CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Candidatul Basescu-Petrov si o noua smecherie politica

24 comentarii / 4825 vizualizări / 16 august 2020

Traian Băsescu şi-a depus azi dosarul de candidatură la funcţia de primar general al Capitalei, la 20 de ani după prima sa candidatură de acest fel. Și la fel ca atunci, el recurge la șmecherii electorale; atît doar că acum s-ar putea să nu îl mai ajute.

În 2000, ne amintim, partidul lui Băsescu a desemnat drept candidat un anonim pe nume George Nistor, care a fost înlocuit în ultima zi înaintea expirării perioadei. O șmecherie care l-a ajutat, pentru că i-a asigurat lui Băsescu o anume protecție în fața atacurilor adversarilor, cel pu
in o perioadă.

Azi, el recurge la o nouă șmecherie, ceva mai riscantă, însă.

Marea problemă a fostului președinte e că are în acest moment un prim verdict de colaborare cu Securitatea, la Curtea de Apel București.

În 16 octombrie ar putea veni verdictul definitiv.
Pînă atunci, însă, el ar fi trebuit să depună, azi, odată cu dosarul de candidatură și o nouă declarație pe propria răspundere privind colaborarea ori ba cu fosta poliție politică.

În urmă nu cu multe zile, întrebat despre acest aspect, Băsescu a declarat, sigur pe el, că va scrie în declarație că nu a colaborat.
Ulterior, și-a nuanțat poziția.

Iar azi aflăm de la el că:

„Mi-am depus candidatura, sper că sunt îndeplinite toate condiţiile. Ca să fie lucrurile în bună regulă, am anexat în dosar o informare către Biroul Electoral în care spun aşa: după patru adeverinţe de necolaborare cu securitatea, în prezent, pe rolul ÎCCJ se află recurs dosarul, numărul. Deci nu am făcut secret, deşi nu există penalizare administrativă pentru lucrul acesta, dar am considerat că e corect să pun acest adaos la declaraţie, deşi vă asigur că o să câştig procesul”, a afirmat Băsescu.

Înduioșător.

Doar că ce nu a spus Băsescu limpede e altceva. Mai precis, ce anume a scris în declarația sus pomenită, document obligatoriu, conform legii 115/2015 a alegerilor locale: a colaborat sau nu?

Respectiva lege trimite la OUG 24/2008 privind deconspirarea Securității, care prevede un model standard de declarație pe propria răspundere, și unde se scrie negru pe alb:

”Subsemnatul/subsemnata(…) cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declarații, după luarea la cunoștință a conținutului Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, declar prin prezenta, pe propria răspundere, că am fost/nu am fost lucrător al Securității sau colaborator al acesteia, în sensul art. 2 lit. a)-c) din ordonanța de urgență”.

Altfel spus, Băsescu nu putea scrie decît ”am fost” sau ”nu am fost” pentru a respecta forma stabilită de lege.
Orice alte anexe, precizări, informații despre dosar, procese, sentințe etc sunt nule și neavenite din punct de vedere al BEC. Reamintim că, potrivit legii, BEC are obligația să verifice la CNSAS în 30 de zile după alegeri dacă există informații despre colaborarea candidaților.

De aici, o ipoteză:

Băsescu a completat declarația scriind strict că ”a fost” sau ”nu a fost”, și la respectiva declarație a anexat și explicațiile despre care vorbit azi.

Dar nu pentru folosul BEC.
Făcînd asta, fostul președinte speră, probabil, ca în cazul în care a scris că ”nu a fost”, să nu fie confruntat ulterior cu Codul penal pentru fals în declarații, dacă pierde procesul de la ICCJ, numai că riscul este imens: s-ar putea ca parchetul să nu fie impresionat de ”anexa” lui.
Dacă a scris că a fost colaborator, înseamnă că recunoaște sentința de la primul termen, ceea ce elimină suspansul legat de 16 octombrie. Greu de luat în calcul.

Există pe piață opinii diverse față de riscurile unui dosar penal în cazul pierderii unui proces cu CNSAS. Mulți observatori si scenei politice au punctat de-a lungul timpului că acei candidați care declară în fals că nu au colaborat nu pățesc nimic, pentru că se pot apăra în instanță, eventual, cu teza că ei nu aveau o sentință definitivă a justiției privind colaborarea atunci cînd au făcut declarația.

Numai că lucrurile nu sunt pe de-a întregul așa.
Un alt mare caz celebru de poliție politică, Mona Muscă, a avut doar penal pentru fals în declarații, deschis în 14 august 2008, după pierderea definitivă în justiție, și s-a confruntat cu spectrul pușcăriei.
În mai 2010, după aproape doi ani de anchete și meandre spectaculoase ale dosarului, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme a dispus scoaterea de sub urmărire penală a Monei Muscă pentru infracţiunea de fals în declaraţii, considerând că ”fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni”.
O motivație ”elastică”, însă, care s-ar putea să nu funcționeze în toate cazurile, iar Băsescu să nu fie la fel de norocos. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

24 Comentarii

 1. Sa-l votam pe tovarasul Petrov ! Traiasca USSR ! Nimic nu se schimba, totul se transforna ! Scarbavnicul madular Basescu a fost deja supervotat ! Dece sa mai schimbam. tovarasi rumischi ?

 2. De ce s-a bagat Petrov in acest rahat, sau mai bine zis de ce l-a starnit? Nu-i este de ajuns functia de europarlamentar?

  • Foarte buna intrebare. Oficial, pentru a-si ajuta partidul amenintat sa nu mai intre in Parlament. Si tot oficial, la nivel declarativ, din cauza magariei PNL-USR de a nu coopta PMP in alianta dreptei la Bucuresti (zice tot Basescu). Adevar numai pe jumatate, din moment ce nu cunoastem ce anume a pretins PMP la negocieri.

   Neoficial, insa, ar fi mai multe variante. Un singur lucru este cert, Basescu iese pe 3 si indiferent de catigator el si partidul sau vor avea numai de pierdut pentru ca daca iese Firea va fi exclus definitiv atat din orice alianta cat si din inimile simpatizantilor dreptei, iar daca iese Nicusor Dan se va umpkle de ridicol (i se va spune lui, marele si feroce animal politic „ai pierdut, fazane!”

   Si atunci, de ce candideaza? O analiza mai subtila ar revela ca Basescu e mai apropiat de Gabi Firea, din punctul de vedere al structurii alegatorilor proprii, decat de Nicusor Dan. Haideti sa o luam invers, presupunand ca Basescu nu ar fi candidat. Foarte multi PMP-isti, fosti PDL-listi au inca resentimente de pe urma fuziunii PNL-PDL si, mai ales datorita aliantelor din CG din ultima perioada ar fi votat Gabi Firea, nicidecum Nicusor Dan. Asadar, prin intrarea lui Basescu in joc, mai degraba Gabi Firea va avea de pierdut, decat Nicusor Dan. Sa-l iubeasca Basescu pe Nicusor? Exclus (vorba lui Basescu), categoric nu (vorba lui Ciolacu). Si atunci? Raspunsul corect ar putea fi unele presiuni sau recomandari, sa nu spunem mai mult, exercitate din partea establismentului politic actual. Pur si simplu, i s-a aratat pisica lui Petrov, mult mai naspa decat cainele lui Pavlov

   • O analiză foarte pertinentă. Băsescu ar putea atrage oricând voturile celor care l-au demis și era nevoie să se prezinte în fața electoratului pentru a-i mobiliza pe alegătorii lui Plicușor Muculeț.

    Marș, mă, securist prost! :))))))))))

    • Parpanghele, nu sunt nici securist si nici nu era vorba despre mine sau despre inteligenta mea.
     Daca cumva vrei sa sustii ca Gabi Firea il va invinge pe Nicusor Dan, iti spun de pe acum ca veti lua ceea ce ati mai luat si la 26 mai 2019, cu preaviz anunta cu multe luni inainte.

     Mai citeste odata ceea ce am scris. Nu am scris ca Basescu va atrage voturile celor care l-au demis ci dimpotriva, va conserva voturile celor care au fotat la referendum impotriva demiterii. Capisci, prostovane? Hai mars inapoi la culcare ca ai oboist si maine va da desteptarea tot la 5:30

     • Parpanghele, bucureștenii l-au scuipat în gură pe Băsescu, iar tu afirmi acum, direct din birourile SRI, că Băsescu ia voturile lui Firea. :))))))))

     • Nu ia bah voturile lui Firea, isi ia propriile voturi, impiedicandu-si sustinatorii sa-i dea voturile lui Firea, demers ce ar fi putut fi posibil in cazul in care nu ar fi candidat.

     • Ce susținători, securist cretin? Plicușor Muculeț rămâne fără segmentul pupinbăsiști retardați,
      Hahahaha, Firea pierde pupinbăsiștii retardați, ăia cu Dracnea și Ciordache, panaramă cu securiști proști!!! :)))))

 3. Intr-o seara mohorata de toamno, Ceusescu iese incognito sa sondeze starea de sprit a populatiei. La un moment dat, vede un cetatean singur pe strada si il intreaba:” Ce crede lumea despre Ceausescu?”
  Acesta se uita grijuliu in jur si sopteste:”Eu personal va iubesc!”
  Asa si cu Petrov, lumea il iubeste.
  Si ce daca a fost turnator?
  Sau poate, tocmai de aia.

 4. Petrov candideaza pentru a arata cati prosti/metrul patrat traiesc in Bucuresti.

 5. Un jeg umanoid…
  Asta e Petrov

 6. Dorinel Munteanu, antrenorul care bagă sub masă tot fotbalul românesc,candidează tot de la partidul bețivului Petrov. Cine se aseamănă trage la măsea.

 7. @ Discursul de candidatură al lui Băsescu subliniază că de când s-a căcat Băsescu prima dată în București, ceilalți nimic nu au mai realizat, nici chiar Videanu, ?

 8. & Remarcați și că , precum Elena Ceaușescu odinioară, le zice ălora de au mai avut funcții și care candidează la Primăria București că sunt niște ,,încuiați”, și nu se pricep să se cace ca Băsescu , ?

 9. Dintre toti candidatii la PMB cel mai calificat este d-l Basescu…..cu toate viciile lui!

  • Calificat la ce ? la ciordeala ?

   • A fost cel mai bun comandant de nava (a condus cel mai mare trailer petrolier si intotdeauna s-a intors cu tot echipajul), a fost cel mai bun primar (a avut proiecte mari pentru capitala; curatat de caini si chioscuri , pasajul Basarabi, obligativitatea apometrelor, linia 41 (nu sint din capitala, deci s-ar putea sa gresesc), etc) si cel mai bun si eficient presedinte ( a avut grija de cetatenii romani salvindu-i de la moarte , ex: jurnalistii , summitul NATO la care s-au intilnit Putin si Busch, scutul Deveselu, a trecut tara prin criza economica, etc.) Intreb: ce a ciordit ?

    • Casa din Mihaileanu ?

     • Casa din Mihaileanu este de fapt un apartament cu 2 camere intr-un imobil in care locuiesc 10 familii.

     • Petrov și-a umplut mafiile securiste de bani. A început la capitală, Costanda a fost primul client. Al doilea a fost securistul Popou viciu.
      Mai bine rămânea vatman, era în treaba lui, mai fura un blug, mai sugea o pulă, Securitatea îl obliga să înghită.

 10. Nici un cuvint de Ponta si Dan Barna? Acestia colaboreaza cu securitatea azi, nu acum 40 de ani……. Melescanu nu a vrut sa desecretizeze lista cu informatori sau chiar ofiteri activi in SRI si SIE, deoarece era vorba de Ponta la vremea aceea premier . Barna a aparut de nicaieri cu contracte cu statul si pus ca si Dacian Ciolos de Coldea (amindoi pusi pentru a continua practicile statului paralel)

  • Candidatul este bețivul Petrov, cu decizie de colaborare.

 11. Cit de cretin trebuie sa fie bucuresteanul care mai voteaza un asemenea mascarici alcoolist?

  • Precum Anaconda. Dar care nu recunoaste ca e din Capitala.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998