CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Buletin meteo-politic: urmeaza 13 zile de foc. Pentru PSD si Ponta!

4 comentarii / 4360 vizualizări / 17 iunie 2015

Începe să se limpezească încîlcita poveste Baku, care a derutat, pe moment, mulți observatori ai scenei politice; cît despre restul scenariului politic pentru vară-toamnă, rămîne cum am stabilit de cîteva săptămîni bune: o ofensivă puternică a PSD contra PNL, pe care liberalii nu o pot stăvili decît aruncînd în luptă instituțiile de forță ale statului, adică DNA, SRI șamd. Din păcate pentru ei, au la dispoziție doar 13 zile ca să reușească lovitura de grație, mai înainte ca Ponta, după cum singur a promis, să revină încă și mai puternic.

Pe 8 aprilie, într-o analiză, creionam ceea ce, în opinia noastră, va fi strategia PSD pentru partea a doua a anului: o fuziune atît cu UNPR, cît și cu binomul PLR-PC, care va da naștere unui partid sensibil tras mai spre dreapta decît e acum PSD, și, foarte probabil, cu alt nume, gen Partidul Social-Liberal.
La fel ca laburiștii britanici, PSD e împins spre această schimbare de evoluția României după 1989, de dispariția marilor centre industriale, de slăbirea forței sindicatelor, de migrarea forței de muncă de la țară etc.
Deplasarea pe eșichierul politic, implicînd ”înghesuirea” zdravănă a liberalilor, despărțirea de trecutul simbolizat de figuri precum Ion Iliescu ori descotorosirea de baronii penali (cu ajutor din afară, e drept) sunt mișcări inteligente, care pun PSD într-o poziție excelentă pentru alegerile de anul viitor.

Ce scriam în aprilie se confirmă văzînd cu ochii: PLR și PC fuzionează vineri, iar noul partid, conform unui comunicat remis azi presei, va fi unul – atenție! – de centru și nu de dreapta, deși PLR-ul lui Tăriceanu se revendica, statutar, clar de dreapta. Asta înseamnă un prim pas spre o construcție mai mare, cu PSD, în toamnă. Cît despre UNPR, în ciuda speranțelor multora, ea și-a consolidat relația cu PSD și nu dimpotrivă. Planul e în grafic.

De aici, cum am mai scris, nevoia disperată de reacție a liberalilor, care pierd teren vertiginos. Incapacitatea organică de a face opoziție autentică, apatia membrilor și tensiunile interne mută inițiativa luptei anti-PSD către alte structuri, precum DNA, SRI, Iohannis.
Dărîmarea lui Ponta, prin suspendarea de către președinte pe motive penale poate da peste cap toată strategia PSD, de care vorbeam mai sus, și readuce PNL în cărțile alegerilor.

Numai că Ponta rezistă primului mare asalt, iar imunitatea neridicată îl apără de suspendare.

Premierul știe că urmează noi ofensive, disperate, cu termen-limită 30 iunie. Atunci se încheie sesiunea parlamentară, iar imunitatea nu i-ar mai putea fi ridicată decît în toamnă.

Peste vară, însă, sunt mari șanse ca PNL să facă implozie.

Pentru Ponta e vital să fenteze DNA în următoarele zile, 13 la număr, pînă la finele sesiunii.

De aici deplasarea la Baku, unde premierul a aranjat să dea curs invitației gazdelor pe de-o parte, dar să nu apară, oficial, în prim plan, pe de alta, ca să evite reale interpretări de sfidare a Occidentului. În fapt, Ponta avea nevoie de pretextul unei absențe din țară, care să-l împingă spre internarea ”neprevăzută” la Istanbul, spre o operație imposibil de anchetat/verificat (cum a pățit Năstase cu Brădișteanu), și spre un repaos la pat care să-l țină departe de mîna procurorilor. Un repaos recomandat trei săptămîni, adică atît cît trebuie ca să acopere restul sesiunii.
Timp în care Ponta mimează slăbiciunea fizică și politică (magistrală chemarea de urgență a lui Dragnea la Istanbul, în secret, dar cu înștiințarea presei, lăsînd impresia de muribund care și-a chemat duhovnicul ori legatarul testamentar), lecție învățată de la maestrul Băsescu, probabil.

Ce va fi după?

Indiferent de eforturile procurorilor, cum spuneam, Ponta nu mai poate fi dărîmat de la guvern pînă în toamnă, grație imunității, iar cu parlamentari comozi ca liberalii e absolut exclusă o sesiune extraordinară a legislativului, peste vară.

Nu va avea loc, în acest caz, nicio retragere elegantă a premierului în favoarea lui Gabriel Oprea, nici o preluare ostilă a PSD de către UNPR, cum scriu înstelații presei, doar-doar or irita activul social-democrat.
Indiferent ce dosare, documente ori stenograme ar apărea pînă la toamnă, Ponta nu va pleca, a spus-o singur că numai verdictul unui judecător l-ar putea împinge la demisie.

De cealaltă parte, liberalii par în criză mare de idei, dovadă felul cum o țin precum gaia mațul cu alegerile anticipate, o prostie cvasi-imposibil de transpus în practică și complet inutilă scenei politice și stabilității țării. Ori folosirea jenantă a lui Vanghelie, de după gratii, drept armă anti-Ponta/Oprea.

Speranțele lor se îndreaptă strict către marele Binom.
Vor reuși DNA și SRI să dejoace, în următoarele zile, planurile lui Ponta și ale PSD și să-i ”strecoare” premierului lovitura de grație?
Greu de crezut, dar nu imposibil, desigur, doar trăim în România.
Nu ne rămîne decît să așteptăm următoarele 13 zile, cu ochii pe Breaking News-urile TV. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. bti , prea esti stergatorul de pantofi al criminalului rus iliescu si al borfasilor psd. „Peste vară, însă, sunt mari șanse ca PNL să facă implozie.” hahahahahaha, esti penibil , frate. psd e terminat, nu stiu cum un cancer ca psd, fidel moscovei, a putut sa subjuge tara 25 de ani. vremea lui a trecut. va fi nimicit si astfel maniu, bratianu si partizanii anticomunisti din munti se vor simti razbunati. sa dea dumnezeu!

    • Tu in ce tara ai trait ? 10 ani la putere a fost ala de l-ai adulat basescu, alti patru constantinescu; de unde dracu a subjugat psd-ul tara timp de 25 de ani??????? poate in mintea ta neteda lipsita de orice circumvolutiune!

  2. astept demult implozia acestui pseudo PNL, cu Aina, Blaga, Videanu si toti PDELISTII lui Basescu! Nu ii voi recunoaste nicioada ca liberali, desi am votat toata viata acest partid (exceptie Dl Ratiu la primele alegeri, care a fost mult mai convingator decit liberalul de la acea data).

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998