CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9459 RON DOWN | 1 USD = 4.6730 RON DOWN | 1 GBP = 5.7464 RON DOWN

Campionatul national de infiltari

0 comentarii / 1670 vizualizări / 9 mai 2013

Mihai Razvan Ungureanu, pana in urma cu un an si ceva directorul Serviciului de Informatii Externe, a avut de curand o intentie laudabila. Si anume, sa initieze o lege prin care sa fie declarata ilegala, dar si sanctionata ca atare, infiltrarea, prin colaboratori sau ofiteri acoperiti, a Parlamentului, partidelor politice, caselor de presa, instantelor judecatoresti, Procuraturii si sindicatelor. Tot domnia sa mi-a propus, si am fost imediat de acord, sa mai promovam un proiect de lege. Si el la fel de necesar. Prin care interceptarile aprobate de judecatori sa nu mai cada in sarcina vreunui serviciu secret, ci sa fie efectuate de o institutie independenta. Dupa care, MRU a pus batista pe tambal.

De ce oare? Zilele trecute, am avut inca doua surprize. Serviciul Roman de Informatii a primit, din partea unei organizatii civice, trofeul pentru cele mai eficiente si masive infiltrari ale presei. Si, sa vezi si sa nu crezi, Consiliul Legislativ al Romaniei a dat un aviz negativ proiectului meu privind scoterea in afara legii a societatilor comerciale detinute, in tot sau in parte, de serviciile secrete. Si asta in conditiile in care interdictia exista si este sanctionata ca atare in intreaga Uniune Europeana. Cu mai multi ani in urma, un alt sef de serviciu secret, Claudiu Saftoiu, a avut mari necazuri fiindca a recunoscut existenta unor infiltrari in presa. Si chiar un ministru al Apararii a fost admonestat din acelasi motiv. Pentru ca, si Armata are un serviciu secret, nu-i asa?. Nu mi se pare, am acum, de-a dreptul, certitudinea ca, in realitate, Romania este condusa de serviciile secrete.

In viitor eu unul voi dezvolta aceasta tema. Si voi arata cat de periculos si cat de pervers este acest sistem si de ce in conditiile in care o societate este dominata de securitate ea nu poate fi nici democratica si nici prospera. De asemenea, voi incerca sa demontez minciuna in care traim atunci cand schimonosim democratia. Cand spunem pe de o parte ca traim si evoluam in baza unor criterii asumate de democratiile consolidate in care vocea cea mai autorizata a natiunii este Parlamentul, si in care exista o separare reala a puterilor in stat, dar si un control reciproc si cand, in acelasi timp, facem radiografia unui caz, cat de cat mai complex, a unui incident ori a unei rafuieli interinstitutionale descoperim mana lunga a Securitatii.

Si, de fapt, care este revelatia? Ca, in Guvern, ministrii se trezesc sub nas, saptamanal, cu zeci de proiecte normative pe care le valideaza, dar care sunt scrise de altii. De prea putine ori de proprii subordonati. Parlamenatrii, la randul lor, primesc pe banda rulanta ordonante de urgenta si proiecte de legi venite de la Guvern, iar dirijori, mai mult sau mai putin din umbra, din interiorul puterii legislative fac in asa fel incat asemenea norme sa fie validate pe banda rulanta. In comisiile cheie, in functiile cheie sunt infiltrati oameni ai serviciilor, care sunt ajutati de o puzderie de parlamentari, dintre care multi sunt si ei “detasati”. Dar si in Consiliul Legislativ, ca sa nu mai vorbim de Institutul National de Statistica, situatia e similara. Astazi Securitatea e mai puternica decat in trecut. Si mai diseminata. Voi reveni.( Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.