CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

BREAKING NEWS O caseta compromitatoare ar putea dinamita scena politica

0 comentarii / 2524 vizualizări / 19 iulie 2010

”Scena politică din România ar putea fi dinamitată de apariția unei înregistrări video în care apar personaje politice grele, în ipostaze compromițătoare”.

Oare de cîte ori publicul din România nu s-a ciocnit, în presă, de fraza de mai sus, mai ales în ultimii ani? Nu am făcut parte niciodată din categoria de jurnaliști care inventează titluri incendiare, dar nesusținute de text, doar pentru a-și vinde marfa. Și totuși, rîndurile de mai jos nu se referă la o anume înregistrare compromițătoare. De această dată, titlul dat de noi se justifică tocmai prin mecanismul tot mai des folosit în ultimii ani, la nivel de vîrf. Mai exact, România a ajuns țara în care presa e folosită pe scară largă pentru șantajul între diverse grupări, prin intermediul unor înregistrări compromițătoare vînturate, dar niciodată prezentate.

Și nu e vorba de grupări mărunte, însuși președintele României s-a pretat unui asemenea joc murdar, ceea ce grăiește de la sine. Unele așa-zise casete sunt cacealmale, altele există cu siguranță, dar, cum spuneam, jocul nu ajunge mai niciodată în faza finală, a scurgerii lor către presă, ci se practică doar pentru rezolvarea, discretă, a conflictelor, ca la un joc de poker: cîștigă cine are cartea mai mare. Cît despre marele public, el e, întotdeauna, doar o masă de manevră. De vină să fie, oare blestemul unei nații de a-și fi reînceput istoria democratică sub semnul unei casete video controversate, cea cu execuția Ceaușeștilor? Cine știe…Să ne amintim, pe scurt, doar cîteva dintre marile scandaluri cu casete, din ultimii ani.

Elena Udrea, în ipostaze compromițătoare
Cel mai recent caz provine din week-end-ul trecut, atunci cînd, invitat la Realitatea TV, Dan Diaconescu a declarat că procurorii s-ar putea să fi căutat la percheziția de la domiciliul său o casetă video compromițătoare cu Elena Udrea. ”Am înţeles, încercând să dau telefoane, că ar fi fost vorba de o casetă cu Elena Udrea în nu ştiu ce ipostaze…” a spus jurnalistul. ”Poate le dau eu caseta, de ce era nevoie de percheziție” a mai plusat el, la emisiunea lui Stelian Tănase. O exprimare probabil voit confuză, pentru că, de aici, telespectatorul nu mai are dubii: există cu siguranță o casetă video în care frumoasa ministresă a Turismului face cine știe ce nenorociri.
Am pune pariu, însă, că ea nu va apărea niciodată, avînd la fel de multe șanse să existe cu adevărat altundeva decît în mintea realizatorului OTV precum altă casetă celebră fluturată de DD, cea cu interviul luat în pușcăria din Jakarta lui Nicolae Popa. Anunțat pompos acum cîteva luni, el nu a mai fost difuzat nici pînă azi.

Unde e caseta lui Băsescu în care apare Geoană?
Cine îl poate judeca aspru, însă, pe Diaconescu, din moment ce însuși președintele țării vorbește, la OTV, despre o casetă compromițătoare cu liderul opoziției, Mircea Geoană, care s-ar afla în posesia lui? Ne amintim că, în campania din toamnă, Băsescu spunea despre caseta în cauză: ”N-o voi folosi. Vă asigur că i-o dau eu luni lui Mircea Geoană… Și mi-am atenţionat staff-ul că dacă o foloseşte îmi retrag candidatura la Preşedinţie”. Băsescu explica și de unde provine caseta: de la PSD „pentru că ei se filmează între ei”. Nimeni nu a văzut pînă azi caseta în cauză, și nici Geoană nu am aflat dacă a mai primit-o de la președinte, dar scopul fusese atins cu vîrf și îndesat.

Prea-intelectualul Patapievici și sexul oral
Nici măcar intelectualii subțiri nu au grețuri cînd e vorba de casete compromițătoare: Horia Roman Patapievici vorbea, tot în campanie, într-un interviu dat în ditamai cotidianul spaniol La Vanguardia, că știa din surse sigure că lui Băsescu i-a fost oferită o casetă cu Mircea Geoană făcîndu-i-se sex oral și acesta a refuzat să o folosească împotriva lui.
A apărut, în schimb, în campanie, înregistrarea cu Băsescu lovind un copil, devenită și ea un subiect de pseudo-șantaj, după ce fostul președinte al ”Adevărul Holding”, Răzvan Cornețeanu, a sugerat, în martie, într-o scrisoare deschisă către foștii subalterni, că aceasta ar fi fost contrafăcută de Dinu Patriciu.

Cine e campionul bețivilor politicii românești?
O altă casetă vehiculată a fost cea despre care Marian Vanghelie dezvăluia, în ianuarie, la TV, că ar conține una bucată politician de top mort de beat și că a circulat prin diverse medii, spre achiziționare. „Cineva din zona mass-media a avut o casetă video cu un politician, nu făcea mare lucru, era beat. Şi venise la colegul meu din mass-media şi încerca să vadă dacă mă interesează să o cumpăr. La un moment dat, am aflat că mai fusese vândută la şapte, opt politicieni. Dacă există un lucru şi s-a întâmplat, nu ai cum să te fereşti, nu ştii în viaţă când va trebui să plăteşti. Nu am cumpărat-o pentru că era o chestie banală. Este un politician cunoscut, dar nu vă spun numele. Era într-o stare destul de delicată” spunea liderul pesedist. Ulterior, s-a scris prin presă că ar fi fost vorba de Radu Mazăre. Același Vanghelie recunoștea anul trecut, în septembrie, că deține o casetă compromițătoare cu Miron Mitrea: ”Am făcut înregistrarea pentru că. la vremea respectivă, toți mă păcăleau că mă susțin să candidez deși nu vroiau asta și nu aveau curajul să mi-o spună în față. Da, ne mai înregistram între noi, dar să știți că și alte partide fac asta”, spunea Vanghelie, cu sinceritatea care l-a caracterizat mereu.

În ce locuri se ”compromitea” Cristian Diaconescu?
Un alt mare scandal a izbucnit în februarie, cînd, în plin congres PSD, jurnalista Floriana Jucan a declarat că senatorul Cristian Diaconescu a fost filmat și fotografiat în ipostaze compromițătoare, un dosar cu extrase din materialele respective intrînd în posesia ei. Urmare a dezvăluirilor, Diaconescu a renunțat la candidatura la șefia PSD, iar ulterior s-a transferat la UNPR, dar înregistrările nu au apărut nicăieri, pînă în ziua de azi.

Caseta incendiară a interlopului Nuțu Cămătaru
În aprilie, alt scandal: interlopul Nuțu Cămătaru a anunțat că deține o înregistrare incendiară, capabilă să arunce în aer toată clasa politică.
Acest lucru a fost confirmat, potrivit presei, și de fratele lui Nuțu Cămătaru. “Bătrînul deține o casetă care, dacă o publică (sic!) pe posturile TV, s-a dus dracu’ cu Guvernul.”, a spus Sile Cămătaru. Declarația nu părea deplasată, dacă ne amintim că frații Cămătaru se mai aflaseră, acum șase ani, în epicentrul unui scandal asemănător. Atunci, surse din Parchet dezvăluiseră presei că parlamentarul PSD Vasile Duță ar fi fost filmat cu camera ascunsă în timp ce întreținea relații sexuale cu o prostituată, într-un hotel al fraților Cămătaru.
Contactat de presă, Duță se mulțumea să declare, sec: „Am stat de vorbă cu mai multe prostituate”, probabil în calitate de membru al Comisiei senatoriale împotriva abuzurilor.

Unde sunt casetele video de la bordelul lui Dyandy?
Un scandal similar se aștepta în campania electorală de anul trecut, dar, ca de obicei, a rămas în coadă de pește, avînd, probabil, doar menirea de a speria anumite personaje grele. Astfel, în august, a fost arestat așa-zisul creator de modă Dănuț Pîrvan, alias Dyandy, depistat ca patron al unui bordel clandestin de lux, în zona Guvernului. Acesta avea bordelul înțesat de aparatură de înregistrare, astfel că toți clienții erau filmați în cele mai fierbinți ipostaze. La vremea respectivă, presa relata că între clienții bordelului se numărau și personalități de vîrf ale politicii, iar Poliţia a ridicat din stabiliment şase saci de documente şi dischete, CD-uri şi harduri de calculatoare. Se estima că unele dintre aceste materiale ar putea fi aruncate pe piață în campania electorală, dar totul a rămas învăluit în tăcere, iar Dyandy a scăpat ieftin.

Becali și casetele porno cu fotbaliști
Nici măcar sportul nu scapă de tăvălug: în decembrie, anul trecut, Becali făcea mare tam-tam în presă pe marginea unei erotice casete video compromițătoare cu fotbalistul său, Juan Carlos Toja, pe care magnatul ar fi cumpărat-o înainte de apariția ei pe piață.

Și bogații plîng, după ce sunt filmați
Nici familiile de miliardari nu sunt scutite de casete compromițătoare. Anul trecut, în mai, un scandal izbucnea în familia magnatului Adrian Petrache, aflat în divorț cu soția, despre care presa relata că a amenințat-o cu furnizarea unei casete compromițătoare cu aceasta, filmată chiar în casa lor. Petrache o acuza pe Nicoleta de infidelitate, iar caseta ar fi putut dovedi, probabil, asta. În replică, avea și soția ”înregistrările” ei, mai exact xerocopii ale unor documente atestînd presupuse tranzacții dubioase făcute de soțul ei.

Asemenea cazurilor de mai sus există, probabil, alte sute, în ultimii 20 de ani, regula de fier fiind, așa cum spuneam, aceea că respectivele înregistrări sunt evocate în media doar pentru a contribui la reglarea discretă a unor conturi grele, în spatele tapajului mediatic. Ca mai mereu, cea care rămîne cu buzele umflate este masa de manevră, adică marele public. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE

La două ceasuri după ce am postat articolul pe site, iată și ”replica”. Orice comentariu e de prisos…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998