CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9477 RON UP | 1 USD = 4.6725 RON UP | 1 GBP = 5.8325 RON DOWN

Caderea cortinei

0 comentarii / 1756 vizualizări / 31 ianuarie 2011

La inceputul lunii decembrie, am anuntat in premiera formarea unei coalitii a opozitiei inscrisa juridic, de lunga durata si construita in conditii de paritate intre PSD si PNL. Am facut chiar precizarea ca Partidul Conservator va fi numarat alaturi de PNL.

Acest scenariu este pe cale nu numai de a fi confirmat in totalitate, ci si de a se finaliza. Probabil, la sfarsitul acestei saptamani. Mai recent, am vorbit despre efectele devastatoare pe care le va avea o greva generala. Si am prognozat ca regimul Traian Basescu ar putea sa se prabuseasca pana in primvara sau in primavara. In cele ce urmeaza dezvolt aceasta tema.

Este evident ca simpla daramare a regimului Basescu, fara a pune in loc un mecanism functional de deblocare a economiei si a functionarii institutiilor statului, ca sa nu mai vorbim de deblocarea aparatului judecatoresc si legislativ, nu ar face decat sa arunce Romania in haos. Intr-un haos si mai profund decat cel prezent. Constientul colectiv sesizeaza, de fiecare data cand exista, un pericol de acest fel si continua sa tolereze in absenta unei alternative credibile o conducere fie ea si catastrofala. Despre romani se spune ca sunt excesiv de toleranti, din simplul motiv ca, de prea multe ori in istorie, a lipsit alternativa. Au lipsit adevaratii barbati de stat, apti sa-si asume, cu inteligenta si curaj, riscul de a lua pe umeri, in momente extrem de dificile, povara administrarii tarii.
Era obligatoriu ca, inainte ca populatia sa decida daramarea regimului Basescu, opozitia sa se coaguleze intr-o forta care sa ofere o perspectiva reala de revenire la normalitate. Aceasta conditie va fi indeplinita la sfarsitul acestei saptamani. Vom avea o coalitie care functioneaza pe baza unei intelegeri, batuta in cuie printr-un document oficial inregistrat la Tribunal. Un document public. Cat se poate de explicit. Din care vom afla cum va functiona noua putere. Unde se va opri blestematul algoritm politic. Ce va fi si ce nu va fi politizat din administratie. Iar proiectul este pentru doua mandate. Nu doar pentru imprejurarea conjucturala ca un regim, care s-a dovedit nevrednic, trebuie daramat. In rest, toate celelalte conditii pentru schimbarea de regim sunt coapte. Iar cea mai importanta e ca romanii s-au saturat de Traian Basescu. Pana peste cap. Doar unul din 10 romani isi mai pune sperantele in el. E mult prea putin. Cortina cade.
Si cel mai simplu mod si cel mai rapid si cel mai nedureros, prin care scapam de regimul Basescu, este greva generala. Care poate porni spontan, de oriunde, prin refuzul unei colectivitati de a se mai prezenta la lucru, dupa care ceilalti salariati nu au altceva de facut decat sa se solidarizeze spontan. O asemenea actiune de declansare si apoi generalizarea unei greve se poate petrece intr-o zi, doua, trei.
Si daca oamenii intra in greva, ce vor face ei? Vor sta pur si simplu acasa? Ma indoiesc. Ei vor iesi in strada. Unde? In centrul oraselor. Si ce vor face acolo? Se vor plimba pur si simplu? Nicidecum. Se vor organiza spontan in demonstratii de protest. Din ce in ce mai mari. Chiar daca obrazul guvernantilor e gros cat talpa de bocanc, ei nu vor putea, la randul lor, sa stea cu mainile in san si cu picioarele infipte in pupitrele de comanda. Ei vor fi siliti sa plece. Sa paraseasca pur si simplu campul de bataie. Iar vidul urmeaza sa fie, in mod firesc, umplut de partidele aflate azi in opozitie. (Sorin Rosca Stanescu – ww.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *