CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Bombele stau sa explodeze: Cadere de guvern? Suspendare de presedinte? Ori amindoua?

2 comentarii / 8554 vizualizări / 21 februarie 2017

Protestele de stradă în care manifestanții și cîinii lor cer demisia guvernului au scăzut dramatic în intensitate, dar asta pentru că se poate observa lesne noua strategie anti-PSD. Una care are toate șansele să declanșeze evenimente explozive în următoarele zile. De la căderea guvernului Grindeanu pînă la suspendarea președintelui Iohannis, dacă nu cumva vom avea parte de amîndouă.

Noua strategie de care vorbeam e ofensiva DNA contra guvernului, azi venind rîndul altui ministru greu, cel al externelor, să fie audiat de oamenii lui Kovesi.
Reamintim pe scurt: în urma unei plîngeri penale depuse pe 24 ianuarie, DNA a început urmărirea penală in rem și audieri ale acelor membri ai guvernului Grindeanu, plus specialiștii adiacenți, care au lucrat la elaborarea OUG 13. Ei sunt suspectați de favorizarea infractorilor și de prezentarea cu rea credință de date inexacte parlamentului și președintelui cu privire la activitatea guvernului ori a unui minister, pentru a ascunde comiterea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.
Au fost audiați pînă acum autorul plîngerii, Mihai Polițeanu, secretarii de stat Constantin Sima și Oana Hăineală, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, ministrul de Interne Carmen Dan, cel de Externe, Teodor Meleșcanu și mai urmează două nume grele, de fapt cele vizate direct de denunț: ministrul Justiției, Florin Iordache și premierul Sorin Grindeanu.

Cei doi vor da cu subsemnatul la DNA, probabil, pînă la finele săptămînii.
Odată audierile încheiate, se prefigurează două posibilități mari și late.

Ambele devastatoare.

Prima ar fi ca DNA, după atîta energie consumată și speranțe aprinse în sufletele manifestanților din piețe, să dea ca rezoluție finală neînceperea urmăririi penale împotriva vreunui membru al guvernului, ceea ce ar echivala, însă, cu un dezastru de imagine pentru Kovesi. Și ar întări opinia că totul nu a fost decît un joc abuziv de imagine menit să afecteze cabinetul Grindeanu. Cum șefa DNA a avut, și așa, un final de an în corzi, numai bine nu i-ar face asemenea decizie.

A doua, mult mai plauzibilă, e că DNA va începe urmărirea penală contra lui Grindeanu și Iordache, eventual cu încă unul-două nume la pachet.
De aici, lucrurile se complică.

Constituția îi permite președintelui Iohannis, la art.109, suspendarea oricărui membru al guvernului aflat sub urmărire penală pentru fapte comise în exercițiul funcției.

Dacă Iordache mai are, cît de cît, o protecție, fiind nevoie de votul deputaților pentru urmărirea sa penală, Sorin Grindeanu e cu jugulara expusă, nefiind parlamentar.

Odată premierul suspendat de președinte, guvernarea riscă să intre în vrie, fiind nevoie de desemnarea unui interimar; după 45 de zile de suspendare, conform art.110 din Constituție, primul-ministru își pierde postul, iar guvernul cade.
PSD ajunge iar la mîna președintelui, numai că de data asta, a unui președinte mult mai puternic decît cel din decembrie, grație mobilizărilor din stradă.
E de așteptat, în consecință, ca el să joace partidul lui Dragnea în foi de viță mai rău decît a făcut-o prin refuzarea lui Sevil Shaiddeh, mergînd chiar pînă la a alege el însuși un pesedist care să fie noul premier.

Aici poate fi momentul în care PSD să spună un ”stop” nervos.

Surse din conducerea partidului au declarat pentru Inpolitics că suspendarea lui Grindeanu pe fondul unei manevre a DNA care, oricum, e considerată un abuz grosolan și o premieră judiciară, are toate șansele să dea imboldul necesar suspendării din funcție a lui Klaus Iohannis.

Ceea ce înseamnă că ne-am putea trezi nu doar cu premier, ci și cu președinte interimar.

Ca o observație de final, în treacăt: faptul că, brusc, Victor Ponta iese la rampă după săptămîni de tăcere, cu critici la adresa guvernului și a partidului, dar și cu convocarea, într-o ședință specială, a foștilor miniștri din cabinetul său confirmă spectaculos că evenimentele se precipită. Și că urmează o perioadă de mari reașezări și negocieri politice. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: romaniatv.net

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. eu cred ca doar iordache va fi urmarit penal. sa nu uitam ca in stenograma grindeanu il intreaba pe iordache daca are toate avizele, iar ala raspunde ca da, desi nu le avea (nici de la csm, nici de la parchet, nici de la nimeni). deci grindeanu a fost indus in eroare , asa ca poate scapa de dna. dragnea si iordache sunt pasibili de puscarie. plus aia din minister. si chiuariu a fost condamnat penal pentru o ordonanta

  2. Din cele confirmate si de CCR nu era nevoie de avize, tot demersul fiind in termeni constitutionali. In situatia DNA se cuvine mai multa atentie spre legislatie, omitand separarea puterilor in stat. Astfel nu se va mai putea legifera in Romania iar o multime de legi sunt neconstitutionale!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998