CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Breșă gravă de securitate: hackerii au spart și jefuit serverele Parlamentului. SRI și STS, sunteți OK?

0 comentarii / 2855 vizualizări / 30 ianuarie 2024

O breșă gravă de securitate a avut loc azi la Camera Deputaților, după ce hackerii au spart serverele legislativului și au extras date, unele fiind imediat publicate pe internet. Conducerea Camerei a declarat că nu există cereri de răscumpărare a datelor în cauză și a anunțat că va depune plîngere la DIICOT.

„Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, a precizat Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, într-un comunicat.

Numai că în mediul online a apărut deja un anunț al prezumtivilor hackeri, conform Pro TV, care spun ”Am obținut peste 250.000 MB de documente și contracte, dar și mai multe informații de la Camera Deputaților din România. Vom publica mai întâi o mică parte din aceste date”.
Printre documentele aflate în mâinile acestora se numără și actele de identitate ale mai multor deputați români. Cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Alfred Simonis au apărut deja pe Dark Web.

Dacă vorbim de răscumpărare, rezultă automat că hackerii nu au copiat documentele, ci le-au extras cu totul, altfel nu ar fi avut sens să ceară bani pentru returnarea lor. Ori, mai grav, dar și mai greu de crezut, au blocat complet serverele Parlamentului și cer bani pentru deblocarea lor.

Situația este de o gravitate extremă, pentru că în serverele Parlamentului se regăsesc nu doar CV-urile ori declarațiile de avere ale aleșilor, ci și documente ultrasecrete ale statului, de maximă importanță, ținînd de dezbaterile din comisiile de control al serviciilor secrete și al armatei și poliției, ca și tot ce ține de comunicarea între Parlament, Președinție, Guvern și alte instituții de forță privind misiuni militare, inclusiv ale NATO, contracte de armament, strategii de apărare, chestiuni de siguranță națională șamd.

Conducerea Camerei spune că ”majoritatea” documentelor furate sunt nepericuloase. Dar majoritatea poate însemna 50% plus 1. Restul informațiilor în ce constau?

Cu spuneam, incidentul e foarte grav, iar CSAT trebuie să se reunească urgent.
Cineva trebuie să dea niște explicații.

Președintele României, Klaus Iohannis, să explice de ce SRI nu are director de jumătate de an.
STS, ca și SRI, conducerea extrem de stufoasă a Directoratului Național de Securitate Cibernetică, trebuie să-și asume vina și să taie capetele de rigoare.
Hackerii trebuie să fie identificați, prinși rapid și deferiți justiției, mai înainte de a se zgudui încrederea în capacitatea României de a-și proteja secretele.

Nu a trecut prea mult de cînd un cetățean beat a produs o altă breșă de securitate, pătrunzînd noaptea în Parlament, unde a ajuns pînă la camera cu arme a SPP. Niciun cap nu a căzut atunci, iar incidentul a fost acoperit rapid, deși se putea termina foarte prost dacă individul extrăge arme.

STS și SRI, reamintim, sunt servicii cu rol important în alegerile din acest an, temelia democrației române. SRI se laudă că poate manipula psihologic în masă, dar se vede biruit de hackeri.

Pentru cei care nu au remarcat, recentele alegeri prezidențiale din super-tehnologizatul Taiwan s-au bazat nu pe rețele computerizate, ci pe voturi scrise, numărate și contabilizate manual, cu hîrtie și creion, tocmai de teama eventualelor atacuri informatice care să deturneze rezultatele.

Dacă instituțiile care trebuie să organizeze și să protejeze votul românilor, SRI și STS, nu sunt capabile să blocheze atacarea și jefuirea de către hackeri a instituției fundamentale a statului, Parlamentul, la ce să ne așteptăm în privința alegerilor?
România a făcut mare tapaj din faptul că NATO a însărcinat-o cîndva cu instruirea ucrainenilor în domeniul protecției informațiilor.
După evenimentul de azi, Zelenski ar trebui să-și facă urgent un backup al datelor, dacă vrea să mai doarmă liniștit. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998