CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bomba zilei vine de la Barlad: 5.000 de romani ies in strada contra americanilor

0 comentarii / 2101 vizualizări / 23 martie 2012

Incredibil, dar adevărat: într-un orășel de provincie cu cca.60.000 de locuitori, am numit Bîrladul, au ieșit ieri în stradă peste 5000 de oameni ca să protesteze față de un veritabil drob de sare: exploatarea gazelor de șist, undeva, într-un viitor neprecizat, de către americanii de la Chevron.

Manifestația de la Bîrlad echivalează cu un miting de peste 200.000 de bucureșteni, dacă nu și mai mult, păstrînd proporțiile aritmetice, adică un număr pe care nu îl ating toate mitingurile din ultimii trei ani la un loc. Asta, deși s-au operat tăieri de salarii, au fost disponibilizări masive, s-a vehiculat chiar posibilitatea tăierii pensiilor și, în general, s-au produs lucruri mult mai concrete decît efectele posibile, nu și certe, ale exploatării gazelor de șist printr-o tehnologie americană extrem de nouă și de sofisticată.

Cum au ajuns bîrlădenii atît de speriați, dar și de informați în legătură cu potențiale efecte negative ale exploatării gazelor de șist e un mare mister.

Subliniem, Chevron e încă departe de a începe extracția, deci pericolul nu e sub nicio formă iminent și imediat.
Potrivit presei locale, dar și unor parlamentari ai puterii, mitingul de la Bîrlad a fost pus la cale de către PSD, partid care deține aproape toate pîrghiile administrative în zonă, adică primarul municipiului, Constantin Constantinescu, viceprimarul Traian Petcu, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, adică Vasile Mihalachi și Dumitru Buzatu. Aceștia, plus deputatul PSD Adrian Solomon, au și participat, ieri, la manifestații. Ziarul local ”Vremea nouă” scrie că PSD convocase peste 7.000 de membri din zona Bîrlad pentru a veni la miting, finalemente prezentîndu-se ”doar” 5000. O cifră enormă pentru un subiect extrem de pretențios, adică posibile consecințe asupra mediului ale unei tehnologii sofisticate de ultimă generație. Cînd să fi devenit românii – specialiști ”recunoscuți” internațional în distrugerea mediului, poluarea apelor, defrișarea sălbatică a pădurilor, lichidarea parcurilor, braconarea animalelor ocrotite șamd – atît de conștiincioși, prevăzători și scrupuloși?

Adevărata bombă e, însă, faptul că Chevron a primit licențele de exploatare tot de la PSD, printr-o decizie a guvernului Năstase, în 2004, iar președintele CJ a eliberat, anul trecut, autorizația de construire a depozitului de substanțe explozive necesare prospecțiunilor.

Cum de s-a răsucit PSD în ultima vreme – răsucire confirmată și de proiectul unei legi depuse recent în parlament de 10 aleși pesediști, împotriva exploatării gazelor de șist – e un alt mare mister.

Deputatul PDL de Vaslui, Dan Marian, declara într-o conferință de presă, zilele trecute, că ar trebui organizat un referendum local, care să aibă loc odată cu alegerile din 10 iunie și prin care bîrlădenii să decidă dacă să se exploateze gazele ori ba. După manifestația de ieri, e clar care ar fi rezultatul.

Una peste alta, România pare să se îndrepte spre modelul bulgăresc, unde proteste de stradă, despre care presa internațională a speculat că au fost alimentate discret de Moscova – interesată direct în blocarea extracțiilor americane – au dus la interzicerea de către parlament a exploatării gazelor de șist.

Interesant de urmărit cum va reacționa Traian Băsescu (fost deputat de Vaslui), cel care, în ultimul discurs din parlament, a declarat fără echivoc că viitorul energetic al României depinde de exploatarea gazelor de șist.

Într-un material publicat de Inpolitics după discursul respectiv, pronosticam că manifestația de protest de la Ministerul Economiei nu va rămîne singulară și vor urma și alte evenimente. Ce s-a întîmplat ieri la Bîrlad pare să fie o confirmare strălucită. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Foto: Vremea nouă

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998