CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Aeronavă americană doborîtă de ruși deasupra Mării Negre

8 comentarii / 5163 vizualizări / 14 martie 2023

Un avion de luptă rusesc s-a ciocnit azi cu o aeronavă americană fără pilot în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea acesteia din urmă. Două avioane Su-27 au încercat să intercepteze drona americană – numită MQ-9 – aruncând combustibil în fața ei de mai multe ori înainte de coliziune.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James Hecker, citat de SkyNews.

„De fapt, acest act riscant și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. „Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesionist”.
O declarație a comandamentului european al SUA a descris manevrele rusești ca fiind nesăbuite, neprofesionale și nesănătoase din punct de vedere ecologic. Drona se afla într-un zbor de rutină în conformitate cu legile internaționale pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, se arată în comunicat. Acesta este ultimul dintr-o serie de pilotaje periculoase rusești, se spune în declarație, care ar putea duce la „escaladare neintenționată”.

Controversată pentru rolul său în operațiunile anti-teroriste ale SUA din întreaga lume, MQ-9 Reaper este una dintre cele mai mortale UAV-uri produse vreodată. Dar este și o dronă foarte valoroasă pentru recunoaștere și conține tehnologie de ultimă oră – tehnologie pe care SUA nu o dorește intrată în mâinile Rusiei.

Ciocnirea rușilor cu drona americană – „cu siguranță o provocare”

Ciocnirea unui avion de luptă rus cu o dronă americană fără pilot este „cu siguranță o provocare”, spune corespondentul șef al Sky News, Stuart Ramsay. Reacționând la vestea coliziunii, Ramsay a spus că nu este prima dată când forțele ruse încearcă acest tip de manevră.

Reacția Casei Albe: Doborârea dronei americane a fost „riscantă și neprofesionistă”

Casa Albă a descris incidentul din această după-amiază în apele internaționale drept „riscant și neprofesionist”. Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că Joe Biden a fost informat despre incident, în care un avion de luptă rus Su-27 a lovit elicea unei drone de supraveghere Reaper americane. Deși au existat și alte astfel de interceptări, a spus Kirby, aceasta a fost demnă de remarcat, deoarece era „riscantă și neprofesionistă” și a provocat doborârea unei aeronave americane. „Deci este un incident unic din acest punct de vedere”, a adăugat el.

Statele NATO au fost urgent informate despre doborîrea dronei

Un comandant militar de vârf din Alianța Nord-Atlantică a informat astăzi aliații occidentali despre incidentul raportat la Marea Neagră. Se pare că generalul Christopher Cavoli a informat toate cele 30 de state membre cu privire la situația în care o dronă MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apele internaționale, mai relatează SkyNews. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Numai o drona !
  Dar ce cauta drona americana desupra Marii Negre ?
  Spioneaza ?
  Pe cine si in al cui folos !
  Oricum, in curind se vor intimpla mai multe decit isi doresc slugile si stapinii de sclavi !!!
  Vine apocalipsa !

 2. „SUA încurajează Ucraina să atace instalații militare rusești din Crimeea. Victoria Nuland: „Sunt ţinte legitime, susţinem acest lucru” ”
  sursa : digi 24 si Reuters.

  Victoria Nuland a vorbit la Carnegie Endowment for International Peace think tank pe 16 februarie 2023.

  „In Crimea there is a drone base, Russian command and control posts and other important military installations. “These are legitimate targets. Ukraine is attacking them and we are supporting them in this,” said career diplomat Nuland.

 3. Au mers pe amiabilă. Erau la City Insurance RCA-urile.

 4. 1.Ce cauta drona in Marea Neagra ? Ce spionează?
  2. Bine i-au facut rusii !
  3. Americanii mint, ca de obicei, ei fiind ingerasi nevinovati iar rusii sunt raul pe pamant.
  4. Pe americani ii mananca-n cur , iar cineva o sa-i scarpine bine de tot…

 5. Stop dezinformarii. Singurul lucru demonstrabil este faptul ca elicea dronei s-a rupt. Dar asta nu din cauza unui contact cu avionul rusesc. Ci din cauza faptului ca elicea nu este facuta sa reziste la vanturi si basini foarte violente ca acelea care ies din motoarele avioanelor cu reactie. Cel mai probabil, pilotul rus a zburat foarte aproape de drona dupa care a schimbat brusc directia intr-un unghi foarte mare si a accelerat foarte puternic. Coloana de gaze rezultata a fost atat de puternica incat a distrus elicea dronei. Rusii doboara drone americane de 32 milioane dolari folosind basinile avioanelor.

 6. https://en.wikipedia.org/wiki/General_Atomics_MQ-9_Reaper

  Aparatul de zbor MQ-9 Reaper (Secerătorul) – uneori denumit Predator B – este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să execute misiuni prin control de la distanță, precum și misiuni de zbor autonom.
  MQ-9 este primul aparat de zbor UAV tip hunter-killer (vânător-ucigaș) proiectat pentru supraveghere de la altitudine înaltă, cu dotat cu autonomie mare. În 2006, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul T. Michael Moseley, a afirmat: ”Odată cu Reaper am trecut de la folosirea UAV-urilor în principal pentru culegerea de informații, roluri de supraveghere și recunoaștere (înainte de Operațiunea Libertatea Irakiană), la un rol adevărat de aparat vânător-ucigaș (hunter-killer)”.

  MQ-9 este mai mare, mai greu și mai capabil decât MQ-1 Predator. Puterea mai mare permite lui MQ-9 Reaper să transporte de 15 ori mai multă muniție decât MQ-1, și să zboare la o viteză de trei ori mai mare.
  În 2008, Escadrila 174 de Atac din cadrul Gărzii Naționale Aeriene New York a început tranziția de la avioane de vânătoare F-16 la MQ-9A Reaper, devenind prima unitate care a trecut complet la folosirea de vehicule aeriene automate de luptă (UCAV) (notă: dacă drona prăbușită era varianta MQ-9A, era chiar dronă de luptă și nu numai pentru culegerea de informații). Câteva aparate de zbor MQ-9 au fost dotate cu echipamente avansate, pentru a îmbunătăți performanța în situațiile de luptă de nivel înalt. Toate aparatele de zbor MQ-9 noi ar trebui să aibe aceste dotări.

  • Atunci de ce faci dovada? Doar cretinii citeaza wikipedia neintrebati.

 7. Cred ca ”nesăbuite, neprofesionale și nesănătoase din punct de vedere ecologic” au fost atacarea conductei Nord Stream de aceiasi care isi umflă pipotele acum cât si cele 2 – la ora actuala -, accidente feroviare din Ohio, adevarate catastrofe ecologice, despre care nu s-a inflamat si nu a guițat vreun oficial american dintre cei care isi dau in acest caz importanta. Nici purcica Nuland. Un subiect inflamat la comandă pe cunoscutul stil american de a-si trage poalele in cap pentru nimic. Insa nu ni se spune ce căuta o dronă americană in Marea Neagra, in apropiere de Crimeea? Si in general, ce caută niste drone pe teritoriul României, in diverse zone ale țării?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998