CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Bomba: Siteul suedez Qurium sustine ca a identificat autorii kompromatului Emiliei Sercan

4 comentarii / 6449 vizualizări / 11 iulie 2022

Qurium.org, siteul unui ONG internațional cu sediul în Suedia, specializat în protecția drepturilor omului, dar și ale jurnaliștilor, a postat în această seară o anchetă fluviu asupra modului în care s-ar fi pus la cale operațiunea de compromitere a ziaristei Emilia Șercan după dezvăluirea plagiatului lui Nicolae Ciucă. Concluzia investigațiilor Qurium e că la originea scurgerii fotografiilor compromițătoare s-ar afla persoane din jurului trustului de presă Realitatea.

”Totul a început pe 16 februarie când un mesaj anonim pe Facebook a fost trimis jurnalistei de investigație Emilia Șercan, în care era avertizată că cinci fotografii personale făcute cu aproape 20 de ani în urmă au fost încărcate pe site-uri pentru adulți. După ce jurnalista a contactat poliția pentru a sesiza furtul fotografiilor și încălcarea vieții private, ea a descoperit că probele furnizate poliției au fost publicate pe un site din Republica Moldova.

Fotografiile personale ale jurnalistei române de investigație Emilia Șercan au fost publicate de site-ul realitateadinmoldova.md în data de 17 februarie 2022, dar când jurnalista a încercat să investigheze cine se afla în spatele scurgerii, poliția română a indicat site-ul „fantomă” patrianoastra.com ca sursă originală. La patru zile după ce pozele au fost publicate pe site-ul din Republica Moldova, poliția română a întocmit un document de 29 de pagini care descrie cronologia evenimentelor și încadrează site-ul patrianoastra.com drept site-ul care a publicat pentru prima dată pozele și plasează ora publicării la 17 februarie 2022 la ora 5:45.

La momentul redactării acestui articol, site-ul patrianoastra.com nu mai este online, deoarece a fost lichidat în a doua săptămână a lunii martie 2022. Imaginile folosite în articolul campromițător sunt momentan online pe un alt site, și anume realitateadinmoldova.net.

Qurium a derulat mai multe anchete cu scopul de a determina care este sursa originală a imaginilor scurse și cine se află în spatele site-urilor web. Acest raport prezintă modul în care au fost colectate dovezile și constatările noastre.

Qurium poate concluziona că raportul oficial al poliției, care sugerează că imaginile au fost încărcate inițial pe site-ul web patrianoastra.com, este incorect. Investigația noastră sugerează că patrianoastra.com a fost probabil folosită pentru a ascunde sursa reală a distribuției materialelor. În schimb, sursa inițială a imaginilor scurse a fost site-ul moldovenesc realitateadinmoldova.md. Odată ce articolul moldovenesc a fost scos offline, articolul a fost republicat de realitateadinmoldova.net(…)

La momentul redactării, domeniul realitateadinmoldova.net găzduiește momentan imaginile scurse și articolul de defăimare.
Domeniul este înregistrat pe numele Prestige Media PHG srl, care o are ca administrator pe Ertalan-Pacuraru Alexandra-Beatrice (Alexandra este fiica proprietarului Realitatea Plus/Realitatea Media SA Maricel Păcuraru).

Qurium a efectuat solicitări pentru domeniul realitateadinmoldova.net în rețeaua respectivă și a găsit site-ul găzduit la adresa IP 77.81.101.116 în spatele Cloudflare CDN. Constatare: realitateadinmoldova.net este găzduită în adresa IP 77.81.101.116 în spatele Cloudflare CDN.

Am căutat firma CompactView MP SRL și l-am găsit pe Cosmin Pacuraru Sorin drept proprietar principal al companiei, ceea ce era în concordanță cu informațiile din obiectul RIPE CP12799-RIPE.

Un cont de socializare al directorului include o referire la rolul său de Administrator al Realitatea.net.
Informațiile din Registrul Firmelor din Romania releva ca Cosmin este actionar la urmatoarele companii: Romanian Premium Security SRL, PHG International Security SRL si Global Network System SRL.

Constatare : Articolul original cu imaginile scurse este găzduit în infrastructura Realitatea/Global Network System cu furnizorul CompactView MP SRL. Ambele companii îl includ pe Cosmin Păcuraru Sorin ca acționar.
La investigarea tuturor domeniilor înregistrate în numele Prestige Media PHG, am descoperit trei nume de domenii care împărtășesc date de proprietate: testpentru.site, partidulrealitatea.net și partidulrealitatea.com.

Numele de domeniu testpentru.site-ul deținut de Prestige Media PHG (Moldova) are un istoric interesant de găzduire a informațiilor. Site-ul împărtășește locația de găzduire cu mai multe site-uri ale RealitateaTV.
După ce a primit prin Facebook un mesaj de hărțuire despre imaginile scurse, Emilia Șercan a raportat cazul poliției. Câteva ore mai târziu, materialul a fost publicat pe site-ul realitateadinmoldova.md din 17 februarie, ora 14:51.

Qurium a cercetat înregistrarea domeniului realitateadinmoldova.md și a găsit-o asociată cu Realitatea-PHG SRL și Mihai Cristian (alias Cristian Rizea). Site-ul web este găzduit la adresa IP 66.29.143.36
Proprietatea domeniului 17 februarie 2022

Constatare : realitateadinmoldova.md este gazduita la adresa IP 66.29.143.36 si inregistrata pe numele Realitatea-PHG SRL si Mihai Cristian (alias Cristian Rizea).

Concluzii

Ancheta criminalistică a Qurium arată că articolele de pe site-ul patrianoastra.com publicate în luna februarie 2022 au fost special create cu textul „publicat pe 17 februarie, la #:##” pentru a modifica timpul real de publicare. Analiza imaginilor articolului intitulat „dezvaluiri-explozive-din-romania-ce-ascunde-emilia-sercan” conținea informații despre metadate care indică faptul că imaginile au fost încărcate pe server pe 18 februarie și nu pe 17 ca anchetă a poliției și sugerează articolul.

Marcaje temporale din metadatele imaginilor găsite inițial pe site-ul realitateadinmoldova.md sugerează că articolul a fost încărcat inițial pe acest site și nu pe patrianoastra.com. Domeniul realitateadinmoldova.md a fost înregistrat pe numele Realitatea-PHG SRL și ulterior schimbat în Cristian Mihai (Rizea) în mai 2022.

Un al doilea articol, care include și pozele personale furate, a fost publicat pe site-ul realitateadinmoldova.net care este găzduit la adresa IP 77.81.101.116 din spatele Cloudflare CDN. Spațiul IP este administrat de CompactView MP SRL. Directorul CompactView MP SRL este „Cosmin Pacuraru Sorin” care acționează și ca administrator al Global Network System, care dezvoltă aplicația mobilă pentru RealitateaTV.

Dovezile analizate care includ copiile de rezervă complete ale site-urilor web implicate sugerează că imaginile au fost scurse către realitateadinmoldova.md pentru a fi ulterior redistribuite de către alte site-uri, inclusiv realitateadinmoldova.net. Ancheta oficială a poliției sugerează că imaginile au fost încărcate inițial pe site-ul web patrianoastra.com, dar dovezile găsite și analizate în timpul anchetei noastre sugerează că patrianoastra.com a fost probabil folosită pentru a ascunde sursa reală a distribuirii materialelor”, se mai arată în ancheta celor de la Qurium, despre care aflați mai multe aici. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Pai normal ca Suedia e interesata de caz,nu declarau hastagistii cu m..a in gura ca treceau pe la ambasada Suediei sa-si ia 4-5.000 euro saptamanal ca sa troleze la greu pe FB si sa scoata cateva mii de idioti utili in strada „ca nu se mai poate”? Suedia a fost foarte activa in perioada 2016-2019,sunt curios ce i s-a intors/interes a avut de la cretinii din pnl si usr- pe care i-au instalat dupa #muepsd

 2. Ce are una cu alta?!?
  Putea fi Sercan – de altfel, la randul ei o sluga a sekuritatii si o plagiatoare – si-n “funduletul gol”!
  Una-i una, alta-i alta!
  Ciuca – maCiuca – a plagiat si punct!
  Putea fi dat in vileag de oricine – comunist, iredentist, nazist, maoist etc etc… Plagiatul lui Ciuca e PLAGIAT, asa ca faptul ca dezvaluirea vine din partea Emiliei Sercan este complet IRELEVANTA!
  Nu conteaza cine l-a dat in gat pe caporalul maCiuca, ci faptul ca el este cine si ceea ce este!
  Cat despre modus operandi… vedeti ca sekuritatea l-a mai folosit o data (cand cu Udrea, Bica si Topoloceanu, la Paris!). Faptul ca au folost aceleasi mijloace – site deschis si apoi inchis – nu inseamna nimic!
  Evidenta e aceeasi! maCiuca a plagiat, iar Sercan a fost si este ceea ce este, asa ca mai bine sa isi asume si, apoi, sa sara cu picioarele pe fata astora! Nu faptul ca sekuritatea incearca sa o discrediteze pe Sercan e problema, ci faptul ca ea nu-si asuma poze cu ea, in kuru’ gol! Mare jmecherie… o femeie goala, de parca n-a mai vazut Parisul!
  Daca incearca sa se dea “fecioara” – cand chiar ea, la TVR, a recunoscut ca nu e – nu ajuta cu nimic: nici pe ea si nici la aflarea adevarului!
  Sekuritatea poate fi doborata intr-un singur mod: spunand adevarul si anihiland, astfel, santajul!

 3. 1.respublik maldovskayia a fost conceputa ca un portavion impotriva NOASTRA,a Romaniei.
  aia sint VICLENI,0 incredere(isi schimba phonatia cu viteza uluitoare,alogenii; au sechele totusi,pot fi identificati).
  2.sa declare pozele nule

 4. @Ciucel
  nu-i nimic
  sa recunoasca toti plagiatorii!
  (si aia cu permis auto luat cu shpaga,
  na si tie!)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998