CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Caderea FNI, firul rosu, anticipatele si coronavirusul. Ce le leaga?

12 comentarii / 6302 vizualizări / 23 februarie 2020

Aparent nimic. Dar curînd s-ar putea să vedem lucrurile din altă perspectivă. Una care să confirme pentru a mia oară vechea vorbă din bătrîni că nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește. Așa că n-ar fi de mirare ca PNL să se scufunde în caz de anticipate pe motiv de coronavirus, cum s-a scufundat CDR în 2000 pe motiv de FNI și firul roșu.

Scurt remember.

În anul electoral 2000, regimul Constantinescu-CDR, confruntat cu o situație neplăcută în sondaje, a încercat să lovească în PSD prin amorsarea a două scandaluri: căderea orchestrată a FNI prin zvonuri discret lansate în media și dezvăluirile privind firul roșu dintre București și Kremlin, instalat în 1996.
Primul ar fi trebuit să lege electoral PSD, de care Sorin Vîntu era extrem de apropiat – în special de gruparea Iliescu – de nenorocirea a sute de mii de români afectați de prăbușirea fondului de investiții. Al doilea era un atac încă mai direct la Ion Iliescu, virtual președinte în sondaje, care ar fi trebuit să-i consolideze imaginea de rusofil care a supervizat instalarea unei legături directe cu Kremlinul.

Planul nu o fi fost rău pe hîrtie.
Doar că au apărut niște ”mici” probleme pe parcurs.

Mai precis, cei din conducerea partidelor din CDR nu au știut – așa cum s-a aflat ulterior – despre existența unui contract între FNI și CEC-ul condus de un țărănist. Așa că furia păgubiților s-a îndreptat imediat spre CDR, investitorii cerînd să fie despăgubiți de instituția statului.
În al doilea caz, nu Iliescu s-a dovedit a fi cel mototolit, ci preacuratul Meleșcanu, ministrul de Externe din 1996 care se ocupase de instalarea firului roșu, dar care poza în 2000 în pro-occidental și reformist.
Ori, Meleșcanu era programat de structurile care îi susțineau partidul să ia din zestrea electorală a lui Ion Iliescu și a PSD, ceea ce înseamnă că distrugerea lui politică a menținut intactă forța social-democraților.
CDR a decontat crunt cele două manevre electorale, PSD și Iliescu au cîștigat zdrobitor, PNTCD ieșind cu totul din istorie, iar Emil Constantinescu fiind nevoit să abandoneze. CDR s-a desfăcut pe bucăți și s-a salvat cine a putut.

20 de ani mai tîrziu, avem un partid, PNL, și un președinte care încearcă o manevră electorală de forță, alegerile anticipate, pentru a prinde pe picior greșit același PSD.

Să nu ajungă să regrete asta, la fel ca CDR în 2000.

Ceea ce a explodat în aceste zile în Italia ar putea avea consecințe inimaginabile la noi, inclusiv politice.
Că ne-a speriat coronavirusul cînd acționa în China e una, dar că focarul de infecție s-a mutat acum într-o țară apropiată, cu vreo 1,5 milioane de români în ea, e cu totul altceva. Infinit mai grav.

Italia se confruntă cu starea de urgență, orașe întregi se pun în carantină, se închid cu zecile școli, spitale, restaurante, magazine, tribunale, se anulează competiții sportive, sunt afectate pînă și defilările de modă. Străzile multor orașe sunt goale, se golesc magazinele, se fac provizii, iar măștile au ajuns aur veritabil.
Numărul deceselor nu e mare, deocamdată, dar sperie puternic rata de contaminare, extrem de ridicată.
Din păcate în acest caz, între China și Italia sunt diferențe care pot agrava lucrurile: prima are un regim autoritar care poate impune mult mai lesne restricții cetățenilor, a doua e un model de democrație unde drepturile omului sunt mai greu de încălcat, plus că italienii sunt recunoscuți și pentru un anume nivel de indisciplină civică.

Sunt toate șansele ca epidemia din Italia să ia amploare mare în perioada care urmează.
Doar în zonele afectate pînă acum, Veneto și Lombardia, trăiesc aproape 200.000 de români.
Iar asta ridică un uriaș semn de întrebare: ce se va întîmpla cînd peste puține săptămîni zeci și zeci de mii de români din Italia vor veni în România pentru sărbătorile pascale?

Ministerul Sănătății tocmai a anunțat că românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia, unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile.

Și recunoaște că „România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată într-un comunicat oficial.

Dacă vin cîteva zeci de români ar mai fi cum ar mai fi.
În ce carantină pot fi băgați, însă, cîteva zeci de mii?
Unde vor fi ținuți și cît timp, pentru că deja s-a descoperit că incubația e nu de 14, ci de 27 de zile?

Presa de la noi relatează deja despre apeluri disperate făcute de rudele din țară către românii din Italia să revină urgent acasă.
În contrapondere, autoritățile, cu președintele Klaus Iohannis în frunte, ar putea – sunt obligați, mai corect spus – să ajungă în situația de a face un apel public contrar, cerîndu-le să rămînă în Italia pentru a nu băga și România în malaxor.

Îi vede cineva, însă, pe Klaus Iohannis, Ludovic Orban ori Raluca Turcan să facă asemenea apeluri?

Preocuparea lor de moment e în cîte secții vor vota românii din Italia la anticipatele pe care le vor provocate cu tot dinadinsul, nu coronavirusul din peninsulă.
A cere diasporenilor să nu vină acasă ar crea riscul ca aceștia să se enerveze și să sancționeze PNL la vot.
Cum să-și asume liberalii și Iohannis asemenea risc?

”Descălecarea” coronavirusului în România în săptămînile care vin va găsi, foarte probabil, o criză politică și o administrație emasculată, cu un guvern interimar și – poate – un parlament la fel.
Autorități incapabile instituțional să adopte anumite decizii.

În ianuarie 1999, România s-a confruntat cu o criză teribilă, e vorba de mineriada de la Costești, cînd minerii au înfrînt forțele de ordine și amenințau să ia cu asalt capitala.
Ce s-a întîmplat atunci își amintesc mulți: guvernanții vremii au descoperit cu stupefacție că nu au nici măcar cadrul legal necesar decretării stării de urgență.

Președintele Emil Constantinescu a convocat parlamentul în sesiune extraordinară în regim de urgență, a convocat și CSAT la fel de urgent, iar guvernul Radu Vasile a făcut ședință în noaptea de 21-22 ianuarie pentru a emite ordonanța de urgență care să reglementeze starea de urgență.
Noaptea, ca hoții, ar fi zis azi tefeliștii…
Singura ședință de guvern din istoria postdecembristă derulată noaptea.

Acum, nici măcar acest lucru nu ar fi posibil, pentru că guvernul Orban nu poate da OUG-uri, ba nici ordonanțe simple.

Ce se va întîmpla dacă se derulează scenariul pesimist și România cade prada epidemiei de coronavirus pe filiera italiană?
Nimeni nu poate spune cu precizie în acest moment; atît doar că planurile politico-electorale ale guvernanților s-ar putea să sufere niște ”ajustări” pe care în prezent nici nu le visează.
Istoria a dovedit cu vîrf și îndesat că socoteala de acasă și cea din tîrg se potrivesc destul de rar, de regulă.
Iar epidemiile, spre deosebire de alegeri, nu prea se pot controla cu ajutorul serviciilor.

Nu cu al SRI, cel puțin, care ne amintim cum s-a făcut de rîs în 2006, cînd cu gripa aviară. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: 1stnews.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Pana la jumatatea lui aprilie, virusul va incepe sa se auto-distruga. Soarele si vremea calda omoara virusii respiratorii. De asta se spera ca pana in luna mai coronavirusul sa se autodistruga. Evident ca multe se pot intampla in doua luni de zile .

  Daca o sa vina in Romania vom afla doua lucruri. De la Iohannis, ca PSD-ul a creat coronavirusul. Si de la ministrul Costache, ca Polisano, lantul de spitale private, deja a produs un vaccin impotriva corinavirusului.

 2. Tocmai ce ne-ar mai lipsi, acum, în plină ”Aventură Prezidențială”: o situație de urgență, cu țara blocată într-o criză politică ”de moftul cuiva” și cu K.W.I. – ”unic stăpânitor”!
  –––
  “Să nu-i dea Dumnezeu, Neamțului, cât poate răbda Românul”

 3. 1. Să vezi iubire de diasporezi când or să aducă ei coronavirusul prin western union. Prin asociere, la fel de multă vor avea partidele diasporene.
  2. După declanșarea epidemiei se va declanșa panica , specula și penurie. Să vezi atunci dorință de anticipate…

 4. @asd! Nu vreau sa te imbolnavesti de coronavirus! De ce? Pentru ca la starea de rahat in care te-a adus sifilisul galben vei muri inainte sa incubeze virusul! Si pe cine mai injur eu cu asa drag! Asa ca draga dobitocule stai departe de diaspora!

 5. Concluzii trase de par, la fel ca intregul articol, iar termenul ”tefelist” va recomanda.

  • Termenul „tefelist” este continuatorul expresiei „pupinbăsist prost”. Creaturi cretine care participă la toate mizeriile organizate de către SRI împotriva intereselor directe ale creaturilor cretine!!!

 6. pai inseamna ca orban trebuie sa poate da ordonante de urgenta. asa ca psd trebuie sa voteze guvernul orban 2 si sa nu mai dea jos guvernul cand pnl isi asuma din nou rasunderea pe alegeri in 2 tururi. iar daca partea medicala cu coronavirusul merge prost, cercel si mai ales arafat sunt de vina. in toate cazurile psd pierde.

  • Prostovane, așa cum sclavul băncilor Cîțu poate contracta împrumuturi fantasmagorice pe durata interimatului și restul gibonilor Securității ceaușiste au liber să gestioneze situația coronavirusului fără instituirea situației de urgență.
   Altfel, PNL SRI se poate retrage de urgență, după negocieri reale cu majoritatea parlamentară. Dictatura militară via SRI și joaca de-a democrația sunt incompatibile, PROSTOVANEEEE!!!

  • @ asd! Cum plm ai inteles tu asta? Dar ma bucur ca esti in viata! Fara tine viata e pustiu, fucking imbreed!

 7. Singurul vinovat de criza politic instalata, este klaun retard care nu mai stie cum sa-si satisfaca stapanii. Trebuie suspendat de urgenta si trimis in carantina! Oricum colonia NU este pregatita pentru nimic; ea merge cu valul.

 8. Exista doua ipoteze. Fie coronavirus are o origine si o dezvoltare naturale, fie este o creatie de laborator.
  In primul caz, nu avem de ce sa ne temem, asa zisa criza fiind, de fapt, o psihoza colectiva generala atat de nivelul actual al stiintei microbiologice si al tehncilor ei actuale, de inalt nivel (care permite cercetatorilor sa cunoasca si sa comunice din ce in ce mai multe din viata virusilor) precum si de gradul din ce in ce mai inalt al tehnologiei virtuale din domeniul comunicarii. Adica nimic, dar absolut nimic de natura critica. Mortalitatea este ridicol de redusa comparativ cu oricare alta cauza listata stiintific de OMS. Ca sa nu mai vorbim de cele 20 milioane de decese de gripa din perioada 1919-1920.

  Daca agentul este de natura antropogenetica, cu atat mai mult nu avem a ne teme. Nici nu suntem pe lista si, cu siguranta, epidemia este controlabila de catre cei care au generat-o.

  • Exact! Poate n-ar strica o trecere in revista a „beneficiarilor”, incepand cu big Pharma…apoi, nu pot sa nu ma gandesc la ce se ascunde dupa fumigena morbida…cum ar fi tulpinile extrem de virulente ale gripei „sezoniere”, care, mai ales in SUA au secerat mii de vieti…si ce a determinat OMS sa-si schimbe „orientarea”, in prima faza consideratiile lor fiind de real bun simt, pe baza informatiilor accesibile tuturor, iar cele „secrete” nu par sa fie mai ingrijjoratoare… culmea, toti avizatii spun acelasi lucru, ca virusul n-are mortalitate mai mare decat cel sezonier, ba dimpotriva, singura ingrijjorare tine de viteza de raspandire…In legatura cu „senzatia” descoperirii „vizionarului” Koontz, care a anuntat el, printr-un roman SF, exact aceasta epidemie, scapata, chipurile, dintr-un laborator din regiunea chineza stiuta…mie mi se pare ca lucrurile stau un pic invers…m-am tot gandit de ce chinezii, obisnuiti cu SARS si alte nenorociri, gestionate ca la carte si niciodata prinsi pe picior gresit, s-au cam precipitat in legatura cu virusul asta…o explicatie ar fi chiar gaselnita asta cu romanul SF, in regiune fiintand unul din cele mai importante laboratoare de microbiologie si e usor sa-i faci pe consumatorii de filme cu zombi, crescuti in cultul vampirului romantic, ca a iesit epidemia din China…chiar daca tocmai China n-are niciun beneficiu din asta…Pare tot mai credibila varianta armei biologice, directionata, ori scapata, convenabil, de sub control…Focarul din Italia, o tara indisciplinata, nationalista, cu contre vizibile la adresa birocratilor UE, un prost exemplu pentru noii sclavi de la rasarit, e in acelasi trend…In vremea asta oamenii mor de gripa „ordinara”, se fac achizitii demente de materiale pharma, va reincepe cursa „aprovizionarilor”, specifice guvernelor „de dreapta”, a imprumuturilor fara numar si a restrangerii drepturilor cetatenesti…ca asa-si manifesta SRI prezenta – la orice nenorocirre, cere restrangeri de drepturi si suplimentare de fonduri…Eu zic sa le dam, dar, daca se dovedeste ca a fost „teapa” sa dea toti banii inapoi – si de la aviara si de la Caracal si de la Ordonanta 6/Pruna, plus miliardul ala deturnat de la justitie pentru un institut fara baza legala…
   P.S. Ramane testul zombi, picat (sau nu!?) de ucraineni si banuiesc de multi altii, deci, o sa fie de ajuns ca o comunitate sa-si primeasca eticheta (acum de boala, a mai fost si stea si culoarea pielii…) ca majoritatea (de varianta ca acest virus sa fie, in fapt doar cei mai „destepti” si zgomotosi) sa aiba dreptul de a „curata” locul….Ar mai fi si varianta virusului vaccin, un soi de test pe care sa-l dam toti si sa-l „pice” programat, cei mai vulnerabili, dar, asta ar insemna sa-i banuiesti pe satirii mondiali de imaginatie si ceva logica…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998