BREAKING NEWS Megascandal: PDL fura voturi si la Bruxelles
0 comentarii / 1782 vizualizări / 2 decembrie 2010
Informația care a parvenit de la Bruxelles legată de închiderea petițiilor înainte de sindicatele presei din România pe tema includerii mass-media între amenințările la siguranța națională este dată peste cap de una nouă, cel puțin explozivă: votul din Comisia pentru petiții a fost grav viciat de către PDL, cu largul concurs al popularilor europeni.
Relamat acum cîteva ceasuri că PDL a scăpat basma curată la Bruxelles, cu ajutorul camarazilor din grupul Popular, în scandalul declanșat de includerea presei în Strategia de Apărare a României, care a stîrnit protestele mass-media autohtone și stupoare în Parlamentul European.
În cadrul ședinței de azi a Comisiei pentru Petiții a PE s-au luat în discuție sesizările formulate de sindicatele gazetărești din România și care fusese anterior declarate ca demne de luat în dezbatere, dată fiind gravitatea acuzațiilor. Mai mulți membri ai comisiei au cerut în ședință ca votul să fie amînat pînă la formularea unui punct de vedere oficial de către Comisia Europeană, dar PDL a beneficiat de sprijinul europarlamentarilor populari, care dețin majoritatea, astfel că propunerea a fost supusă, totuși, la vot. În aceste condiții, reprezentanții tuturor celoralte grupuri politice au părăsit sala, în semne de protest, iar petițiile au fost declarate închise, cu cele 16 voturi ale popularilor rămași. Mai trebuie spus că, potrivit Agerpres, purtătorul de cuvînt al președinției, Valeriu Turcan, a declarat în fața comisiei că Strategia Naţională de Apărare nu menţionează la niciun punct că presa este o ameninţare pentru securitatea naţională. Potrivit lui Turcan, SNAp se referă strict la campaniile de presă, şi nu la mass-media în ansamblul său.
Votul din comisie a fost fraudat
Informația de ultimă oră este, însă, aceea că la Bruxelles votul în comisie a fost grav fraudat, și încă pe două direcții, ceea ce a dus la contestarea sa imediată de către grupurile socialist, GUE, ALDE și ecologist. Concret, după cum a declarat Inpolitics europarlamentarul liberal Norica Nicolai, PDL și-a adus opt membri să voteze într-o comisie unde are un singur reprezentant, în persoana Elenei Băsescu. ”Regulamentul permite ca un europarlamentar să înlocuiască la vot un coleg de grup, să zicem popular, care lipsește, dar este necesară o notificare prealabilă scrisă, și care să fie depusă într-o anume limită de timp înaintea ședinței, lucru pe care colegii din PDL nu l-au făcut. Eu, spre exemplu, care am înlocuit-o la vot pe Adina Vălean, reprezentanta PNL, am notificat comisia cu mult timp înainte, în timp ce europarlamentarii PDL s-au prezentat, pur și simplu, în bloc, la vot, și încă depășind cu patru oameni numărul total al popularilor din comisie, care e de 12. Dar adevărata gravă încălcare a regulamentelor s-a făcut prin respingerea petițiilor în absența cvorumului de ședință, de jumătate plus unu din numărul total de 35 de membri, adică 18. Prin ieșirea din sală a reprezentanților celorlalte grupuri parlamentare, noi am scontat tocmai pe amînarea votului, pînă la formularea unei poziții de către Comisia Europeană, și ne-am trezit că după ieșirea noastră, cu doar 16 oameni în sală, s-a pus la vot, în mod ilegal și s-a declarat respinsă petiția în cauză. Adică exact stilul pe care PDL îl practică în parlamentul României și pe care văd că l-a exportat la Bruxelles. Evident, am făcut imediat o contestație care vă garantez că va fi admisă, ca să nu mai vorbim că, și în absența acestor încălcări ale regulamentelor, tot exista posibilitatea legală a repunerii petițiilor pe ordinea de zi a comisiei, așa că le dau asigurări colegilor de la PDL că scandalul nu e nici pe departe încheiat, ci abia începe” a mai spus Nicolai. Europarlamentarul liberal a mai declarat că manevra PDL a fost posibilă grație clemenței manifestate de președintele comisiei, italianca Erminia Mazzoni, care e membră a popularilor europeni. (B.T.I.)
Comenteaza