Bomba: Se rupe alianta USR-PLUS?
17 comentarii / 5822 vizualizări / 3 august 2019
O decizie neașteptată survenită azi, la ședința Comitetului Politic al USR, aruncă în aer Alianța 2020, putînd determina chiar destrămarea acesteia înaintea alegerilor prezidențiale, e vorba de decizia încheierii doar a unei alianțe electorale și nu politice.
Cum se știe, negocierile dintre liderii USR și PLUS conduseseră spre decizia încheierii unei alianțe politice pentru alegerile prezidențiale, care urma să fie validată azi de Comitetul Politic al USR.
Numai că, surpriză, puțin înaintea ședinței de azi, lideri ai USR au dat-o la întors, anunțînd că vor vota doar pentru alianță electorală și nu politică.
Contactat imediat de G4Media, Dacian Cioloș a răbufnit categoric:
”Din informațiile pe care le am în urma unei discuții cu Dan Barna, am înțeles că alianța politică urmează să fie votată și că din punctul nostru de vedere nici nu poate fi altfel(s.n.). Mesajul pe care l-am primit de la electorat pe 26 mai a fost că alianța între PLUS și USR trebuie să-și asume împreună candidaturi pentru prezidențiale, locale și parlamentare și să câștige aceste alegeri împreună. În consecință nu poate fi vorba doar de o alianță electorală și de târguieli pe anumite nume și locuri pe listă. Noi trebuie să dăm acum un mesaj clar, pe conținutul unui program politic cu care să ținem aproape cetățenii români care au încredere în noi. În concluzie sunt convins că vom găsi înțelepciunea să dăm acest mesaj în urma deciziilor pe care le vor lua organele de conducere ale celor două partide din alianța politică. Mergem împreună până la capăt”.
Și totuși, USR a decis azi la vot altfel: la prezidențiale va fi doar alianță electorală.
Premiul de consolare pentru PLUS a fost oferta încheierii unei alianțe politice doar pentru alegerile locale și cele parlamentare.
Europa liberă afirmă, citînd surse din USR, că motivul pentru care șefii de organizații au refuzat formalizarea în justiție a alianței derivă tot din disensiunile referitoare la ponderea celor două partide, mai ales în structurile de conducere. Oricum, au declarat sursele menționate, încă nu s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește locurile pe listele de la locale și parlamentare.
Să explicăm de ce această decizie poate arunca în aer alianța 2020.
Diferența dintre alianța electorală și cea politică e crucială.
Alianța electorală funcționează doar pînă la alegeri. Cînd ceasul bate ora 21 în ziua votului, alianța nu mai există, fiecare partid component e liber ca pasărea cerului și fără nicio obligație față de partener.
Alianța politică, dimpotrivă, funcționează juridic și după alegeri, pe termen nedefinit, și este percepută ca un singur partid politic.
Ca să înțelegeți importanța acestei diferențe e suficient să amintim că, în 2004, o decizie stranie, rămasă neexplicată pînă azi, a făcut ca alianța PSD-PUR să fie înscrisă ca alianță electorală și nu politică.
Deși alianța a cîștigat alegerile parlamentare, bătînd la vot alianța politică PNL-PD, președintele Traian Băsescu nu a fost obligat să considere PSD-PUR ca pe un singur grup politic, pentru că relația dintre ele dispăruse, legal.
Asta a deschis drum intrării PUR la guvernare alături de alianța DA și la preluarea puterii totale de către Băsescu.
În absența unei alianțe politice, între două partide nu se poate încheia un protocol, care să prevadă că unul dă candidatul prezidențial, iar celălalt de premier, plus alte funcții grele, precum cele de candidat de primar general șamd.
Ori, alianța 2020 a stabilit de principiu ca Dan Barna să fie candidat la Cotroceni, iar Cioloș viitor premier. Un premier care, atenție, teoretic cel puțin, poate veni la guvernare înaintea alegerilor de anul viitor, prin schimbarea majorității actuale.
Acest lucru trebuie bătut în cuie într-un protocol al alianței politice USR-PLUS; în caz contrar, el permite useriștilor să se răzgîndească oricînd în cazul cîștigării prezidențialelor, fără să riște vreun reproș public. Pentru că, acceptînd doar alianță electorală, se cheamă că PLUS ar accepta conștient și un asemenea risc. Mai ales că, pe lîngă șefia guvernului, PLUS a revendicat, la pachet, și primăria generală, pentru candidatul Vlad Voiculescu, validat acum două zile.
Dacă toate sunt atît de bune și frumoase în alianță, de ce USR nu ar vrea alianță politică la prezidențiale, rezervîndu-și posibilitatea de a adopta alte variante după eventuala victorie, ori de a negocia viitoarele alianțe pentru locale și parlamentare de pe poziții de forță?
Adică exact temerea lui Cioloș, exprimată prin cuvintele de mai sus, ”nu poate fi vorba doar de o alianță electorală și de târguieli pe anumite nume și locuri pe listă”.
Semn că situația nu e deloc liniștită în relația dintre cele două partide, iar următoarele zile ar putea aduce surprize. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Astia sint viitorul SECURIST al Ro. Cu unchi(Vulpea), cu matusi, cu parinti si bunici. Mostenirea Securitatii…
Dupa pierderea europarlamentarelor PSD-ul trebuia sa iasa de la guvernare, pentru o posibila refacere, iar USR-Plus trebuia sa se manifeste ca principalul partid oponent a lui Iohannis la prezidentiale.
In realitate, PSD si USR se comporta ca niste moluste politice, nefacand altceva decat sa-i asigure lui Iohannis obtinerea cu lejeritate a unui nou mandat. De ce oare? Cine impune acest comportament non combat celor doua partide?
Deocamdata, singura persoana care lucreaza in mod evident la realegerea lui Iohannis este Viorica Dancila. Toate actiunile ei sunt circumscrise planului. Va fi debarcata dupa prezidentiale chiar de pesedei. Atunci va fi deja prea tarziu pentru ei.
Viorica Dancila a fost desemnata candidat PSD la prezidentiale de catre SRI, in ideea ca-i mai proasta decat Iohannis și Barna.
E mai ușor de explicat frauda electorala.
Mostenirea Securitatii sau Mostenitorii Securitatii ? S-auzim numai de bine !
Pentru cine cunoaste ce e acela USR, treaba e simpla. Mai intai este electoratul USR, apoi este partidul USR si la coada alianta electorala. USR are totul, PLUS nu are nimic.
Electoratul USR nu este numai intelligent. Este si educat, avizat, responsabil si cu simt civic. Sefii pot stabili orice, dar nu pot dispune de spiritul USR. Nu e ca la MSD unde s-a ajuns ca mai intai ca un coclit ca Dragnea, iar acum o tuta trase de sfori ca Dancila, sa conduca discretionar un intreg partid.
USR este tot o scursură bolșevică scornită de o minte bolnavă din SRI, în speță, neuronul stingher din tărtăcuța lui Coldea.
Vorbind despre electoratul USR e mai greu să asociem termeni de genul educat, avizat și responsabil, practic fiind vorba de aceeași prostovani care merg după fentă.
cine baga batul prin gard????????
„Electoratul USR nu este numai intelligent. Este si educat, avizat, responsabil si cu simt civic.” (citat din putul gandirii). Adica, „educat” contra cost la facultatile private de produs diplome, „avizat” la dosar ca pe vremea bolsevicilor, „responsabil si cu simt civic”, adica primitivi si derbedei care zbiara si scuipa, jignesc, dau cu bata.
Cu exceptia electoratului „avizat” de la UM….., aflat in misiune, electoratul USR este spalat pe creier, dopat informational si tinut sub control de expertii manipulatori ai internetului. USR-ul este un produs falsificat care poate castiga alegerile doar daca STS-ul face un efort foarte mare la numararea voturile in alegeri. Dezastrul si deziluziile vor veni imediat dupa alegeri, când se va vedea ca „educatii” USR, sunt niste prostanaci cu nasul pe sus care vor duce Romania in haos, precum taranistii in guvernarea 96-2000. Dupa dezastrele Basescu si Iohannis, se pregateste ciuma USR.
Să fim serioși, tot electoratul „educat” al USR va mușca asfaltul după alegeri. :))))))))
Rareș Bogdan, ironii la adresa prezidențiabilului USR Dan Barna. comparație între Klaus Iohannis și Dan Barna la prezidențiale e ca una între orașele New York și Roman
„La fel ca USR-iștii de azi, Elena Udrea anunța în aprilie 2012 că „e nevoie de un nou mod de a face politică”. Pentru a „recâștiga încrederea bucureștenilor”, Udrea anunța crearea unui juriu care să decidă cine va deschide lista PDL la alegerile locale pentru Consiliul General București. (Era vorba, în realitate, de persoana care urma să ocupe locul doi pe listă, locul 1 fiind deja ocupat de candidatul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană). Din juriu făceau parte 5 persoane, între care ofițerul acoperit Robert Turceascu, catastrofalul fost primar Adriean Videanu și Roxana Wring, la acea vreme președintele unui ONG, ProDomo. Roxana Wring împreună cu colegii ei din juriul numit de Udrea au desemnat-o pe Simona Crețu pentru lista PDL pentru Consiliul General. Alegerea a fost pe măsura juriului. Simona Crețu avea să se remarce ulterior prin numeroase declarații incoerente, printre care și aceea că primarul Sorin Oprescu a fost reținut pentru că ea i-a scris numele pe o hârtie și Universul a ascultat-o.
Ca și perioada dinainte de 1989, pe când lucra cu turiști străini, și colaborarea cu Elena Udrea lipsește din biografia oficială a Roxanei Wring, în prezent șefă a USR București și consilier general”, mai notează Ciuvică.
Ciuvica s-a manifestat extrem de agresiv fata de Stelian Ion, jignindu-l tot timpul si lansand acuzatii aberante. „Sunteti si sexo-marxisti, si securisti. Iar dvs sunteti si securist, si cam prostut asa…”, a zbierat Ciuvica.
Un membru USR, aflat in studio, l-a rugat pe Ciuvica sa dezbata idei si sa inceteze sa mai lanseze atacuri la persoana. Ciuvica a continuat sa strige: „USR este un partid de securisti”.
Raspunsul tanarului de la USR, venit din Ploiesti, a fost fabulos: „Eu sunt schior”.
„Tanarului de la USR, venit din Ploiesti” a uitat sa spuna ca-i si fata mare.
Alianta USR-PLUS nu se rupe pentru ca deocamdata nu exista. USR a respins, e adevarat, la limita, transformarea aliantei electorale intr-o alianta politica. Planul ciolosistilor si sprijinitorilor lor e dificil de realizat, din doua motive. Primul, Ciolos si partidul sau sunt aproape zero, comparativ cu USR, cum s-ar spune, zero fiind trebuie sa fii tupeist si arogant sa ai astfel de pretentii. Al doilea, electoratul USR este avizat si intelligent astfel incat a inteles foarte bine in ce anume consta primul motiv.
Uitasem să amintesc faptul că și USR este tot zero, dar de partea astea să ocupă Coldea direct la STS.
[…] Scriam zilele trecute despre divergențe majore apărute sîmbătă între PLUS și USR, după ce partidul lui Barna a votat în Comitetul Național participarea în alegerile prezidențiale într-o alianță electorală cu cel al lui Cioloș și nu într-una politică. Îndărătnicia useriștilor era ciudată și deranjantă pentru Dacian Cioloș și al său partid, care nu au reacționat prea bine, cerînd imperios alianță politică și nu electorală. După zile de negocieri, azi am primit vestea de la cele două partide că s-a ajuns la un compromis: alianța USR-PLUS va depune actele la tribunal pentru înscrierea ca alianță politică și, în același timp, se va înregistra la BEC ca alianță electorală. S-a anunțat oficial, astfel, că alianţa politică va fi dublată de o alianţă electorală ţinând cont de faptul că înregistrarea unei alianţe politice necesită o procedură judiciară îndelungată. […]