CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cacealmaua ”Udrea-refugiat politic”

3 comentarii / 3254 vizualizări / 13 aprilie 2018

Breaking news in media: avocatul Elenei Udrea a anunţat, azi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul ministru a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Anunţul a fost făcut la termenul de azi al procesului în care se judecă dosarul Gala Bute.

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat, conform Agerpres, că a primit azi dimineaţa mai multe documente de la Elena Udrea, care atestă faptul că ea şi-a stabilit reşedinţa în Costa Rica şi a primit statutul de refugiat politic pe data de 21 martie.

În replică, un procuror DNA a declarat la ÎCCJ că, din documentele depuse în instanţă de avocatul Elenei Udrea, nu rezultă că aceasta a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

„Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul.

Mai mult ca sigur, de astă dată, DNA are dreptate.

Explicația e simplă: statutul de refugiat în Costa Rica se obține, conform legii și a convențiilor internaționale ratificate de statul latino-american, după ce se primește aprobarea pentru cererea de azil făcută de o anume persoană.
Toți refugiații, în consecință, sunt solicitanți de azil, dar nu toți solicitanții de azil capătă, finalmente, și statutul de refugiat (fără adjectivul politic, pentru că termenul de refugiat acoperă mult mai multe situații)

Potrivit siteului oficial al serviciului de imigrări din Costa Rica, statutul de refugiat se acordă atunci cînd există temeri bine fundamentate că o persoană va fi persecutată în țara de origine pe motive de rasă, credință religioasă, naționalitate, sex, apartenență la un anume grup ori din motive politice; odată cu statutul de refugiat, statul de refugiu se angajează să ofere respectivei persoane și familiei sale protecție.

Azilul pe teritoriul costarican se acordă, important de menționat, de către președintele țării, la propunerea guvernului și numai după ce ministerul de Externe derulează o anchetă pentru fiecare caz în parte, pentru a stabili dacă solicitarea e îndreptățită.

Elena Udrea, se știe, a aterizat în Costa Rica pe 7 februarie, într-un moment în care țara era în plin proces de alegeri parlamentare și prezidențiale (4 februrie-2 aprilie) și a aplicat pentru azil pe 22 februarie. Obținerea aprobării de azil și, implicit, a statutului juridic de refugiat s-a produs, conform avocatului său, pe 21 martie, între cele două tururi de scrutin.

Foarte greu de crezut că un guvern și un președinte pe picior de plecare s-ar fi dat peste cap să-i rezolve în regim de urgență cererea româncei, cu tot cu ancheta de rigoare.

În plus, cazul Elenei Udrea e complicat de o prevedere care spune că statutul de refugiat nu se acordă persoanelor care au comis o infracțiune severă în țara de origine, ori fostul ministru are deja o condamnare grea, pentru corupție. În 2016, doar 19% din totalul cererilor privind statutul de refugiat au fost aprobate de statul costarican.
Mult mai probabil e că cererea de azil a Elenei Udrea își așteaptă rîndul, cuminte, și că va dura destul de mult pînă la rezolvare, cu toate pilele pe care i le-ar putea pune proaspăt alesul deputat costarican Dragoș Dolănescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Gresesti profund si fugi dupa fenta! Potrivit procedurii prevazute de decretul Nº 36831-G si de Legea Nº 8764 procedura de acordare a statutului de refugiat este diferita de cea de azil. Ce spui matale se regaseste la art. 112 din Lege. Notiunea de azil difera juridic de cea de refugiat (care beneficiaza de protectie internationala). E mai complicat de explicat dar mai multa informare nu strica. Si la noi este o procedura similara!

  2. Luju a publicat Carnetul provizoriu de refugiat al E.U.Deci cred ca subordonatul sri din DNA,minte

  3. Este surprinzator ca toti deontologii cu Sorina Matei in frunte se dau de ceasul mortii ca Udrea sa faca puscarie pentru toti hotii si pradatorii de tara ! Vedem acum ca Udrea si Bica sint marii corupti ai tarii, asa cum Mona Musca a fost singura turnatoare la Securitate …….! Mai sa fie! Barbatusii tarii (Mazare, Ghita, Popoviciu) si cei mai tari barbati (Coldea, Oprea, Maior, Dragnea, ect), impreuna cu delatorii hoti (Pescariu, Florica, Topoliceanu, etc) stau si se distreaza bine merci ca au gasit tapii ispasitori! Doua femei care sa plateasca pentru toti. In ajutor le vine si Kovesi cu ura , invidia si gelozia sa impotriva celor doua.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998