CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cadou imens: cum il impaca Opozitia si mogulii pe Traian cu rusii

0 comentarii / 2065 vizualizări / 5 noiembrie 2010

Pentru marele public, impresia este că scandalul stenogramelor de la ALRO a fost lansat de adversarii lui Băsescu în replică la stenogramele lui Vîntu. Nu e clar cum au fost ele obținute, cert e că par să îi afecteze destul de mult imaginea președintelui, iar Elena Udrea și presa cotrocenistă vorbesc, deja, de o nouă tentativă de suspendare. Din păcate pentru opoziție și pentru presa anti-Băsescu, sunt toate șansele să asistăm la o cacealma de mari proporții, regizată chiar de președinte și care îi servește perfect unor scopuri viitoare.

Din stenogramele ALRO scurse misterios în presă aflăm, în esență, că Traian Băsescu și apropiați ai săi s-au implicat nepermis, acum cîțiva ani, în jocuri economice avînd ca scop favorizarea patronatului rusesc de la compania amintită, nemulțumit de faptul că trebuie să importe energie nu direct de la stat, ci, mai scump, prin intermediul ”băieților deștepți”. Fostul premier Tăriceanu s-a repezit printre primii să sintetizeze stenogramele ALRO, pe blogul propriu, în modul următor: regimul Băsescu a spoliat avuția țării în favoarea rușilor. ”Să dai unor oameni de afaceri gaze ieftine din producţia internă, pentru ca aceştia să facă profituri private din activităţi de export cu îngraşăminte chimice, sau să dai altor oameni de afaceri energie ieftină din producţia hidro, pentru a produce aluminiu şi frumoase profituri pentru patronii din Rusia. Asta da risipă…” susține Tăriceanu. Și probabil nu e singurul care e de această părere, că Băsescu a favorizat, sau măcar a încercat, patroni din Rusia, în cazul unor afaceri derulate în România.

O mică problemă de imagine în interiorul țării, pentru Băsescu. Dar un mare pas înainte în relațiile cu rușii, capitol la care actualul președinte nu stă prea bine. Lucrurile dau semne că se pot schimba, în bine, însă. Luna trecută, președintele rus Medvedev a dat o declarație neașteptat de favorabilă României, declarînd că țara noastră va avea un cuvînt important în soluționarea problemei transnistrene. O recunoaștere deschisă a statului de potențial partener de dialog la nivel înalt. Și un progres uriaș în raport cu acuzațiile nu foarte vechi ale Moscovei la adresa României, potrivit căreia s-ar implica ocult în politica Moldovei etc.

Venită nu mult după era expulzării reciproce de diplomați și a acuzațiilor de spionaj, declarația lui Medvedev anunță o schimbare interesantă de ton în dialogul cu Bucureștiul, un dezgheț al relațiilor, iar Băsescu a recepționat și apreciat corect mesajul. Aflat în Slovenia, zilele trecute, el a salutat declarația liderului de la Kremlin spunînd că rezolvarea conflictului transnistrean este, pe de o parte, un test al capacității UE de a da soluții pentru rezolvarea acestui conflict înghețat, iar pe de altă parte este un test pentru Moscova, daca este un partener deschis al UE în rezolvarea acestui conflict.

Pe fondul acestui dezgheț, Moscova află, iată, că președintele României este pe cale de a fi suspendat din funcție din cauză că a încercat să apere cauza unor patroni ruși (unii cu spate politic foarte puternic la Kremlin, să nu uităm).

Sintetizînd, pentru Rusia, Băsescu e, în acest moment, o victimă în bătălia cu forțe adversare ale bunelor relații cu Răsăritul (PNL, PSD, mogulii). Și nu e deloc întîmplător faptul că scenariul cu noua suspendare nu vine dinspre opoziție sau dinspre moguli, ci dinspre Elena Udrea și organele pro-Băsescu, ”Evenimentul zilei” și B1TV.
Exact cei mai interesați în victimizarea cît mai pronunțată a șefului statului.

Miza nu e de colea: în octombrie, Băsescu anunța, la ”Nașul”, că anul viitor va fi unul al marilor privatizări, care vor include CFR Marfă, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, RAPPS etc. Or, se știe interesul profund al rușilor pentru unele dintre aceste companii, în frunte cu CFR Marfă și Romgaz, investiții strategice și care conferă nu doar avantaje economice, ci și politice.

Una peste alta, după eșecul proiectului democratizării Moldovei – unde vor cîștiga clar comuniștii pro-ruși – Băsescu are nevoie de o repliere elegantă, iar anul care vine promite să aducă niște coordonate favorabile în acest sens. Mai trebuie doar o operațiune de imagine care să dea un impuls, și iată, avem parte de ea odată cu scandalul ALRO. Unul în care președintele punctează magistral – slobozind, discret, un nou lot de stenograme – exact cu mîna adversarilor săi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998