CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cacealmaua demisiilor USR din Parlament

4 comentarii / 4300 vizualizări / 24 noiembrie 2020

Scandalul zilei și o cacealma imensă trasă electoratului de către partidul lui Dan Barna: așa-zisul refuz al pensiilor speciale de parlamentar prin demisia în bloc din legislativ înaintea expirării actualului mandat.

”Aşa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineaţă deputaţii şi senatorii USR îşi vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială. Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiţi din această ţară. Să reprezinţi voinţa populară este o onoare, nu o corvoadă” a scris Dan Barna pe Facebook.

El a mai menționat că demisiile vor fi scrise cu data de 18 decembrie, cu două zile înainte de finalul teoretic al actualului mandat de parlamentar. Spunem teoretic pentru că, practic, mandatul încetează de drept doar în momentul validării noului parlament, care poate fi oricînd tărăgănată de vreun eveniment. Dar, per ansamblu, asta nu schimbă lucrurile.

Plasînd demisiile cu două zile înainte de finalul mandatului, raționamentul indus de USR românilor ar fi că mandatul ar deveni incomplet, astfel încît pensia specială nu ar mai putea fi primită, ântrucît legea cere minim un mandat complet.

Deputata PNL Adriana Săftoiu explică, pe Facebook, minciuna useriștilor:

”Ca imagine poate să dea bine, dar în realitate nu e nevoie de nici o demisie ca să nu primesti pensia specială. Ca să o primesti trebuie să o ceri. Nu o ceri, nu o primesti. E un act de voință, nimeni nu te obligă să o primesti. Plus că demisii date in ultimele zile de mandat sunt aproape inutile. Ca să înceteze mandatul nu e suficient să iti dai demisia, trebuie ca Parlamentul să le valideze si e destul de greu să mai cred că se va întruni Parlamentul actual in ultimele două zile din această legislatură ca să valideze niste demisii. Si o spun in cunostință de cauză dându-mi demisia din Parlament in 2012 cu un an inainte să imi termin mandatul, adică să fie timp să valideze incetarea mandatului”.

Problema e încă mai interesantă.
Dacă USR voia cu adevărat să demisioneze, nu o făcea acum prin demisii antedatate stupid, ci prin demisii băgate în ultima zi de mandat, pe 20 decembrie.
Regulamentul Camerei Deputaților, spre exemplu, stipulează clar:

”Dacă cererea de demisie a fost depusă în ultima zi lucrătoare a unei sesiuni şi nu mai sunt organizate şedințe ale plenului sau în timpul vacanței parlamentare, deputatul este considerat demisionat la data depunerii cererii. Cererea trebuie să conțină legalizarea de semnătură dată în fața notarului sau atestarea identității părților realizată de avocat”.

Altfel spus, singura garanție pentru useriști că sunt și rămîn demisionari ar fi depunerea demisiilor în ultima zi.
În oricare altă situație, inclusiv cea actuală, demisiile trebuie dezbătute în plen, iar dacă acesta nu se întrunește din 18 pînă pe 20 decembrie, useriștii rămîn în funcții pînă la validarea viitorului legislativ.
Caz în care vor spune că au vrut, dar nu s-a putut, din cauze neimputabile lor.

Că e așa o dovedește scandalul produs azi în plen, cînd PNL a cerut, prin Florin Roman, să se ia act încă de acum de demisiile useriștilor, dar Dan Barna a sărit ca ars, susținînd că ei țin de data de 18 decembrie: ”Vreţi să scoateţi USR din Parlament astăzi. Aceasta este realitatea juridică” a strigat el.

În fapt, USR avea nevoie doar de o manevră disperată de imagine înainte alegerilor din 6 decembrie, dar manevrînd lucrurile de așa manieră încît să aibă, în final, mandate complete profitînd de faptul că e puțin probabil ca dezbaterea demisiilor în plen să mai aibă loc în perioada de 48 de ore rămasă pînă la finele mandatului din 18 decembrie. O cacealma ieftină și nimic mai mult. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Da dar pt naivii care votează partidul lui Coldea demisiile ăstea reprezintă o dovadă de mare curaj, de punere a intereselor țării și ale poporului român înaintea intereselor personale…etc. bla, bla ..prostii pt imbecili!

  2. […] Articol preluat de pe Inpolitics […]

  3. PSD si USR aceeasi mizerie, sau cum e turcu-asa pistolul, deja usr-istii sunt mana in mana cu psd-aua, pe fata!!!!! La lada de gunoi cu ei!!!

    • PDL forever!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998