CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Bubuie inca un scandal cu cifre secrete: record de infectii nosocomiale in pandemie

3 comentarii / 3392 vizualizări / 17 mai 2021

Zicere la vreme de pandemie: de cînd a venit Covidul, au plecat infecțiile nosocomiale. Subiect intens de dezbateri în alte vremuri, respectivele infecții au constituit anul trecut motiv de mare mirare, pentru că, brusc, spitalele românești nu le mai raportau cifrele. Pînă și președintele Iohannis anunța, la un moment dat, că se va interesa unde au dispărut ele. Dezlegarea enigmei a venit în aceste zile: nosocomialele nu au dispărut, au fost mai prezente ca oricînd, Doar că cineva le-a ținut sub obroc.

În octombrie anul trecut, presa decarta, pe baza datelor oficiale, doar vreo 2.600 de infecții nosocomiale de la izbucnirea pandemiei pînă în septembrie. Președintele Iohannis declara, într-o conferință de presă: ”Despre infecţiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătăţii, după care putem să vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puţin ciudat, în condiţiile în care s-au luat măsuri de îmbunătăţire a situaţiei, dar de la ce am avut, la zero cred că este cale lungă şi voi cere o explicaţie pentru asta”.

Dacă i-o fi venit informarea, președintele a ținut-o secretă.

”Se minte mai rău ca la Colectiv. Spitalele COVID au raportat zero infecţii nosocomiale pe hârtie, în cea mai mare criză de sănătate din România” trăgea semnalul de alarmă Libertatea, pe 19 octombrie.

Acum cîteva săptămîni, deputatul PNL Daniel Gheorghe a adresat o interpelare ministerului Sănătății, în care evoca date furnizate cam în aceeași perioadă de Institutul Național de Sănătate Publică, din care rezulta că în anul 2019 fuseseră raportate 23.139 de infecții asociate actului medical, soldate cu 59 de morți.
Pînă la momentul interpelării, nu exista, conform deputatului, nicio situație similară raportată de INSP pentru anul 2020. Acesta furnizase doar o informație incompletă, anume 14.555 de infecții nosocomiale raportate în perioada ianuarie-septembrie 2020.

Exact o zi după depunerea interpelării, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit la rampă cu acuzația că raportarea nosocomialelor nu e în regulă deloc: „Nu mi se pare că raportarea este la nivelul la care ar trebui să fie. Nu mi se pare că vedem tot adevărul. Am cerut informaţii suplimentare în această dimineaţă”.

A trebuit să treacă aproape încă o lună și jumătate ca să ne vină, în fine, o cifră oficială concretă.

Interpelarea liberalului a primit răspuns oficial, cum spuneam, în aceste zile, prin secretarul de stat dr.Vass Levente, dar, iarăși, un răspuns doar parțial, pe numai trei trimestre:

”Referitor la întrebarea/interpelarea dumneavoastră, privind „Situaţia infecţiilor nosocomiale în spitalele din România”, vă comunicăm următoarele. În perioada ianuarie – septembrie 2020 au fost raportate 22.759 de infecţii asociate asistenţei medicale din unităţile medicale”.

Concluzii:

Dacă ritmul infectării din primele nouă luni se va fi păstrat și în ultimele trei, rezultă un cuantum record al infectărilor, de cca.30.000 la nivelul anului trecut.
Nu știm de ce datele furnizate de ministerul Sănătății pentru aceeași perioadă le surclasează pe cele furnizate de INSP.
Nu știm cîți morți vor fi rezultat din aceste infectări și nici motivul pentru care cifrele au fost și încă mai sunt, parțial, ascunse de autorități. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ar trebui sa dea de gandit de ce o data cu aparitia acestui virus, au disparut toate bolile, toate infectiile, nu s-au facut autopsii, toti decedati au fost declarati ca morti de covid ? Totusi cine a orchestrat un comportament similar in toate tarile? Cum a aparut simultan pe toata planeta? Vom afla vreodata adevarul?

  2. […] Sursa: inpolitics.ro […]

  3. […] Dacă ritmul infectării din primele nouă luni se va fi păstrat și în ultimele trei, rezultă un cuantum record al infectărilor, de cca.30.000 la nivelul anului trecut.Nu știm de ce datele furnizate de ministerul Sănătății pentru aceeași perioadă le surclasează pe cele furnizate de INSP.Nu știm cîți morți vor fi rezultat din aceste infectări și nici motivul pentru care cifrele au fost și încă mai sunt, parțial, ascunse de autorități, relatează inPolitics. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998