CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Ca la noi, la nimenea: laureatii Nobel, rasplatiti cu decoratiile penalilor

3 comentarii / 3359 vizualizări / 6 septembrie 2015

În ultimii ani, doi intelectuali de origine română au primit premiul Nobel, unul pentru Literatură, altul pentru Chimie. Vineri, unul dintre ei a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu ordinul ”Steaua României”. Celălalt încă nu a beneficiat de această onoare. Pe care a anunțat, însă, că nici nu și-o dorește. Poate pentru că, spre deosebire de celălalt nobelist, a sesizat mai bine o problemă a României care ar trebui să cam dea de gîndit serios, legată de marile decorații ale statului. Și să ducă la o soluție grabnică, pînă nu ne facem de rîs de tot.

”Sunt foarte mandru de faptul ca liceul pe care l-am absolvit, Liceul „Nikolaus Lenau” din Timisoara, a dat lumii doi laureati ai Premiului Nobel: Herta Muller iar acum profesorul Stefan Hell. A fost un privilegiu pentru mine sa particip la decorarea profesorului Hell cu cea mai inalta distinctie a Statului Roman… ”.
Mesajul de mai sus aparține șefului administrației prezidențiale, Dan Mihalache, și a fost postat pe contul său de Facebook vineri, după decorarea lui Stefan Hell la Cotroceni.

Nu e foarte exactă această postare.
În ciuda uriașei sale performanțe, Stefan Hell a primit doar a doua decorație ca importanță, din România: ”Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Dacă nu știați, doar doi români dețin o decorație mai importantă decît aceasta, e vorba de Ordinul ”Steaua României” în grad de Colan: Patriarhul Teoctist și Mugur Isărescu.

Mari ”performeri”, amîndoi: unul a închis ochii la dărîmarea bisericilor de către comuniști (rușinea l-a făcut să se retragă din post imediat după revoluție, dar i-a trecut repede și s-a întors mai senin ca oricînd), celălalt a închis ochii la toate marile escrocherii bancare ori jocuri piramidale din ultimii 25 de ani, ca și cum era treaba marțienilor să tragă semnalele de alarmă. Ambii, produse de succes ale sistemului peceristo-securist.

Ei sunt cei mai mari români ai ultimului sfert de veac, judecînd după decorațiile supreme primite.

Drama e că ordinul cel mai înalt în stat, ”Steaua României”, e deținut în proporții cutremurătoare de infractori condamnați, de anchetați penal, de foști securiști, de persoane compromise moral totalmente.
Să luăm doar exemplul gradului de Mare Cruce, acordat, vineri, și lui Stefan Hell.
Îl mai deține generalul Eugeniu Popescu, cel condamnat la patru ani de închisoare pentru corupție, fostul premier Adrian Năstase, de două ori condamnat la închisoare pentru corupție, generalul Constantin Degeratu, acuzat de moartea de 26 de oameni în timpul revoluției de la Timișoara, medicul Ioanel Sinescu, un campion al plagiatului științific, academicianul Eugen Simion, considerat de mulți intelectuali de vîrf drept o culme a parvenitismului și a lipsei de caracter ori medicul Irinel Popescu, acuzat, alături de alții, pentru jaful din ultimii ani de la CNAS. Nu putea să lipsească, desigur, Prea Fericitul Daniel, probabil pentru măiestria cu care ține slujbele de Paști și Crăciun, singurele acțiuni ale sale despre care află românii.

Singurele figuri necontroversate sunt Doina Cornea și cei 5-6 artiști precum Dan Grigore, Mariana Nicolescu, Andrei Șerban sau Lucian Pintilie.

Coborînd încă două-trei trepte, la gradele de Cavaler, Ofițer, Mare Ofițer ori Comandor te iei cu mîinile de cap, pentru că e greu să înțelegi criteriile după care au fost acordate aceste decorații unor figuri controversate ori chiar penale (incluzînd fugari celebri), pe alocuri, precum Vadim Tudor, Miron Mitrea, Mihai Necolaiciuc, Ionuț Costea, Dorinel Mucea, Laszlo Tokes, gen.Dumitru Iliescu, Gabriel Oprea, Dan Nica, Teodor Meleșcanu, Gabriela Vrînceanu Firea, Ovidiu Mușetescu, Ecaterina Andronescu, Radu Timofte, Radu Vasile, Petru Lificiu, Sebastian Lăzăroiu, Peter Eckstein, Mihai Stănișoară, George Maior, Mihai Ungureanu, Cristian Preda, Mircea Geoană, Nicolae Văcăroiu, Klaus Iohannis și mulți alții.

Nici nu e de mirare că laureata Nobel Herta Muller, mai bună cunoscătoare a politicii dîmbovițene decît co-etnicul Stefan Hell, a refuzat categoric, încă de acum cîțiva ani, să primească ”Steaua României”, declarînd, sec, ”Nu colecționez insigne”.

O atitudine înțeleaptă: cînd și victimele și călăii primesc aceleași decorații, s-ar putea ca cei din jurul lor să nu mai facă bine diferența.

În egală măsură, o atitudine care ar trebui să dea de gîndit României, ca stat, și să o împingă spre curățarea grabnică a pădurii decorațiilor de prim rang de toate uscăturile adunate în ultimul sfert de veac. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Cum am spus de atetea ori pe acest site, Iohannis este un amator in administratia centrala si un functionar minor, provincial in comportament si mentalitate. Serviciile straine au impus Romanei un presedinte minor, secundar. Fraierii au pus botul.

    Romania trebuia sa ramana o tara labila, desfigurata, slaba si fara coieziune. Serviciile straine au reusit. Nu inseamna ca sunt vinovate de faradelegi. Din contra, si-au facut meseria, sunt profesioniste. Au valorificat alienarea poporului roman. I-au prostit pe prosti.

    In viitor, va fi si mai rau. Dar, inca o data o spun, nu serviciile sunt de vina, ci noi, romanii, care ne distrugem pe mana nostra. In rest, sa fim sanatosi sa ne injuram, ca prostii, pe net.

  2. […] nu se uscase cerneala, metaforic vorbind, pe un articol în care semnalam criza decorațiilor românești de vîrf acordate prea generos unor penali de cea […]

  3. […] nu se uscase cerneala, metaforic vorbind, pe un articol în care semnalam criza decorațiilor românești de vîrf acordate prea generos unor penali de cea […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998