CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cadavrul referendumului aduna vulturii hoitari ai politicii

1 comentariu / 3509 vizualizări / 11 octombrie 2018

La nici cîteva zile de la eșecul mult comentatului referendum pentru familia tradițională, în jurul cadavrului său, dacă ne putem exprima metaforic, încep să apară vulturii hoitari ai politicii, gata să se bată aprig pe fiecare ciozvîrtă.

Totul pornește de la ideea – complet falsă în opinia noastră, dar e dreptul oricui să creadă altfel – că referendumul din week-end ar fi relevat existența unui segment electoral masiv, de 3,5 milioane de alegători, care sunt mînați la urne de sentimente pioase creștinești și care nu s-ar regăsi în partidele actuale, care au făcut non-combat.
În consecință, în loc să bage capul în pămînt pentru că a impus un referendum ultra-costisitor pentru o cauză neinteresantă, liderul Coaliției pentru Familie, fostul deputat țărănist Mihai Gheorghiu, vrea să revină glorios în politică după șutul în fund primit de PNTCD în 2000.

Cum?
Cocoțîndu-se pe voturile celor de la referendum.

”România are nevoie de o mișcare creștină de renaștere națională, de oameni care înainte de a-i cere ceva, să o slujească. Sunt atâtea lucruri de apărat, de afirmat. Gălăgia patriotardă, conservatorismul de cafenea, partidele făcute pe genunchi nu ne vor ajuta cu nimic. Oamenii trebuie să ajute oameni, inimile să caute inimi, mințile să convingă cu soluții reale alte minți. Cei care au asudat, au plâns și s-au bucurat uneori în toți acești trei ani sunt cei care pot schimba ceva în semenii lor, nu în listele unui partid sau altul. 100 000 de voluntari sunt o imensă forță a binelui, a iubirii, a credinței, a patriotismului. Din biserică spre societate, de pe strada noastră pe strada aproapelui nostru. Referendumul nu vorbește despre un partid, ci despre oameni care au curajul credinței lor, au curajul discernămîntului lor. Politica este necesară, vitală uneori, dar ea trebuie să fie expresia autentică și legitimă a oamenilor, nu doar instrumentul conjunctural al unei ocazii sau alta. România are nevoie de creștini implicați, de cultura minții și a sufletului, de inteligență și de caracter, de competență și responsabilitate, de adevăr. Am experimentat destul cinismul inteligenței, al aroganței, al trufiei, ca și pe acela al prostiei și al hoției. Poporul român a fost boicotat la referendum, de televiziuni, de partide. Cu toate acestea, avem alături 3 500 000 de români curajoși, curajul și discernămîntul lor este lecția referendumului pentru toți ceilalți. 3 500 000 de cetățeni români a căror voce nu trebuie să strige în pustie” sună apelul lansat de Gheorghiu pe Facebook.

Din urmă vine tare concurența, însă: un grup de intelectuali, între care Adrian Papahagi, Traian Ungureanu, Mihai Neamțu, pr.Constantin Necula și pastorul penticostal Vladimir Pustan pregătesc foarte probabila lansare a unui nou partid creștin. Într-un anunț tot pe rețelele sociale, cei cinci vorbesc de o mare convenție națională la jumătatea lunii viitoare, la care sunt așteptați mii de români:

„Aspirațiile națiunii noastre și construcția statului român modern sunt occidentale. Locul României este incontestabil în UE și NATO. Ne dorim cu toții o Românie prosperă, liberă și democratică.
Trebuie acum să ne convingem conaționalii și partenerii din lumea liberă că acestea nu echivalează cu descreștinarea.
A venit momentul să ne definim principiile și să ne gândim acțiunea civică pentru următorii ani. În acest scop, vă invităm la o mare convenție națională la mijlocul lunii noiembrie.
Oricine nu se rușinează să-L mărturisească pe Hristos în cetate este binevenit.
Notați-vă data, rezervați-vă hotelul la Cluj – vom fi cu miile! Până la sfârșitul lunii vă vom comunica detalii asupra locului și a programului întâlnirii.”

Există un mic semn de întrebare: doi dintre cei cinci sus pomeniți – Neamțu și Ungureanu – sunt membri marcanți ai PNL, unul chiar europarlamentar.
A anunța crearea unui nou partid fără anunțul demisiei din cel actual e neprincipial.
Chiar dacă amintita convenție va naște nu un partid ci, să zicem, o platformă, tot ar fi fost firească discutarea demersului în interiorul PNL. Ori, deocamdată lipsesc informațiile despre aceste discuții, cum lipsesc și reacțiile conducerii PNL față de anunțul lui Neamțu și TRU.
Iar comentariile în raport cu asemenea manevră sunt de așteptat. Dacă cei în cauză au acordul conducerii PNL, e semn că partidul lui Orban urmărește să se poziționeze și mai bine ca partid creștin, grație trecerii la popularii europeni. Sigur că alipirea de Biserica ortodoxă și de principiile ei retrograde nu e chiar ceea ce aștepta electoratul de dreapta de la noi, dar asta e deja altă poveste.

Ceea ce ar fi de remarcat în acest caz însă e posibila falie dintre PNL și președintele Klaus Iohannis, candidatul liberalilor la președinție.
Nu doar că președintele s-a poziționat încă de acum cîțiva ani împotriva măsurilor menite să betoneze familia tradițională, nu doar că a semi-boicotat referendumul, dar a făcut mai mult de atît.
În discursul rostit marți, cu prilejul decorării unor artiști evrei, Iohannis a făcut subtil trecerea de la tema Holocaustului la cea a referendumului din week-end și a taxat aspru ideea de intoleranță:

”Discriminarea unei minorități doar pe baza faptului că nu are aceleași credințe, valori, religie sau origine ca majoritatea reprezintă o abordare care ne duce cu gândul la anii întunecați ai dictaturilor.
Atunci când pacea socială este pusă în pericol, și avem, din păcate, suficiente exemple în acest sens în ceea ce s-a întâmplat în România ultimelor săptămâni, în pregătirea referendumului pentru modificarea Constituției, este nevoie de o abordare matură și o deschidere către dialog a tuturor actorilor relevanți din societate.

”Să facem pentru toți românii o țară în care să trăim în bună înțelegere, fără spaime și tulburări provocate de pericole imaginare!”

Primul pas către restabilirea păcii sociale este abandonarea discursului urii și asumarea faptului că numai prin toleranță putem depăși, împreună, acele falii care riscă să ne dezbine.
Să lăsăm trecutului toate aluviunile de ură, indignare, gânduri negre și să ne îndreptăm energiile către viitorul nostru! Să facem pentru toți românii o țară în care să trăim în bună înțelegere, fără spaime și tulburări provocate de pericole imaginare!
România aparține tuturor românilor! Deși diferiți, suntem toți români și vrem să mergem mai departe împreună într-o țară care și-a însușit și respectă principiile și valorile comune europene.
Reiterez aici angajamentul nostru ferm de a întreprinde toate demersurile necesare pentru evitarea, pe viitor, a oricăror acțiuni care se fundamentează pe încălcarea demnității umane”.

Ultima frază, un angajament solemn al președintelui, ar trebui să dea de gîndit liberalilor, pentru că îl plasează exact la antipodul acțiunilor lui Neamțu & comp, iar două politici diferite pe subiect nu încap în aceeași teacă. Rămîne de văzut care va fi cea sacrificată în viitorul apropiat. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. am o alta teorie pentru ca situatia imi aminteste de ungaria:
    viktor orban are un fel de partid aliat numit KNDP (partidul popular crestin democrat) care candideaza parazitar la fidesz la fel ca pc-ul lui voiculesc in alte vremuri sau ca alde acum si care are teme crestine catolice pe care le promoveaza. ma gandesc ca poate pnl vrea sa creeze un apendice precum kdnp-ul unguresc unde se pot refugia neamtu,papahagi si neoprotestantii?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998