CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

BOR il inteapa si pe Putin: ”Fara apologia dictaturilor din prezent”

11 comentarii / 2386 vizualizări / 10 februarie 2022

Pentru a doua oară în doar cîteva zile, Biserica reacționează în chestiuni politice, luînd distanță, printr-un comunicat, de apologia unor ”regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent”, ceea ce trimite la admiratorii regimului legionaro-antonescian, dar și cel al lui Vladimir Putin.

Reacția vine după ce IPS Teodosie l-a lăudat și chiar apărat pe Vladimir Putin, spunînd, la Radio Dobrogea: ”În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori(…) Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”.

Teodosie nu doar că l-a plasat pe Putin în afara comunismului – uitînd că în anii 70 acesta era ofițer KGB însărcinat cu supravegherea opozanților regimului – dar a și mutat povara comunismului dinspre sovietici spre Occident, prin referirea la germanii Marx și Engels.

Ce spune Patriarhia:

”În contextul recent creat de discuții purtate în jurul unor teme ce au inclus și situarea Bisericii față de subiecte de larg interes public, comentate în mod firesc de presă, Patriarhia Română aduce următoarele noi precizări legate de autentica poziționare creștină în fața unor provocări actuale de natură morală din societate:
Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public.

Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creștin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm.

Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent,

indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
P.S. Este vorba, desigur, despre poziționarea Bisericii față de confiscarea politico-ideologică a credinței și deformarea acesteia prin instrumentalizare”.

În comunicat se regăsesc elemente care trimit spre recentul incident din Parlament între George Simion și Virgil Popescu, ca și către scoaterea la lumină de către presă, în ultimele zile, a simpatiilor pro-legionare ale lui Călin Georgescu, mai vechi ori mai noi.

Important de remarcat, însă, referirea la apologia unor regimuri politice dictatoriale ”din trecut sau din prezent”, chiar dacă acestea ”au mimat sau mimează public creștinismul”. Întrucît, dintre statele considerate de mulți ca avînd în prezent regimuri dictatoriale, China nu e creștină, ghici ciupercă ce-i? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. PATRIARHUL DANIEL CE STUDII SI CERCETARI FACEA PE CAND ERA INHAITAT CU GREGORIAN BIVOLARU? SPIRALE, MISA, BEUT PISAT? IERARHI CARE ATI TRADAT PRIMII POPORUL, CARE V-ATI PUS MASTI SI ATI PLEDAT PENTRU LINGURITA DE UNICA FOLOSINTA IN POTIRUL CU IMPARTASANIE, CARE TOLERATI POPONARII SUB RASELE VOASTRE, CARE ATI FACUT PROPAGANDA PENTRU VACCINAREA UCIGASILOR….BISERICA ORTODOXA ROMANA ESTE PLINA CU INFORMATORI SI TURNATORI AI SECURITATII. ASA CUM ARATA A FI ACEST INFECT IMBECIL NUMIT BANESCU. CE A FACUT BISERICA ORTODOXA ROMANA CAND BETIVUL DE CRIN ANTONESCU A PROMOVAT LEGEA IMPOTRIVA MARTIRILOR PUSCARIILOR COMUNISTE? AHA..DA…L-ATI ELIMINAT CU DR. SINESCU PE PATRIARHUL TEOCTIST..DANIEL PREACURATUL. SPION PRIN BELGIA IMPLICAT IN COTERII CU ILIE SARBU. DE CE ATI INCUIAT CATEDRALA DIN TIMISOARA IN DECEMBRIE 89 ASASINILOR? SA POATA FI IMPUSCATI OAMENII PE SCARI SI SA NU SE POATA ADAPOSTI IN BISERICA. VOI IUDELOR IL ALUNGATI PE HRISTOS. VOI IL TRADATI. VOI IL VINDETI PERMANENT. ESTE SCARBITA LUMEA DE FARISEISMUL SI RAPACITATEA VOASTRA…COVIDUL V-A MAI ARATAT CA SUNTETI PLEAVA SI VOI. DOAMNE DUMNEZEULE IA-L PE BANESCU LA TINE CU STAPANII LUI TRADATORI DE CREDINTA, NEAM SI TARA. SA JUDECI TU ASA O CREATURA CU MASCA PE CREIER. DE ZIUA PARINTILOR JUSTIN SI IOANICHIE BALAN S-A GASIT SA LATRE SI CEI CARE AU VANDUT POPORUL SECURITATII. CAND S-OR DESCHIDE ARHIVELE SECURITATII DE SUB MANASTIREA CERNICA SPERATI SA FITI MORTI, AI? BISERICA NU SUNTETI VOI CEI DIN LIMUZINE SI PALATE
  HRISTOS NU VA POATE TRECE PRAGUL, IMBUIBATILOR SI DESFRANATILOR. CORNELIU ONILA BARLADEANU ESTE EMBLEMA VOASTRA! VOI NU SUNTETI BISERICA…SUNTETI PROFITORII SI ATAT…CEI CE ATI TRADAT PRIMII POPORUL SI PE HRISTOS! ATAT

 2. Doamne ce mizerie globalistă a ajuns conducerea BOR! Bănescu și patriarhul vietii, parc-ar fi scoși din paginile celor mai crunte manuale progresiste. Au dat zilele astea la mesaje pro-globaliste, că nici nu le mai știu numarul.

 3. Serviciul de presa BOR a dat din nou cu mucii in fasole. Ce ar fi trebuit sa spuna este ca Biserica nu face apologia unor REGIMURI POLITICE. Oricare ar fi acelea. Ca nici cu LGBTQ-ul sau ateismul ca politica de stat nu cred ca le convine. Si nici cu secularismul din Franta care i-ar impinge spre disparitie.
  Dar cu cretinii, dobitocii tefelisti din serviciul de presa, acel personaj mizerabil ca Banescu…. ce sa te astepti.

  • PS. Si pentru ca lumea (nu mai vorbesc de prostii de la serviciul de presa al BOR) vede doar alb si negru, democratie, dictatura, si probabil considera Australia un stat democratic si Rusia o dictatura, sa lamurim lucrurile.

   „Is Putin a democratically-elected leader who rules with a firm hand — or is he a dictator?

   For Stephen Crowley, a professor of politics at Oberlin College, the answer lies somewhere in the middle.

   „Most political scientists that I’m aware of would say that Russia is in between a democracy and an outright dictatorship, what some would call a ‘hybrid regime’ or ‘electoral authoritarianism,’ though Putin has certainly been drifting more toward [the] authoritarian side,” Crowley said in an email.
   But Crowley cautions against comparing the Russian president to other dictators, like North Korea’s Kim Jong-Un or Syria’s Bashar al-Assad, because Russia still has „contested elections, opposition parties, and at least some degree of freedom of speech.”

   Joshua First, a professor of Russian and Ukrainian history at the University of Mississippi, echoed Crowley’s point about Russia’s contested elections lending a degree of credibility to their democratic nature, but cautioned that the country’s elections are still not „fair” in the way we would understand them.

   „The process is greatly manipulated, the most vocal opposition is suppressed, fraudulent votes are added in favor of the pro-government party, and so on,” First said over email. „But elections still matter, they have helped to give the regime legitimacy.”

   First also noted that Putin’s overwhelming popularity — 80% approval, according to a Bloomberg report from May 2016 — further complicates things.

   „While a good bit of this can be explained by state control over media, and sidelining the opposition, were truly free elections [held tomorrow], he would still win,” First said. „Many people are fed up with corruption, economic conditions, and a number of government policies, but they still support Putin.”

   Deci, in Rusia, o federatie compusa din multe state cu interese care trebuie mentinute aliniate, nu este o democratie asa cum proiecteaza lumea. Dar stati relaxati. Nici UE nu isi mentine coeziunea interna intre state prin democratie. Altfel iesirea UK ar fi fost mult mai usor de obtinut. Catalonia si-ar fi obtinut independenta de Madrid si ar fi intrat in UE.
   Deci, nici UE nu este democratia visata de BOR. Multe lucruri sunt gri. Dar da, Rusia este de o nuanta mai gri decat UE pe scara democratiei asta si pentru ca se simte amenintata de coruptia pe care SUA si UE o pot exercita la nivelul statelor din Federatie daca ar fi lasate de capul lor. Este suficient sa ne uitam la coruptia UE facuta in Ucraina.
   „Report: Missing $1.8 Billion in US Aid Linked to Corrupt Oligarch Who ‘Bankrolled’ Ukraine Revolution”

 4. banescu nu e pus acolo de Daniel, ci impus de alte structuri. Nu conteaza ce zice banulescu, nu reprezinta el Biserica. Biserica e data de comuniunea credinciosilor adevarati. Banescu e doar un papagal securist si mason si ecoumenist. Are o figura zici ca e robot dotat cu AI.

 5. BANESCU ESTE CEL MAI IMBECIL SI STRICAT LA CREIER PURTATOR DE CUVANT AL BOR. POPA STOICA DIN VREMEA LUI TEOCTIST SUFEREA DE GRADE, TRESE SI STELE. NU ERA ZAIAFET DE SECURISTI SA NU IA LOC SI EL IN CAPUL MESEI. LA CATE PORCARII NU A LUAT PARTE!! CAND L-AU ASASINAT PE TEOCTIST A TACUT DEFINITIV SI POPA STOICA. CE JOCURI SI CONCURSURI MAI INCINGEA CU ILIUTA NAGY, CU SRI SI S.I.E ABSOLVENTII DE LA COLEGIUL DE APARARE…NU AVEA DUMNEZEU LOC INTRE EI, SE BATEAU SA FIE MASONI SI TICALOSI UNU CA UNU…BANESCU PARCA A FOST SCOS DINTR-O SCOALA DE CORECTIE…NU STIE NICI CE E ICOANA SI NICI CINE E HRISTOS…RUSINE INTREGULUI SOBOR DE SECURICI TRADATORI AI ROMANILOR SI VANZATORI AI LUI HRISTOS. SE VEDE SCOALA APUSEANA A PIDOSNICILOR DIN B.O.R. TIRIAC TATUCUL LOR, CA DOAR VINE DIN ORASUL STALIN..SI RROM DE NEAM…CAND VINE RROMUL IN BISERICA? CAND E PRINS CINEVA DIN FAMILIA LUI LA PUSCARIE…CA ION ALEXANDRU TIRIAC..9 KG DE COCAINA SI LIBER SA PLECE ACASA….

 6. A dreaqului cum se schimba poziția bor în timp!
  Când a dat pastorala aia ca ” puteți vota și alții de alta religie” la sugestia lui Drughin, Putin era preten cu bor-ul!
  Acum ca bisericuță aia din dealul Parlamentului este gata și rusii nu sunt de acord cu mutarea centrului ortodox de la Istanbul la București, s-a trezit în părintelui nostru spiritul de revolta?
  Asta e! Cum a zis cineva mai sus, bor-ul nu sunt preoții și conducătorii lor ci săracii credincioși care cred cu adevărat!
  P
  S eu sunt un păcătos!

 7. Fir-ati ai judecatii cu melcii vostri nesatui! Credeti ca poporul e tampit si nu vede ca SLUJITORII BISERICII ORTODOXE ROMANE AU TRADAT PRIMII PE HRISTOS? IUDELOR SI DESFRANATILOR SI VAMESILOR CARE VA LUATI CIZME SI ZDRENTE LA CURVELE VOASTRE DIN BANII VADUVELOR SI AI SARMANILOR…spalati bani prin presa, prin twleviziune, prin afacerile legate de Catedrala Neamului..
  O cloaca de afaceristi adunati in dealul patriarhiei…cu cate 2 masti pe bot, cu frica de moarte in adancul celulelor voastre care va temeti ca o sa lasati averilepe care le-ati adunat…MASONI, DESFRANATI, CARE ATI TRUNCHEAT SFANTA LITURGHIE, CARE ATI OPRIT CITIREA MOLIFTELOR, CARE ATI OPRIT SLUJBELEDE AJUTORARE A POPULATIEI, CARE ATI FACUT PROPAGANDA UCIGASEI VACCINARI..
  TRADATORI AI LUI HRISTOS, AI NEAMULUI, POPORULUI SI TARII, VA PLIMBATI STRAIELE BOGATE SI STATI IN CAPUL MESEI SI VA FACETI RECLAMA CAND FACETI VREUN BINE….DAR CAND SPALATI BANI NU ADUCETI LA CUNOSTINTA POPORULUI ??? BASILICA ARE CELE MAI MARI PRETURI LA PELERINAJE….DE CE TICALOSILOR VA IMBUIBATI CA PORCII SI JECMANITI POPORUL? BANESCU IDIOTUL VOSTRU UTIL ESTE EMBLEMA FARISEISMULUI CONDUCERII B.O.R. VA AMESTECATI IN POLITICA, VA CALARITI CU SECURISTII, VINDETI OMUL DIN SCAUNUL SFINTEI SPOVEDANII….TRANTORILOR SI STRICATILOR….SA VA JUDECE DUMNEZEU PENTRU EREZIE, TRADARE SI BURTILE VOASTRE CAZUTE PESTE BRACINARI…NIMIC NU FACETI FARA SA LUATI BIR…BANESCU E BINE ALES….EL ESTE CEEA CE SUNTETI VOI….SINODUL SECURIST AL VANZATORILOR TURMEI LUI HRISTOS….DACA SUNT 2-3 CARE SE CAIESC SI SE TEM DE IAD..IN REST SUNTETI DEJA ACOLO! MERGETI SINGURI SI DANIEL SFATOSUL SA IL IA DE MANA SI PE IOHANNIS CA SUNT LA FEL…SLUJITORI AI RAULUI…BANESCU ESTI PE LOCUL POTRIVIT…CAT VEI FI TU IN FRUNTE VOM STI CE VALOARE ARE SINODUL B.O.R PENTRU POPOR…

 8. Dar Patriarhul Rusiei nu are legaturi stranse cu Biserica Ortodoxa Română si cu Patriarhia Română? Totusi, cine foloseste BOR pentru comunicate din acestea redactate special pentru urechile politicienilor si nu ale oamenilor de rand? Astept in continuare comunicatul BOR referitor la atacurile lui Pippidi si C. Părvulescu asupra ortodoxismului. Si pana la urma, de ce BOR il considera dictator pe Putin? Ce i-a facut Putin BOR-ului? Nu m-as fi asteptat la o atitudine încolonată. Credeam ca au mai multa independenta. Biserica nu are inca nici un discurs pacifist in zilele acestea in care suntem cotropiti de toate armatele lumii si se fac pregatiri ample pentru razboiul altora in tara mea.

 9. Bai, manipulantule bti, când ÎPS Teodosie A spus „Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine” se referea la originea evreiasca a acestora și nu germana.
  Mai ușor cu manipularile!

 10. … sau pune mana pe carte!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998