CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cand statul nu isi respecta contractele consecinta este ca se face praf

0 comentarii / 1532 vizualizări / 20 octombrie 2010

Intotdeauna exista un contract general intre stat si cetatenii sai. Un contract prin care statul, fie el paternalist, fie el liberal sau chiar libertarian, se angajeaza sa le garanteze cetatenilor securitatea sociala, educationala, securitatea alimentara, securitatea fizica si securitatea nationala.

Orice abatere de la obligatiile asumate la capitolele de mai sus, carora li se adauga fireste si altele, inseamna pana la urma nerespectarea de catre una dintre parti a obligatiilor contractuale si urmarea este ca acea parte trebuie sa fie penalizata. Cetatenii, la randul lor, se obliga, in schimb, sa se supuna regulilor care tin de esenta statului. Tuturor regulilor fixate de stat. Atunci cand o parte nu-si indeplineste obligatiile, nici cealalta parte nu mai este obligata sa si le indeplineasca. Oricine poate spune, insa, ca in timp ce cetateanul exista in carne si oase, statul este o abstractiune. Cum sa te rafuiesti cu o abstractiune, daca isi incalca angajamentele fata de tine?
Statul este si nu este o abstractiune. Iar principalul argument ca nu este o simpla abstractiune e faptul ca are reprezentanti. Cine sunt ei? Guvernul si Presedintia, in ceea ce priveste puterea executiva, Parlamentul, in ceea ce priveste puterea legislativa, Justitia si nenumarate alte institutii. Dar si institutiile sunt niste abstractiuni. Sunt si nu sunt. Pentru ca ele au reprezentanti in carne si oase. Sunt guvernantii si presedintele, parlamentarii, magistratii si alte persoane care reprezinta multe alte institutii, cum ar fi Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei etc. Toti cei care se afla la butoane reprezinta statul, care trebuie sa-si indeplineasca angajamentele sale, si toti cei care trebuiesc slujiti sunt cetatenii, care trebuie sa se supuna regulilor stabilite de stat.
Ce se intampla in ipoteza in care un cetatean nu-si respecta obligatiile fata de stat? El plateste pentru asta. Fie printr-o amenda, fie printr-o restrictie, fie chiar prin libertate. Dar ce se intampla atunci cand statul, prin reprezentantii sai, nu isi indeplineste obligatiile asumate fata de cetateni, prin Constitutie si prin alte acte normative? Si statul plateste. Cum? Prin neplata unor taxe si impozite, prin nesupunere civica, prin manifestatii de amploare, care aduc bile negre imaginii pe care o are statul in tara si in lume, sau chiar prin revolte, revolutii, anarhie, culminand cu disolutia, mai intai a institutiilor si apoi a statului insusi, si cu dezmembrarea.
In cele de mai sus ma refer, exclusiv, la raportul dintre stat si cetateni. Pentru ca altfel exista si diferite alte raporturi intre cetateni si partide, prin reprezentantii lor, intre cetateni si alte institutii, care apartin sau nu societatii civile – un alt exemplu fiind, de ce nu, presa – unde, de fiecare data, cetatenii pot reactiona si reactioneaza, aplicand sanctiuni.
Noi ne aflam acum, sub aspectul raporturilor dintre stat si cetateni, aproape in cel mai rau scenariu. Presedintele, Guvernul si majoritatea parlamentara au lezat, nu numai prin dispret ci si prin fapte, atat de grav angajamentele asumate fata de cetateni, incat cetatenii sunt pe cale sa aplice cele mai grele sanctiuni. Dupa ce in ultimele luni, in special, le-au aplicat pe cele mai usoare. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998