CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Breșa de securitate s-a mutat la Moscova

6 comentarii / 1364 vizualizări / 23 aprilie 2023

De necrezut! Cea mai mare breșă de securitate din istoria recentă a Statelor Unite, care a zguduit literalmente Washingtonul, s-a mutat pe neașteptate la Moscova. Sau, mai bine zis, acest transfer a devenit acum vizibil. Odată cu măsurile fără precedent adoptate de Vladimir Putin nu atât pentru a spăla rușinea, cât mai ales pentru a preveni perpetuarea scurgerilor de informații. Pentru moment, e haos în serviciile de informații ale Moscovei. Au loc controale și schimbări în masă. Care este semnificația evenimentelor de la Moscova?
Într-un timp record, americanii l-au depistat și l-au încătușat pe al lor. Un tânăr specialist în IT, care lucra pentru serviciul secret, făcea parte din grupul restrâns de persoane, circa 20, care aveau acces la informațiile extrem de sensibile vizând războiul din Ucraina, beligeranții și aliații NATO. Se pare că acest tânăr a postat, mai degrabă din distracție, documente strict secrete încă în urmă cu o lună, dar oficialii de la Washington nu s-au prins. Și nici alții nu s-au prins. Deși sunt numai 300 de pagini, care acoperă doar o perioadă de câteva zile, documentele scăpate de Washington prezintă cu o acuratețe surprinzătoare situația pe frontul din Ucraina, potențialul real al ambelor armate, degringolada de la nivelul conducerii militare a Federaței Ruse, dar și informații extrem de sensibile în ceea ce-i privește pe aliații Statelor Unite din NATO. Breșa de securitate resimțită la Washington, chiar dacă e generată de un comportament aberant sau de-a dreptul nebunesc, al unui tânăr care nu a fost suficient testat și controlat, este apreciată din perspectiva de mai sus ca fiind extrem de gravă. Și, cum este firesc, a generat anchete și măsuri peste măsuri. Dar breșa de la Moscova?
Peste Kremlin, dezvăluirea a venit ca un trăsnet. Cele trei servicii secrete ale Federației Ruse, până de curând respectate și temute în întreaga lume pentru profesionalismul și performanțele lor, s-au dovedit aproape instantaneu a fi doar un fel de tigrii de hârtie. Atât de puține documente câte au fost postate și prezentate opiniei publice au fost suficiente pentru a demonstra vulnerabilități până acum de neimaginat ale serviciilor secrete deținute de Federația Rusă. La Kremlin, amploarea scurgerilor de informații rămâne o enigmă, dar cele 300 de pagini, dintre care doar o parte vizează în mod direct Federația Rusă, sunt o probă a faptului că serviciile secrete americane au penetrat pe diverse canale, în forță, până în inima unui sistem care părea infailibil.
Luând măsurile pe care le ia, cu o duritate ieșită din comun, Vladimir Putin recunoaște implicit autenticitatea scurgerilor de informații, pe de-o parte, și marile vulnerabiltăți ale sistemului pe care-l patronează, pe de altă parte. Ca să nu mai discutăm despre faptul că Moscova recunoaște astfel că informațiile despre ea însăși sunt autentice.
Există indiscutabil o breșă de securitate la Washington, fie și numai dacă ne gândim că cei care lucrează în serviciul secret și au acces la cele mai sensibile informații nu sunt testați și verificați suficient, printr-o atentă monitorizare. Dar există la Moscova o breșă de securitate și mai profundă, care impune o resetare severă a întregului sistem. Ceea ce Putin a și declanșat.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Nu stiu cine ar crede ca un tânăr in vârstă de 21 de ani este cel care a postat public documente secrete americane. El a fost doar țapul ispășitor, ca scandalul sa nu ia amploare si sa nu se investigheze mai mult. Sunt si ofiteri americani nemultumiti de politica si de nivelul intelectual al lui Biden. In Rusia insa, serviciile secrete au lăsat de dorit aceste măsuri trebuiau luate demult. S-a mai făcut curățenie si acum 2 ani, nu cred ca are legătura cu episodul american.

  • Domnule Ion, dar cit de cretini sint americanii aia care au conceput ”combinatia” cu incriminare pustiului ?!

 2. -e 1 problema:
  articolul nu este semnat,
  nu stim pa cine sa injuram pentru aberatiile alea!
  (a venit pe jgheab,nu?)

 3. Breșa de securitate din SUA a fost evidentă. Serviciile se spionează reciproc și ambele tabere știu acest lucru. Deci, rămâne totuși că SUA au încasat o lovitură sub centură. Pionul arestat public și scos la înaintare are rolul să recupereze din deficitul de imagine creat de incident.

 4. Daca autorul articolului este SRS nu ne mira lupa cu care vede invers situatia scurgerilor de informatii americane.
  Recomand autorului analiza lui Uwe Parpart (putinist?) din ‘Asia Times’
  Spicuiesc:
  ” Nimeni, cu excepția naivilor sau adulatorilor mincinosului și senilului Joe, nu poate crede că un caporal de 21 de ani putea selecta, copia și pune în circulație 300 de documente secrete….
  …Documentele proveneau de la șefii de stat major interarme americani.
  …Este binecunoscut încă de la sfârșitul anului trecut, de când președintele Statului Major Interarme, gen. Mark Milley, a declarat la New York Economics Club că nici una din tabere nu poate câștiga acest război și că trebuie ajuns la o soluție negociată – că există mult scepticism la nivelurile superioare ale armatei americane în privința acestui război al neo-conilor de la Departamentul de Stat, care doresc o schimbare de regim în Rusia.”.

 5. PS la postarea anterioara:
  ‘Experiența mea personală de la cartierul general al NATO, în anii 1980, îmi dă această certitudine.’- scrie Uwe Parpart

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998