CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

BREAKING NEWS: TVA-22%, cota unica 18%

0 comentarii / 1695 vizualizări / 5 mai 2010

Decizie dramatică: în urma discuțiilor cu reprezentanții FMI, guvernul român va majora cota unică de impozitare la 18% și TVA la 22%, conform surselor Inpolitics.

Deși informațiile vehiculate pe televiziuni în acest moment dau alte valori, de 20% cota unică și 25% TVA, procentele exacte sunt, din datele noastre, 18% cotă unică și 22% TVA, o variantă supranumită încă de anul trecut ”scenariul groazei”, ceea ce nu înseamnă că nu vom asista la o prăbușire dezastruoasă a nivelului de trai. Ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, nu a dorit să comenteze, precizînd doar că ”există mai multe scenarii de majorare” și că nu s-a discutat un TVA de 25%. În acest fel, promisiunea președintelui Traian Băsescu, făcută anul trecut, potrivit căreia nu va modifica cota unică de impozitare, s-a spulberat. Reamintim că, în octombrie, înaintea alegerilor, Băsescu a spus, într-o întîlnire cu ușile închise cu investitorii străini, la Forumul Economic Român, că susține majorarea TVA din 2010, dar nu și a cotei unice.
„Indiferent de presiunile FMI, cota unică rămîne de neatins”, spunea presedintele, adăugînd că „renunță mai repede la cota TVA de 19% decît la majorarea cotei unice de 16%”. După cum se pare, se vor majora spectaculos amîndouă, ceea ce nu poate însemna decît că situația e mult mai gravă decît s-a lăsat să se înțeleagă pînă acum. Creșterea TVA la 22% va aduce o colectare de 13 miliarde de euro în plus la buget, dar tăvălugul scumpirilor – cel puțin 5% creștere la prețul fiecărui produs și serviciu – va afecta catastrofal situația românilor și va provoca, mai mult ca sigur, falimentul a zeci de mii de firme, în condițiile în care consumul va fi sugrumat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998