CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bombă: PSD și PNL – proiect de lege pentru ridicarea pragului electoral la 7%. UDMR out?

15 comentarii / 6791 vizualizări / 28 iunie 2023

O propunere legislativă introdusă azi în Camera Deputaților de către reprezentanți ai grupurilor PNL și PSD amenință să provoace un taifun pe scena politică, prin ridicarea pragului electoral cu două procente, ca și prin eliminarea unui privilegiu al UDMR, anume accesul în parlament prin obținerea unui prag de 20% în patru județe. În noua formă, partidul etnicilor maghiari ar putea avea probleme serioase cu accesul în viitorul parlament – la ultimele alegeri luînd sub 6% – și e de așteptat o reacție dură a Budapestei,

În motivarea proiectului depus de deputații Radu Cristescu (PSD) și Adrian Cozma (PNL) se arată că

”Rezultatele alegerilor derulate în ultimii 20 de ani la nivelul Camerei Deputaților și Senatului au determinat o fragmentare politică importantă. Acest lucru s-a repercutat asupra dificultății constituirii unor majorități parlamentare stabile, care să genereze o stabilitate politică și o stabilitate guvernamentală. Spre exemplu, numai în ultimele două legislaturi, respectiv 2016-2020 și 2020-2024, Parlamentul României a acordat vot de învestitură pentru un număr de șapte guverne. Practic, durata medie a unui guvern a fost de cca. 1 an. Această instabilitate politică și guvernamentală a avut consecințe și asupra stabilității economice, asupra viziunii privind implementarea politicilor cu finanțare externă nerambursabilă, precum și asupra relațiilor politice și economice externe.

Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri la termen pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral, propunem următoarele modificări legislative:

– majorarea pragului electoral de la 5% la 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional pentru a asigura formarea unor majorități stabile și stabilitate guvernamentală;

– eliminarea unei prevederi discriminatorii din cuprinsul articolului 94, alin.(2), respectiv coexistența unui alt prag (”20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”), în condițiile în care senatorii/deputații reprezintă, potrivit Constituției României (art.61), reprezintă în integralitate poporul român, nu doar în 4 circumscripții electorale.

Iată forma propunerii legislative:

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

”Articol unic – La articolul 94, alin.(2), din Legea nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 553 din 24 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, lit.a) se modifică și va avea următorul cuprins:
a) 7% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional”.

Din articol dispare, deci, actuala prevedere ”sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electoral”, creată cîndva strict în beneficiul UDMR.

La fel de spectaculoasă este o consecință a noii forme a legii, dacă va fi adoptată, și anume ridicarea pragului electoral pentru alianțele electorale sau politice, care vor trebui să ia minim 10% din voturi față de 8% cît e stipulat în prezent.
Pînă acum, în favoarea legii au semnat deputații PNL Alexandru Muraru, apropiat al președintelui Iohannis, Cristina Burciu, Laurențiu Cazan, Pavel Popescu, Nicolae Giugea, Maria Stoian, Ervin Molnar, Elena Hărătău, George Stîngă, Florian Dumitru, Luminița Barcari și alții. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. La asta trebuiau sa umble de ani de zile si sa nu ii lase sa candideze.
  Iar pragul trebuie sa il coboare, nu sa il ridice, daca vrem sa avem democratie.

  • Fut democratia ..I..
   Cel mai corupt si abject sistem posibil.

   • E vorba de pula ta moarta, un zgarci inutil la altceva, cum iti e si capul.

 2. vrem majoritate mai mare
  gen 99%….cel putzin.

 3. UE nu va permite eliminarea UDMR din parlament, așa că pălăvrăgim degeaba. O rezoluție în parlamentul european sau o încruntare spre București a vreunui comisar european sunt suficiente ca să taie macaroana celor doi imbecili.

 4. Votați gAURa !

  • Spune drept!

 5. Se stieeeeeeeeeeeeee !

 6. Văd că gAURa doarme în closet. Bă Simi, îți ia caimacul Cristescu? Tu de ce mă-ta n-ai venit cu propunerea asta?

  • Si faci laba compulsiv cu o mana in timp ce postezi cu cealalta, jigodie?

 7. Acest lucru trebuia facut de mult timp, dar pentru ca toti parlamentarii sunt niste LICHELE Penale si raspund in fata aceluias mason poponar, au regulat din toate pozitiile UDMR ca pe o curva ce este pe centura politicii, ca sa ajunga cu totii la Ciolan.
  Acum este mare degringolada intre satanisti si masonii isi cauta scorburi sa se ascunda de Curtea Martiala, asa ca nu mai are cine sa le dea Penalilor o comanda unica, si face fiecare ce crede pentru a apuca ciolanul inca 4 ani.
  Dar Penalul malai viseaza, fiindca vor guverna in IAD cu totii.

  • pur si simplu

 8. Viktor Orban plange in hohote cu unghiile in gat.

  • Ti-a ramas niste rahat pe bot si te halesc mustele

 9. […] Ce este interesant la acest articol este si faptul ca dispare prevederea ”sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electoral”, creata candva strict in beneficiul UDMR, dupa cum bine observa Bogdan Iacob. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998