CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Căminele groazei, noul 10 august al PSD. Pe mîna cărora va pierde alegerile de anul viitor

17 comentarii / 2885 vizualizări / 11 iulie 2023

Scandalul căminelor groazei va reprezenta pentru PSD în anul electoral viitor exact ce a reprezentat mitingul din 10 august din 2018 pentru alegerile din 2019. Adică fundalul pe care să aibă loc prăbușirea marelui partid și înfrîngerile umilitoare la europene și prezidențiale. ”PSD și-a primit plata pentru 10 august. Am pierdut alegerile” decreta, sec, după turul doi al prezidențialelor, Marcel Ciolacu. La cum merg lucrurile, liderul PSD se antrenează să repete fraza și în decembrie anul viitor, cu ”azilele groazei” în loc de ”10 august”.

Problema nu e în acest moment că Gabriela Firea, Marius Budăi ori Florentin Pandele sunt niște cadavre politice. Problema e că PSD în ansamblu miroase tot mai puternic a hoit. Împotriva sa joacă totul: economia, problemele sociale, situația externă, Biserica Ortodoxă, opoziția. Acum, îi mai bubuie în ogradă și mega-scandalul cu puternic impact emoțional ”căminele groazei”, o lucrătură ca la carte pregătită în laboratoare oculte cine știe de cînd.
Noul premier Marcel Ciolacu s-a aruncat în promisiuni guvernamentale ca într-o piscină cu trambulină. Din păcate, nu a verificat că în ea nu prea era apă. Acum zace amețit pe fundul cimentat și încearcă să înțeleagă pe unde se iese.

Scandalul căminelor – cu o detonare extrem de dubioasă, după așa-zise luni de zile de filaj al DIICOT în așezăminte unde avea loc efectiv torturarea unor oameni, de parcă se fila vreo mega-rețea de vînzări de arme la negru – e bomboana pe coliva PSD.

Scenariul nu e nou. E identic celui din 2019, cînd mare temă electorală a PNL, USR/PLUS și a lui Klaus Iohannis a fost mitingul din 10 august 2018.

Practic, pînă și momentul lansării e identic, miezul verii preelectorale.

Să ne amintim doar cîteva elemente care au definit campania electorală anti-PSD, pe parcursul anului electoral 2019, an în care PNL a cîștigat triumfal europarlamentarele și prezidențialele – ultimele, cu un scor zdrobitor – în timp ce la primele PSD s-a clasat umăr la umăr cu USR/PLUS.

Bătălia electorală a debutat imediat după sărbătorile de iarnă, cînd aflam de la comunitatea Declic că ONU a început o anchetă cu privire la violențele Jandarmeriei din 10 august

În paralel, liderul PNL, Ludovic Orban declara că ”PSD are ceva de ascuns. Ce poate să aibă altceva de ascuns decât implicarea în reprimarea brutală a manifestanților pașnici din 10 august? Jandarmeria nu a intervenit de capul ei, Jandarmeria a excecutat un ordin politic, care a fost dat direct de Dragnea”.

În februarie, aflam că peste 1.700 de persoane fuseseră audiate, dintre aproape 1.200 de martori și 560 de persoane vătămate.

În campania electorală pentru europarlamentare aflam că PÎCCJ anunța extinderea faptelor în dosarul 10 august 2018, fiind cercetată acțiunea jandarmilor de a evacua Piața Victoriei, în urma căreia ar fi fost vătămate drepturile protestatarilor. Procurorii spuneau că violența a fost nejustificată.

La primul miting electoral al Alianţei USR-PLUS, derulat în mai la Cluj, Dan Barna și Dacian Cioloș tunau și fulgerau: „Ne-am săturat de hoția din politica românească, de minciună, de incompetență și de promisiuni care nu sunt îndeplinite niciodată. Ni s-au promis la alegeri autostrăzi, nu au făcut nimic, nu avem o autostradă care să lege Clujul de București sau de Iași, care să lege provinciile României. Ni s-au promis școli și vedem că tinerii pleacă din țară. Ce au făcut în schimb? Ne-au gazat pe 10 august”.

La jumătatea campaniei, Iohannis ataca la baionetă:

”O sincopă foarte tristă pe care au avut-o pe 10 august, în 2018, o manifestație pașnică. Au venit oamenii în concediu, în plină vară să arate că nu mai sunt mulțumiți și nu mai tolerează PSD. Reacția autorităților a fost disproporționată. Cei care au instrumentat suprimarea manifestației din 10 august probabil că au crezut că dacă s-a putut la Mineriadă se poate și acum. Și vă spun, dragii mei, nu se mai poate fiindcă românii sunt un popor liber și își exprimă voința prin vot, nu cu bâte”.

Liberalii cereau ca toți cei vizați de dosarul din 10 august să-și prezinte imediat demisia:
”Am avut de-a face cu o intervenție nejustificată și brutală, demnă de un stat totalitar, menită să intimideze societatea civilă pentru a întări poziția politică a unui lider cu grave probleme penale, Liviu Dragnea. Provocări bizare și apărute parcă la comandă au dat ocazia Jandarmeriei să bată fără milă, ilegal, oameni nevinovați, trecători, turiști străini. Conducătorii Jandarmeriei, fidelizați ani de zile prin creșterea atribuțiilor, a bugetelor, a importanței în cadrul sistemului de ordine publică, par a se fi comportat în 10 august că niște simple instrumente politice ale lui Liviu Dragnea și ale camarilei sale”.

Mitingul din 10 august devenea, în iunie, parte a moțiunii de cenzură depuse împotriva guvernului Dăncilă: ”Dumneavoastră trebuie să daţi socoteală pentru fapte premeditate prin care aţi blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor români. Dacă nu aţi putut să-i gazaţi ca la Bucureşti, în 10 august, pe românii care nu vor o ţară condusă de incompetenţi şi de corupţi, atunci v-aţi gândit să-i umiliţi şi să-i batjocoriţi, ţinându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota” se arăta în text.

În iulie, Ludovic Orban declara că dosarul 10 august trebuie finalizat și trimis în judecată:

„La aproape 1 an de la mitingul Diasporei din 10 august, românii nu au aflat cine sunt cei responsabili pentru reprimarea protestului pașnic și gazarea unor cetățeni nevinovați. Declinarea dosarului 10 august de către Parchetul General și transmiterea sa către DIICOT riscă să ne aducă în situația în care acest dosar va avea soarta dosarului Mineriadei și al Revoluției”.

Pînă și celebra declarație a lui Dan Barna despre Matrix, pastila roșie și cea albastră tot în contextul mitingului din 10 august era făcută, la Congresul USR:
„Povestea noastră este de fapt exact povestea acelor oameni care au ieșit în stradă și au rămas acolo să protesteze împotriva abuzurilor și să înfrunte gazele lacrimogene și bastoanele jandarmilor atunci pe 10 august. De fapt și închei această parte povestea noastră este povestea tuturor românilor care au ales să nu mai stea deoparte. Despre asta este USR”.

Cîteva zile mai tîrziu, ministrul de Interne Carmen Dan demisiona sub presiunea opoziției și a societății civile, dar PNL voia demisia întregului guvern:

După alte cîteva zile, PNL cerea noului ministru de Interne să desecretizeze dosarul legat de 10 august.

Pe 5 august, Ludovic Orban invită toți liberalii să participe la mitingul din 10 august care marca un an de zile la evenimentele dramatice din 2018. ”Există peste 800 de plângeri care au fost depuse de cetățeni români, care au fost agresați în cadrul manifestației din 10 august, care nu au fost soluționate nici până astăzi” mai spunea el, anunțînd, totodată, că tot pe 10 august, ”o dată simbolică”, începe campania de strîngere de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

În campania pentru prezidențiale, Iohannis a făcut un leit-motiv din 10 august:

„Pesediștii chiar au încercat să se răzbune pe români. Fizic, nu la figurat, la propriu. Vă amintiți într-o zi de august, în 10 august, români pașnici, cu familii, cu copii, s-au dus în Piața Victoriei să își strige nemulțumirea. Și au fost întâmpinați de jandarmi echipați pentru război urban și au tratați cu bâte și cu gaze lacrimogene. Și pesediștii au spus că nu ei, că ei au fost plecați în provincie. Așa au încercat pesediștii să înăbușe nemulțumirile românilor. N-au reușit. Românii le-au arătat-o!”.

Pe 24 octombrie, aflam că desecretizarea documentelor din MAI privind dosarul 10 august fusese inclusă în programul oficial de guvernare al PNL.

În fapt, raportul 10 august a fost declasificat fix între cele două tururi prezidențiale – interesantă potriveală – și transmis DIICOT.

Pe 24 noiembrie PSD pierdea umilitor alegerile prezidențiale, cu peste 66% luate de Klaus Iohannis în dauna Vioricăi Dăncilă.

Trei zile mai tîrziu, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, constata, sec:

„Am plătit, am pierdut alegerile. Plata pentru 10 august PSD-ul și-a primit-o. Din cauza evenimentelor din 10 august PSD-ul a pierdut alegerile”.

Scenariul ”10 august” se va repeta și de aici încolo, cu altă titulatură: ”Azilele groazei” în loc de ”10 august”.

Deja am aflat azi de la președintele Iohannis că ”Este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”. Și a mai dat un semnal important: „Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

Practic, Iohannis a cerut demisii de miniștri PSD, dar ideal pentru el și ai lui ar fi ca ele să nu se producă, de fapt.
USR și REPER, ultimul aproape inexistent de la înființare, s-au activat brusc, primind un nesperat balon de oxigen.

AUR va urca și mai mult pe fondul atacurilor la PSD.

Presa rupe bucăți din partid, zi de zi.
Societatea ”civilă” scoate capul: aceeași comunitate Declic anunță relansarea Pieței Victoriei prin mitinguri de protest, joi și sîmbătă, față de nedemiterea miniștrilor Firea și Budăi.
Biserica Ortodoxă lovește în PSD prin atacurile pe bandă ale purtătorului de cuvînt Vasile Bănescu, cel care toarnă gaz pe focul scandalului și înfierează cuplul Firea-Pandele. De ce face asta BOR? Pentru că PSD i-a întors spatele prin vopsirea în culori globalist-progresiste. Noua jucărie a BOR e partidul tradiționalist-conservator al lui George Simion, AUR.
Încă o lovitură pentru social-democrați.

Începe tăvălăugul.
Și va fi ucigător, mai ales uitîndu-ne la incapacitatea leadershipului social-democrat de a reacționa pe măsură.
Ghinonul PSD e că, spre deosebire de 2019, anul viitor sunt nu două, ci patru rînduri de alegeri. Și le va pierde, probabil, pe toate patru dacă nu se trezește la timp. Greu de crezut că o va face, însă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Unsplash.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Cand te folosesti de fireapandelesireteaualorsecurista sa scapi de Dragnea, ti-o cam meriti…apoi PSD-ul e mare, dar nu suficient de mare pentru toti dinupaturicii aliniati in spatele fripturistilor aflati, acum, la butoane…Problema imensa a PSD-ului e ca, desi se crede de centru-stanga, a ramas tributar stangii traditionale, cazuta din revolutia franceza si-si devoreaza liderii…mai ales daca au ceva educatie, carte si intentii catre binele national…Nu stiu daca e mai bine la dreapta (PNL)-stanga radicala USR, unde s-a creat o baroniada criminal-organizata si famigliile bantuite de patriotisme locale au devenit interschimbabile la butoanele judetene, pe pricipiul mioritic (!) ‘nu conteaza, miei sa iasa!’, cu convingerea afisata ca ‘legea e pentru prostii de bucuresteni, noi aici, ne facem legea noastra’….abia de astia mi-e groaza, ca, daca ai PSD-ul la putere, oricat de votat, mai poti sa protestezi, mai ‘speri’ la un aranjament colectivistic ori zeceaugustic si scapi de ei, dar, daca vin, din nou, ca-n pandemie, capitalistii imbogatiti numai de la stat (PNL), ori expatii ‘fara servici’, dar la fel de infometati….am cam vazut ce ne asteapta – nici macar o mimare de interes national, ‘totiul pentru front ´(NATO,gen˝)!…despre zece august….dupa ce s-au straduit unii si au si reusit sa modifice (pe bune!) ADN-ul populimii, eu cred ca s-a cam fasait…Si totusi, PSD-ul e de putina vreme la butoane (cat e…), autorizarile, profiturile, afacerile…au avut alte umbrele politice…n-ar trebui identificati initiatorii uriasei afaceri de sub pulpana DGASPCetc, cel mai mare angajator al statului roman?! Poate ne spune si noua cine sunt, ce studii au si ce grade de rudenie, ori politice, ii leaga pe angajatii platiti gras…pentru ca know-how-ul acestei abominatii acolo, la functionarii aia se afla….si nici n-o sa se termine, teama mi-e ca se face loc. ‘pe piata’ altor nemancati…politica nu mai are nicio relevanta…
  P:S. Si totusi, ‘apartinatorii’?!

 2. A fost o facatura clocita de mult timp. Daca DIICOT actiona descinderile cu o luna in urma, PNL incasa lovitura. PSD se pregatea pentru o alianta postelectorala cu AUR. In noile conditii, cred ca trebuie sa mai ia in calcul un al treilea partid care sa acopere pragul de guvernare. Firea poate sa-si ia adio de la visele marete. Are ghinionul lui Udrea de a nu fi agreata de Sistem.

 3. Daca Ciolacu ar avea creier sau nu ar fi vandut ar demisiona,stricand facatura.

 4. Cine-si inchipuie altceva este un naiv. Banescu nu face nimic fara stirea patriarhului Daniel.

  • Ai spus ceva, ca nu pare?
   Aaa, ai macanit la pascut verdeata.

   • Am anuntat cuplul Pandele-Firea ca degeaba a dat banii publici patriarhului Daniel.

    • obsedata de Biserica

     • „Ne-ai anuntat„ presupune ca tu te consideri mai multi. Esti deja cu personalitate multipla. ti-ai luat rudotelul?

    • boule plecat pe delir religios si obsedat de patriarh si de hulirea Bisericii.
     Degeaba te scremi, ca de obicei, sa construiesti demonstratii false, caci nu faci decat sa arati ce schimonosit esti chiar tu la cap si la sufletulul negru.

     • Vezi ca Adrian Nastase a anuntat ca este vizata reteau de troli care posteaza provocator si folosesc jigniri si invective. „Vor urma arestari, in Romania, in lumea trolilor? Din ce am aflat, se pare ca la nivelul ministerului de interne si al serviciilor de informatii s-a constituit un colectiv de monitorizare a retelelor de troli ce au fost constituite la nivelul unor formatiuni politice sau organe de media, urmand ca organizatorii acestora sa fie adusi in fata instantelor”, susține fostul premier pe blogul său.

    • sobolane turbat cu botul la curul patriarhului.sa vezi de n-are bani acolo.
     Oricum halesti ce gasesti, mai ales cacat, pe oriune.

 5. „PSD… va pierde alegerile de anul viitor”.
  De mai bine de 30 de ani, doar poporul român pierde la alegeri.

 6. Foarte buna analiza!
  Iesirea imediat de la guvernare a PSD-ului!
  Dupa ce lumea s-a cam dumirit ce a fost cu COLECTIV-ul ( ca n-a fost ceva lucratura acolo) , la fel si 10 august regie securista, toata inversuneala securelii si sistemului se pare ca s-a reactivat pe ei (mai ales din cauza pensiilor seciale DIICOTISTII NU SUNT MAGISTRATI) singura solutie este iesirea de la guvernare !

  LUMEA E SATULA DE COMPETENTA USRist securista, liberal securista si inexistent reperciolosissta!
  Lumea a vazut plopistul Barna ce poate face!
  Daca raman o sa traga in ei din toate pozitiile!
  Asa ca lasa-i pe mahistrati pe mana rezistilor hastagisti , nu numai ca-i lasa fara pensioane dar le taie si salariile .
  Daca PSD iese acum de la guvernare la anul sparge mai multe procente decat Dragnea cu o campanie si programul lumia Dragnea!

  Lumea e satula de.resisti, golfisti, tflisti samd
  aista-i o opinie

 7. Foarte buna ANA. Despre LIZA nu am competente ca să ma pronunț.
  PS. Mie mi se pare ca USR miroase a hoit și nu PSD. Ma rog, simturile nu se discuta și nici usristii. Au spatele asigurat cu o prăjită a securității infipta în colonul colonial cu apa de colonie. De hai emana ei un miros atat de provocator pentru cei care doresc sa se antreneze în protele

 8. Proptele- și nu protele.

 9. Corect: proptele și nu protele.

 10. Nu vor pierde alegerile, romanii care urmaresc stirile sunt o minoritate (30%, majoritatea pensionari), au memoria scurta.
  Restul, adica tinerii si adultii nici nu stiu de azilele groazei, nu voteaza si nu voteaza deoarece ei nu cred in partide si democratie.

  Eu sper sa castige la alegeri AUR si PSD cu 80% din voturi, praful si saracia din Romania a ajuns la cote astronomice, macar sa faca dracului ceva cu pretul la utilitati si benzina, de PNL si USR sper sa nu mai vedem si auzim niciodata, eventual doar la DNA sa mai auzim ceva de ei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998