CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bombele atomice și lucrătura SIE

0 comentarii / 2185 vizualizări / 21 august 2016

Ce legătură ar putea exista între bombele termonucleare din baza militară NATO de la Incirlik și serviciile de spionaj bulgare și românești. Cărora, după caz, li se mai pot adaugă și alte servicii de spionaj. Ce legătură ar putea exista între un inofensiv articol apărut pe un prestigios site european de știri și un inofensiv balon de încercare, care a făcut agenda publică a acestor zile. Și nu numai în România.
Pentru a mă face cât mai bine înțeles, voi începe printr-un enunț mai cuprinzător. Diversiunea Sky News a fost, în exclusivitate, externă, dar operată cu ajutorul unor papagali interni. Și oricât ar părea de ciudat, până una-alta, a prins. Pentru că, în întreaga lume, în absența unei dezmințiri ferme făcută de Sky News, circulă informația, conform căreia rețele de răufăcători români fac trafic de arme în beneficiul teroriștilor. În timp ce această ultimă diversiune, a bombelor atomice, împănată cu alte și alte diversiuni mai mici, intenționate sau neintenționate, este o operațiune internă, montată cu sprijinul unor colaboratori externi. Iar paternitatea, de astă dată, aparține unor oameni din Serviciul de Informații Externe al României, cuplați cu unul sau mai mulți agenți acoperiți ai spionajului frate din Bulgaria. În primul scenariu, scopul este denigrarea României, în cel de-al doilea, testarea reacțiilor din această țară, precum și din terțe state.
Autorul știrii explozive, care a făcut prima pagină a presei audiovizuale și electronice din România, dar care a circulat pe întreg mapamondul, este un anume domn Georgi Gotev. Oficial, lucrează la site-ul Euractiv.com. Un site european. Legat de structurile de la Bruxelles. Neoficial, acest Gotev este agent acoperit al serviciului de spionaj al Bulgariei. Până când a fost disimulat în jurnalist, a ocupat nenumărate funcții, tot sub acoperire, în structurile Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei. El a scris, în ultimul an, doar două articole. Ambele despre România. În fiecare dintre acestea, a precizat că informațiile sale provin din două surse. Evident, fără a indica sursele. Prima știre s-a confirmat. El a postat pe site-ul Euractiv informația formidabilă, conform căreia viitorul premier al României ar urma să fie Dacian Cioloș. S-a întâmplat cu mult timp înainte că Ponta să demisioneze. Și ca numele lui Cioloș să fi fost vehicul în vreun scenariu de acest fel. Informația s-a confirmat. Gotev, disimulat în jurnalist, a pregătit terenul pentru marea mutare de șah la care au concurat birocrația de la Bruxelles, serviciile secrete de la București și președintele Klaus Iohannis, care a dorit guvernul său.
După mult timp, iată, Gotev, care în tot acest timp a figurat ca senior editor la Euractiv, a catadicsit să se reapuce de scris. Și să lanseze o nouă bombă. La propriu și la figurat. Conform căreia circa 20 de bombe termonucleare din baza NATO de la Incirlik ar urma să vină în România. La Deveselu.
La fel ca și în cazul Sky News, autorul diversiunii a revenit. Cu noi precizări. Amplificând și mai mult informația de tip diversionist.
Înainte de a intra în alte detalii, mai este necesară o precizare, pentru a arăta cât mai bine cu degetul cum este montată, până la urmă, o diversiune atunci când, în activitatea jurnalistică, se insinuează acoperiți ai serviciilor secrete. În România, există o franciză Euractiv. Adică o redacție care colaborează cu cea europeană. La fel de dubioasă cum, dubios, este și Gotev. Franciza este luată de nimeni altcineva decât de HotNews. Unde locul de cinste îi revine lui Tapalagă. Și se știe, nu-i așa?, acest Tapalagă, împreună cu alți băieți deștepți, fac parte din divizia de presă a serviciilor secret române. Dar să revenim la bombe. Pentru ca diversiunea să fie cât mai plauzibilă, Gotev nu vorbește de toate bombele din Incirlik, ci doar de 20. Dintr-un total de 90. Despre celelalte nu face niciun fel de precizări. Este totuși cât se poate de plauzibil ca americanii, împreună cu aliații lor NATO, constatând că situația din Turcia și noile angajamente ale lui Erdogan, în special cu Moscova, fac nesigură alianța militară, să își pună problema mutării acestei baze în altă parte. Sau în mai multe părți. Nu poți ține armament termonuclear într-un stat instabil și alături de un aliat care semnalizează în altă direcție. Iar, în regiune, cel mai sigur aliat NATO este România. Iar în România, există deja o bază NATO la Deveselu. Și iată cum, de aici încolo, a putut fi creată fumigena.
Și vorbeam și despre diversioniști de mai mică anvergură, care acționează deliberat sau din prostie. Unul dintre ei este Traian Băsescu. Fostul președinte al României sare cu clanța și, făcându-se că spulberă scenariul lansat de Gotev, vine cu câteva precizări false, care abia dau consistență scenariului prezentat de spionul bulgar în cooperare cu SIE. Lăsând impresia că știe ce vorbește, întrucât a negociat proiectul Deveselu, Băsescu afirmă că NATO nu ar avea ce să facă cu bombele, dacă le-ar aduce acolo, întrucât ele trebuiesc lansate din avioane, iar la Deveselu nu există piste. Nimic mai fals. Și, sincer vorbind, eu nu cred că Traian Băsescu, în calitatea sa de fost președinte și fost șef CSAT, nu știe că Deveselu înseamnă Unitatea Militară 01871 care, de fapt, a fost un uriaș aeroport militar, întins pe 700 de hectare. Dintre care, pentru proiectul scutului, au fost alocate 220 de hectare. Infrastructura pentru un vast aeroport militar există. Ceea ce înseamnă că, la nevoie, pistele pot fi amenajate extrem de repede. Nu mai insist asupra altor argumente, la fel de aberante, prin care Traian Băsescu, prefăcându-se că spulberă un scenariu diversionist, nu face decât să-l crediteze.
Acum, firește, se pune întrebarea la care va trebui să răspundem în viitor. Și nu numai noi. Ce anume a mânat în luptă cele două servicii frățești de spionaj? Ce anume au încercat acestea să testeze, dincolo de reacția opiniei publice din România, lansând diversiunea cu bombele? Care, să ne înțelegem, este o diversiune doar fiindcă, până în acest moment, nu s-a hotărât nimic. Și nu fiindcă, în viitor, nu s-ar putea lua o astfel de decizie. (Sorin Roşca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998