si Turcia.
  Cresterea artificiala si nesabuita a dependentei de America privind industria IT, finante, gaz lichefiat, securitate si industria militara slabesc profund Europa si o face manevrabila intereselor americane, cum ar fi introducerea Europei in razboiul Americii cu China (n-am inteles ce legatura are NATO si Europa cu China si Pacific, de ce sunt rivalitatile americane si rivalitati europene? Ce legatura are Atlanticul cu Pacificul??)

  Acum 40 de ani, Zbigniew Brzezinski, consilier de securitate prezidential si diplomat, a creat „Capcana Afganistan”.(google Brzezinski Interview The Brzezinski Interview with Le Nouvel Observateur (1998)). Pe scurt, a provocat invazia URSS in Afganistan prin finantarea, educarea, alimentarea, echiparea extremistilor. Rezultatul? Un popor distrus si o tara demolata. In anii 1970, in Afganistan femeile purtau fusta scurta si mergeau la facultate. Astazi este un narco-stat esuat, profund tribal si islamicizat, femeile sunt tratate precum mustele.
  Ce au reusit americanii cu asta? Au slabit URSS-ul dupa 10 ani de zile de pierdut oameni, bani, timp, energie pe pacificarea Afganistanului.

  Astazi in 2022, din intamplare, fara motiv, sosia lui Putin (ca cel real se opereaza de 84 de boli sub buncar cu amantele langa el) a decis invadarea Ucrainei. Rezultatul? Un popor distrus si o tara demolata. Rusia pierde oameni, bani, timp si energie pe „denazificarea si demilitarizarea” Ucrainei.
  Sigur, daca astazi spun ca din anii 2000 America finanteaza, antreneaza, echipeaza, educa elemente extremiste din Ucraina (o tara foarte corupta si volatila), extremisti care au ajuns la maturitate plasati in pozitii cheie din administratie, din institutiile de forta, din servicii, din armata si au facut posibil Maidanul din 2014 sunt condamnat ca „rusofil” „putinist” pentru ca aceasta este istoria. Tot felul de grupari ucrainene, dar si militari ucraineni se antreneaza in SUA si cu tari NATO din 2014, reforma armatei ucrainene a fost facuta de SUA si NATO.
  Tot ce am scris mai sus sunt din date publice, nu am un glob de sticla.

  Daca vreti sa vedeti cum SUA au antrenat si finantat grupari extremiste in ucraina cautati pe goole (nu merge sa postezi linkuri aici) „jpost US lifts ban on funding ‘neo-Nazi’ Ukrainian militia” si „news yahoo CIA-trained Ukrainian paramilitaries may take central role if Russia invades”.

  Peste 40 de ani de zile se va admite candid in cartile de istorie despre „Capcana Ucraina” asa cum se admite in mod direct „Capcana afgana”.
  Parerea mea, la cat de corupt e statul rus si cat de saraci sunt rusii, se slabesc singuri. Ei devin in mod inevitabil colonia Chinei.Dar unele tari cred ca a exporta insecuritate militara inseamna cresterea propriei tale securitati (filozofie americana si filozofie ruseasca).
  Parerea mea este ca din acest razboi Europa pierde masiv, Rusia pierde masiv, SUA castiga, China castiga masiv iar Ucraina intra in istorie ca victima, ei au pierd totul. Ma uit la Serbia, ma uit la Ucraina si imi e frica pentru Romania, in jurul nostru vecinii sunt distrusi.

 3. @Dinica
  „Cresterea artificiala si nesabuita a dependentei de America privind industria IT, finante, gaz lichefiat, securitate si industria militara slabesc profund Europa”.
  De-ar si crapa, intrucat nu simt nevoia de a fi intotdeauna „sfatuit „despre ce am de facut .
  „rusii, … devin in mod inevitabil colonia Chinei.”
  Ceea ce din p de v al SUA e injust , Rusia ar trebui sa fie colonia lor . De aia si investesc in primul pas : razboiul din Ucraina.

 4. Observati cum aluneca si se transforma obiectivele, acelea din momentul formarii si extinderii UE fata de ce se petrece acum. Acolo in consiliul Europei sunt tot felul de troli cu sange albastru, care mana turma de la spate. Parlamentul European e o adunatura de parveniti, platiti gras, care tin spatele in fata natiunilor pe care le reprezinta. Sub paravanul declaratilor generoase, intr o lume mai luminoasa se prgateste trecerea spre societatea distopica Orweliana. Asta se petrece!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998